Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 2

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (190)

kareen 

všechny recenze uživatele

Přesně, jak píší pánové Isherwood a Verbal, tohle je typ lidové komedie na kterou se kýčař Troška nezmůže i kdyby se rozkrájel. Opravdová legrace bez nepříjemného odéru trapnosti, svérázné postavičky, ztvárněné herci, kteří skutečně umí hrát, pevně vystavený příběh, výborná hudba a půvabné prostředí malé chorvatské ostrovní vesničky, které pro mně mělo i osobní, nostalgický význam, protože jsem na takové podobné, strávila před pár lety moc hezkou dovolenou. Asi tak dvě třetiny filmu jsem měla na tváři konzistentní úsměv, přerušovaný jen občasným hlasitým výbuchem smíchu a i když ke konci došlo i na to zvážnění, to když na hlavního hrdinu dopadly následky jeho poněkud neortodoxního řešení malé místní porodnosti, pořád šlo o nadprůměrnou podívanou. Hodně zářivé čtyři hvězdy a možná to časem zvednu i na pět, protože nepochybuji, že si tuto výtečnou komedii dám někdy v budoucnu s gustem znovu. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odvážná, námětem nevšední komedie na téma antikoncepce a poklesu porodnosti v Chorvatsku. Zároveň však též rafinovaně propagandistický film, útočící na katolickou církev. Podobně jako např. Troškovy „Babovřesky“ využívá karikatury a prvky nevkusného sitcomu, ovšem daleko agresivněji a zlomyslněji (Troška by ve srovnání s Brešanem a Matišičem vyšel jako neviňátko). Pod pláštěm spravedlivého boje proti pokrytectví (používání antikoncepce) a satiry, zesměšňujících národní cítění i víru, se v ose příběhu opakovaně vynořuje zpověď (zpovědní tajemství) jako nástroj zločinu. V tomto směru jde skutečně o cílený demoliberální pamflet, který nikterak nezaostává za komunistickou tvorbou. Z toho důvodu se nemohu připojit k ovacím, objektivně vzato i proto, že scénky, u níž bych se mohl opravdu srdečně zasmát, tu nebyly...------------------------------------------------ Souhlas s komentářem iz67: ..." Není nic hroznějšího, než když naplněný Velký sál ve stoje aplauduje tvůrcům za špatný film. Vtipy povrchní, zápletka nepůvodní a vyvrcholení víc než laciné. Takový o trošku lepší Troška"... ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na prvni pohled se zda balkansky humor blaznivejsi a temperantnejsi nez ten nas, jsem ale presvedceny, ze je ceskemu velmi podobny. Knezovy deti maji dobry namet a vybornou prvni polovinu filmu. Postupem casu dej bohuzel zacne trochu ubirat na tempu i humoru... Ztvarneni predstav v knezove hlave jsou uzasne (hlavne s albanskou rodinou). Hudba monotonni, filmu ale slusi. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Provokatívne, ale občas trefné a hlavne to treba brať s nadhľadom a nezovšeobecňovať. Spev na veži mi zostane v pamäti asi ešte dlho, ale aj svojské vysvetľovanie si spovedného tajomstva. Dosť čierna komédia v niektorých momentoch, dosť uštipačná, no uvoľnená, celkom inteligentná, taká letná, kde človeku tá sexuálna téma nepríde nejak veľmi trápna ako v iných komédiách, aj keď je pravda, že pár vecí si mohli s úcty odpustiť alebo ich urobiť inak. Hudba v pohode, kamera v pohode, strih a umeleckosť na úrovni. Je pravda, že som čakal opäť kanonádu heftov, vtipov a trocha som to precenil, no aj tak ten nápad a jeho poňatie bude asi ešte dlho varovným prstom pre kňazov, ale zároveň aj oddychovou zábavkou na letnú dovolenku napríklad pre Čechov a Slovákov pre spríjemnenie tamojšieho pobytu nejakou tamojšou produkciou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podnázov filmu by mohol znieť Niekoľko pohrebov, niekoľko svatieb a niekoľko pôrodov. Spočiatku good feel filmík vtipne sa navážajúci do trendu znižujúcej sa pôrodnosti, alebo miestnej náboženskej xenofóbie. Postupom času viac dráma, kde sa z hlavnej postavy stáva skôr štatista a ktorá jednou udalosťou nadľahčenosť filmu nekompromisne maže. Film trochu stráca vrstvením viacerých dejových línií pôdu pod nohami, ale všetko, v čom som videl negatíva, bolo skôr kozmetického rázu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Niektorí kňazi na omšiach svojim farníkom odporučili, aby na film nechodili. (Arsenal83)
  • Tvůrci potřebovali k natáčení několik tisíc kondomů, a tak hledali sponzora. Žádná dohoda se nezdařila, a proto musel štáb začít skupoval kondomy po celém Záhřebu. Nenašli však žádné o velikosti XL. (Mertax)
  • Goran Bogdan, jenž ve snímku ztvárnil Jureho, je v Čechách též známý díky reklamě na poděbradku, v níž hraje chorvatského číšníka Šimiho. (korndaddy)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama