Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (175)

nash. 

všechny recenze uživatele

Tohle už je hodně slabý odvar legendy. Slaboduchý scénář, ve kterém se údajné moudré postavy chovají jako imbecilové, příběh přes svou triviálnost občas nedává tak úplně smysl a všemu nasazují korunu očividné výpůjčky ze starších mayovek. Jistě, člověk je rád za každé setkání se hrdiny svého dětství, ale říkám si, opravdu bylo tak těžké udržet kvalitu prvních mayovek? ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak víš jak, je to sice už hodně, hodně, hodně jinačí než první díly, ale pořád se tam na koni projíždí Olda s Vinetůem. Takže není vůbec snadný tomu dát míň jak čtyři hvězdy. Kdyby tam nebyli tihle dva uličníci, tak bych s čistou hlavou mohl říct, že je to celkem slušná srágora :o). Tady je sice spousta zlata, pomsta, zrada, láska, ale už to nemá takový správný kouzlo. Co mi nejde do hlavy, tak proč tam cpali pořád stejný herce jako do jinejch Májovek. Mladej Šimanski a další okoukaný vedlejší role... No, asi prostě nebylo tolik kvalitních herců nebo nevim. ()

Reklama

Rominator 

všechny recenze uživatele

Vinnetou, Mac Haller (Walter Barnes) a jeho dcera míšenka Apanači (Uschi Glas) se vydávají na utajené místo, kde ji chce otec darovat k jedenadvacátým narozeninám zlatou žílu, kterou odmítne. O zlatu se dozvídá Curly Bill, který se neštítí ničeho... Logika si vzala dovolenou, protože tento plytký příběh nemohla zachránit ani trojice Vinnetou, Old Shaterhand a Sam Hawkens. Jako divák se nemůžu zbavit dojmu, že se celý film odehrává na velmi malém území, protože postavy se ten samý den objevují na několika rozdílně vzdálených lokacích. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to až letos (2013) a opravdu to patří spíše mezi slabší mayovky, ale koukat se na to dá. Bohužel se zase opakuje motiv apačského zlata a knihy K. Maye budou asi pěkně znásilněné, když jsou zde Kajovové (Kiowové) přáteli Apačů.. (Nový) dabing je slabší, zejména Sam je poznat, ale bohužel i Olda. Hlavní padouši jsou bez charisma a Vinnetou je také v podivné roli. Zajímavostí je změna v přístupu hrdinů, kdy neváhají padouchy zabít výbuchem ve štole, narozdíl od vyhrožování soudem u mnohem horších zločinců v jiných dílech. Externí link: http://karel-may.majerco.net/filmove-mayovky/filmy/vinnetou-a-misenka-apanaci-1966/ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom klasická winnetuovka, veľa sa tam jazdí na koni a strieľa, takže by nám nemalo nič chýbať. Ani pekné dievća nechýba, ani romantika, ani hudba. Mohol by to byť slušný priemer, akurát sa podarilo nakopiť toľko príbehových lapsusov a nezmyselných situácií, že za to musí ísť jedna hviezda dole. Tiež od Winnetua som neočakával, že bude mať funkciu hlavného pyrotechnika, a hrdinstvo, spravodlivosť a vyššie ciele zostanú len v jeho záverečnom slovnom prejave. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • V Mayovkách prakticky "kolovaly" kostýmy mezi postavami. Ve filmu daruje Vinnetou půvabné míšence indiánské šaty, které však dříve nosila Ribanna. Stejnou loveckou košili s třásněmi jsme mohli spatřit v Pokladu na Stříbrném jezeře na banditovi se vzácným motýlem na rameni, v Rudém gentlemanovi ji už nosí David Luka. Pouzdro s nožem, které dříve nosila Nšo-či, později zdědil Vohkadeh. (hippyman)
  • Natáčení začalo 4. dubna 1966 u Omiše, poslední klapka padla o 65 dní později, tedy 8. června 1966. (hippyman)
  • Pro rok 1966 měl producent Wendlandt následující plány: nejprve chtěl natočit Míšenku Apanači, následně druhý díl Old Surehanda a třetí film měl být věnován hrdinovi Old Firehandovi, který se měl dokonce objevit již v Míšence Apanači. O Vánocích 1965 bylo však zřejmé, že právě promítaný první díl Old Surehanda bude propadák a Wendlandt narychlo změnil své plány: druhý díl Old Surehanda zcela vyškrtnul a místo něho nasadil po Míšence Apanači Old Firehanda. Jako třetí film pro rok 1966 byl plánován snímek Vinnetouova závěť, pro který se však nenašel vhodný scénář a tak se ho filmaři rychle vzdali. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno