Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (280)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Winnetouovu manželku Ribannu všetci poznajú. V rámci mayoviek sa jedná o kultovú postavu. Mimochodom, v tom čase šlo zároveň o režisérovu manželku, ale to je určite len náhoda. Vtip je v tom, že Ribanna jednak nikdy Winnetouovou manželkou nebola (na konci nekompromisne končí v náručí modrookého Terenca Hilla, ktorý si následne zahral ešte v troch mayovkách, zakaždým inú rolu) a jednak sa objavila v jedinom filme (áno, Karin Dor si zahrala síce ešte v niekoľkých ďalších mayovkách, ale zakaždým odlišnú postavu). Toľko k faktom. A aký je Winnetou 2? Po scenáristickej stránke tradičná klasika - zlí belosi šikovne využijú vo svoj prospech vrodený rasizmus iných belochov, narafičia na Indiánov krvavý čin a všetci belosi (samozrejme v čele s vojakmi) na to ihneď skočia a chcú Indiánov pozabíjať. Tam, kde film stráca na scenári, získava na kastingu. Grázli sú poriadne nechutní a svojím spôsobom charizmatickí. Nechýba medzi nimi Klaus Kinski, prekvapivo však nehrá ústredného zloducha, ale len jeho pomocníka. Vo finále mu prajete bolestivú, dlhú a originálnu smrť... na čo ho strelia do chrbta a on padne na zem a finíto. Humornú stránku zaobstaráva osvedčený lovec motýľov (tentokrát však skôr lovec zážitkov) lord Castlepool a básnik prérie v roztopašnom poňatí Mirka (!) Bomana. Zaujímavé na týchto komických postavičkách (ďalej napr. Sam Hawkins) v mayovkách vždy bolo, že to vedeli nielen s ústami, ale aj so strelnými zbraňami. Hoci sa film volá tak, ako sa volá, je jeho herecký predstaviteľ v úvodných tituloch až na druhom mieste. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ďalšia fascinujúco podaná mayovka, nesúca motív nenaplnenej lásky na pozadí boja o mier medzi bielymi a domorodcami . To všetko v opäť kvalitnej réžii a náležitých hereckých výkonov. S výnimkou úvodného Vinnetuovho face to face súboja s medveďom, je akcia na vysokej remeselnej úrovni a spolu s nádhernou výtvarnou stránkou filmu a vyššie uvedenými kladmi, tvoria jedinečnú filmovú zábavu. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

K tomuto legendárnímu dobrodružnému filmu mne váže nezapomenutelná vzpomínka, která dokazuje, jak jsem ho milovala. Já, vzorňucha, jsem jako studentka asi tak v roce 1965, kdy se u nás v kině promítal, spolu s kamarádkou tajně v noci klíčem od skříně odemkla vitrínku u kina, kde byly vystaveny snímky z filmu. Každá jsme jeden sebrala – ona s koňmi a já s herci. Nevím, kde se ve mně vzala ta odvaha a drzost, ale tolik jsem toužila ten obrázek mít. Týden jsem z toho v noci nespala v očekávání, že mne přijdou policajti zatknout. Doufám, že už je to promlčené. Po dlouhém čase jsem tuto historku podrobně vylíčila řediteli kina s omluvou. Dostalo se mi odpuštění, protože on sám byl velký filmový fanda a ještě mi daroval spoustu filmových plakátů. Dodnes na tento film nedám dopustit. Howng, domluvil jsem! ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jako malá holka jsem kdysi milovala westerny, indiány a vše co souviselo s přírodou a lidmi Divokého západu. Mezi mé oblíbené spisovatele tudíž patřil i Karl May nebo Zane Grey. Vím, že jsem všechny díly Vinnetoua viděla nesčetněkrát a pokaždé jsem hltala děj ikdyž jsem ho znala zpaměti. Perfektní herecké obsazení, příroda, hudba k filmu - super :-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Oba pokrevní bratři v plné síle, vždy připraveni, nepřemožitelní a nedostižitelní a k tomu láska po indiánsku. Skvělé obsazení, jednoduchý příběh, romatika a zábava. Vinnetou je ve skvělé formě, pořádně zatáhnout břicho, když se na plátně objeví "nahoře bez", mu dá docela zabrat :-) Letos již téměř půlstoletí od natočení, mnohokrát zhlédnuto, přesto stále láká k obrazovce. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (37)

  • Podle vzpomínek lidí ze štábu tehdy mezi Karin Dor (Ribanna) a Terencem Hillem (Merril) přeskočila jiskřička už při prvním seznámení a později spolu začali být vídáni stále častěji. Dokonce prý spolu párkrát odjeli i na oběd do Splitu, a když se natáčelo ve slovinské jeskyni Postojna, tak prý i do nedalekého italského Terstu, kam v přestávkách natáčení také rádi jezdívali Pierre Brice (Vinnetou) a Lex Barker (Old Shatterhand). (HawkeyP)
  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Plitvická jezera, Platak u Rijeky, Stobreć u Splitu, Solin u Splitu aj. Závěrečná část se natáčela ve dnes již slovinských jeskyních Postojna jama. (hippyman)
  • V scéne, keď skupinka banditov prichádza k dvom strážcom Ponkov a pýtajú sa na cestu, tak idú s koňmi do vŕška. V ďalšom zábere je však za nimi vyvýšenina, čo znamená, že by k táboru klesali, nie stúpali. (ČSFD)

Reklama

Reklama