Reklama

Reklama

Panenky

Trailer

Na dnes již žánrovou klasiku Re-Animátora navázal v roce 1987 uznávaný hororový režisér Stuart Gordon snímkem, po jehož zhlédnutí se navždy budete všem hračkářstvím vyhýbat velkým obloukem a šklebivá Chuckie vám přijde jako ten nejnevinnější tvor na světě.  Hlavní hrdinkou hrůzných Panenek je mladá dívka Judy, která musí trávit prázdniny se svým tupým a vulgárním otcem Davidem a nesnášenlivou nevlastní matkou Rosemary. A právě tato nesourodá trojice je během temné a bouřlivé noci nucena zastavit na odlehlé silnici, opustit porouchané auto a hledat místo, kde by bylo možné přespat a zavolat si pro pomoc. V jejich hledáčku nakonec spočine stará vila, obývaná postaršími přívětivými manželi Hartwickeovými, kteří neváhají nabídnout záchrannou ruku. Jenže to, že je v domě výrobce panenek a jeho choti útulno, zdaleka neznamená, že je tu také bezpečno. Obyvatelstvo rezidence je totiž mnohem početnější, než by se mohlo zdát. A rozhodně má daleko k přátelskosti. Již brzy hračky oživnou a budou chtít jediné. Zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Pokud vás nepřesvědčili o své "nevinnosti" zrzavý klouček Chucky a démonem posedlá Dolly, třeba to dokážou tyhle hravé Panenky. Příjemná oddychovka od Stuarta Gordona se nese v té nejlepší tradici druhé poloviny osmdesátek, kdy se do hororového žánru vkradli malí caparti a všudypřítomný humor. Oproti Re-animátoru se tu krví trošku šetří, ale kompenzuje nám to docela strašidelnou atmosférou domu, který má víc očí, než kdejaký pražský důchoďák. Loutky jsou po většinu času jako živé a při zabíjení jim nechybí fantazie. Pro mě rozhodně lepší kousek, než první díl ze slavnější loutkářské série Puppet Master. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ohromná škoda klišovitého žánrového půdorysu, a především pak nesmyslné, rádoby mysteriózní pointy a bezradného závěru, protože tady byl potenciál na mrazivého hororového předchůdce "Toy Story 3". Když ponecháme hypotetické možnosti stranou, je na "Panenkách" až příliš poznat, že Gordonovi šlo vždy v prvé řadě o mechanické efekty, přičemž v jakém kontextu je předvádí, bylo pak v zásadě podružné. Současně se ale ve filmu díky scénáři Eda Nahy objevuje dost nosných motivů o vztahu dětí a dospělých k hračkám, ale i o dospívání samotném. Jenže spíš než na jejich rozvádění staví "Panenky" na variování klasického hororového půdorysu (priceovské filmy s přízračnými domy a vyšinutými hostiteli) a budování přímočaře zábavné žánrové hříčky. Výsledek pak svou dramaturgickou výstavbou a ostatně i skromnou stopáží působí jako průměrnější příspěvek do "The Twilight Zone" či "Tales from the Crypt". ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Cupy dupy nocí temnou, zapal svíčku a pojď se mnou." Je to takové starosvětsky... hravé. Já vím, tohle slovo děsně nadužívám, ale tady sedí, jak panenčina prdýlka na nočníčku. Potěšila i inovativní a dosud neznámá úchylka, mnou pojmenovaná sadollismus, neboli mučení hraček. Nebojte, žádné pálení Annabelle dole pod sukýnkou (tahle zvrhlost prý bude až ve dvojce :-)). Ve vile U dvou staroušků, v zatuchlém sídle protkaném sítí chodeb, se ozývá noc co noc tichý cupot mnoha tlapiček... a nejsou to myšky nebo číhající kočka, to jsou na lovu marionety, cínoví vojáčci, šašci i jiní dravci. Kdo a proč vlastně všechny ty paňáry se zlobou svraštělými ksichtíky stvořil? A mají duši? Samozřejmě, že mají a jakou černou! Vysvětlení mě potěšilo a vedlo k udělení čtvrté oční bulvy. Varování! Kdo bude zlobit, krást mi hračky, hrát si v komoře s mou nejmilejší princezničkou na doktora a šlapat mi po bábovičkách tím, že Dolls udělí méně jak tři hvězdy, z toho za trest udělám tu nejošklivější panenku na světě! A postavím ho do kouta! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pravdu mají ti, kteří tvrdí, že by tyto panenky daly v přímém kontaktu Chuckymu pořádně na zadek. Stuart Gordon umí tyto horory, které se opravdu nedají brát vážně pojmout jako málokdo, výsledkem je sice film, u kterého divák není po celou dobu zalezlý někde v koutě pod dekou, ale zato chytřejší jednohubka. 60% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Gordonův výlet do takřka výsadního hájemství Bandovic klanu nedopadl vůbec špatně. Krátkou stopáží i atmosférou působí Dolls jako kvalitní díl Tales, v rámci povídkového filmu by jim to určitě slušelo nejvíc. Kvalit Yuzno/Gordonovských "velkých" filmů Dolls sice nedosahují, ale zaručuju, že se budete bavit královsky. Loutky a panenky prostě zklamou málokdy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Film bol propagovaný plagátom, na ktorom si bábika drží v rukách svoje očné buľvy. Kým producent Charles Band nechal scenáristovi Ed Nahovi úplnú slobodu, druhý producent Brian Yuzna naňho naliehal, že plagát musí súvisieť so scénou z filmu. (beso74)
  • Herec Guy Rolfe si mal kvôli filmu zafarbiť vlasy na bielo, prvý výsledok ho však príliš nepotešil, vlasy sa mu totiž sfarbili do žlta. (beso74)

Reklama

Reklama