Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (97)

Jiří Macháček

  • Na otázku, který film změnil jeho život, v roce 2002 časopisu Premiere odpověděl: "Nejzásadnějším filmem mého života je Vinnetou. A vůbec všechny 'vinnetouovské' filmy. Jejich dopad na mou malou šišatou dětskou hlavu byl absolutně rozhodující, neboť se staly určitým prismatem a měřítkem, kterým jsem tehdy v deseti letech začal vnímat svět. Žádný jiný film, který mě ovlivnil později - přestože to bylo kolikrát daleko hodnotnější dílo s hlubším dopadem na celosvětovou kinematografii -, mě nezasáhl tak mocně. A když si občas kladu otázku proč, vždy si po pravdě musím odpovědět, že nevím. Ať žije Vinnetou!" (NIRO)

Invalida (2023)

  • Gabo (Zdeněk Godla) se vyznává ze své lásky k indiánům, konkrétně k Vinnetouovi – stejně jako jiná Godlova postava, Rom Franta z Mostu! (od r. 2019), kde si jeho kamarád Luďan (Martin Hoffmann) dokonce vysloužil přezdívku Klekí Petra, která na film Vinnetou (1963) odkazuje. (melica)

Joe Kidd (1972)

  • Myšlienka poslať rušeň cez ostreľované priestranstvo a prebúrať ním budovu bola už predtým použitá vo filme Vinnetou (1963). V knižnej predlohe Karla Maya sa ale nevyskytuje. (Šuplík)

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (1968)

Vinnetou (1980) (seriál)

  • Hned na začátku bylo plánované, že jedna z hlavních postav bude i Vinnetouova sestra Nšo-či a bude ji hrát herečka Dunja Rajter, která už ztvárnila jinou roli v „mayovkách“ Vinnetou (1963) a Mezi supy (1964). Postava a ani herečka se však nakonec v tomto snímku neobjevila. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Až přijde kocour (1963)

  • Filmy ze Západu se v té době do naší distribuce buď nakupovaly nebo vyměňovaly za některé tuzemské snímky. Jasného Až přijde kocour byl vyměněn za Vinnetoua (1963), což znamenalo velký výdělek i pro režiséra Jasného, protože dostával tantiémy ne za svůj film, ale za Vinnetoua. (raininface)

Ruka (1965)

  • V novinách, které podsunou harlekýnovi pod dveřmi, můžeme vidět černobílý obrázek Old Shatterhanda a Nšo-či z filmu Vinnetou (1963). (cheyene)

Katzelmacher (1969)

  • Marie Versini, zmíněná v jedné scéně, je francouzská herečka, kterou proslavila především role Nšo-či ve filmu Vinnetou (1963). (ČSFD)

Old Surehand (1965)

  • V tomto snímku byl poprvé ve filmových Mayovkách přepaden vlak. Filmaři si pro tyto účely vybrali soutěsku u Benkovacu a vystačili si pouze se stovkou metrů trati. Použita byla stará lokomotiva z filmu Vinnetou I. (hippyman)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama