Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 1
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (146)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka malinko fail, protože to používá typický "zbabělý model svícnu", nakupí to motivy odvádějící pozornost a vraha uhodnete jen tehdy, pokud zapojíte do hry zkušenosti s podobnou žánrovou taktikou. Což se mi moc nechtělo dělat, protože jsem doufal, že právě tomuto manévru se tvůrci vyhnou. Výstavba figur, úroveň epizodních linií a pojetí hlavních postav je totiž na vyšší úrovni, stejně jak zpracování, které využívá sytých barevných i světelných kontrastů, ponurých polodetailů na postavy v sychravé krajině i nesymetrické rámování. Ano, Wallander a severská detektivka tanou na mysli, i díky tomu modelu detektivní zápletky a zatajeného motivu. Broadchurch je nejlepší v tom, v čem zůstává svůj - skvěle vykreslená komunita, rozčeřená hladina až příliš poklidných životů, nejednoznačná práce s motivem incestu a především znamenité postavy detektivů, které ctí severský model asociála, ale zajímavě ho překládají do poněkud sentimentálnějších ostrovních not. Tennantův krysí obličej je přesný match, stejně jako tuctová tvář Olivie Colman. Nakonec docházím k nezvratnému dojmu, že Broadchurch jako drama funguje dokonce o něco lépe než Zločin (především se tolik nehledá a nabízí zajímavější perspektivy v psychologické a sociální rovině - média, komunita), ale jako detektivka zvládl pochytit jeho nešvar v osmi částech. Ta uhýbavost zamrzí, i když je jasně daná formátem. Stejně jsem v tom městečku ale citově nastěhovaný až po uši. [85%] ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zádumčivá detektivka z navenek sousedsky přátelského, ale ve skrytu dusivého maloměsta. Pod povrchem zůstává hodně dalších věcí, například až autisticky nepřátelský detektiv se v závěru projeví jako křehký muž, který má pádný důvod, proč mu doslova puká srdce. Zprvu naivní venkovská detektivka se rychle učí a ukáže inteligenci a sílu, s níž jako lovec dokáže jít za kořistí.____ Vražda malého chlapce odkryje chatrné idylické šíty, které staví mnozí obyvatelé na odiv, aby za nimi skryli své hříchy a zlá svědomí. Příběh se zaměřuje především na vztahy rodičů a dětí a každý z nich je přitom poznamenaný velkou vinou. ____ Seriál podkresluje dobrá hudba a vynalézavá kamera. Jenomže teď přijde ALE.____ Ale ve střední části už je toho natahování, falešných nápověd a sentimentu příliš. Znovu to začne být napínavé až ke konci. ____ Hlavní výhrady mám k detektivní linii. Vinní i (ne)vinní se chovají mnohdy tupohlavě a zanechávají za sebou stopy jako na branném cvičení pro prvňáčky. KOUSEK DĚJE - proč leželo tělo na pláži, místo toho, aby bylo bezpečněji ukryto v moři, když se to odehrává v přímořském městečku? Proč policie opouští slibné stopy a vrhá se do slepých uliček - například neprověří chlapcův počítač, přestože už od začátku jim všichni říkají, jak byl v počítačích dobrý a chodil i na speciální kurz? A druhý chlapec - prý také premiant kurzu - netuší, že pouhým vymazáním se souborů nezbaví a pak jde počítač rozbít kamsi do lesa, když by ho zase jednoduše mohl hodit do moře?.... atd. Těch náhod ve vztazích i při detektivní práci je příliš mnoho, takže je vyšetřování i jeho výsledek dost přitažený za vlasy. _____ Díky ale za přesvědčivě napsaný i zahraný vztah mezi odtažitým detektivem a jeho mateřsky pečovatelskou kolegyní - protože nejde o banální sexuální pnutí, ale o čisté přátelství. /28. 6 .13./ ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúci krimi seriál, ktorý v prvých dvoch sériách prinesie veľké zvraty a prekvapenia vo vyšetrovaní resp. v dokazovaní. Tretia séria je slabšia len o máličko. David Tennant predvádza v seriáli svoj herecký strop a aj preto ho určite zobrali do americkej verzie Broadchurchu pod názvom Gracepoint. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná a pohodová krimi série se sympatickou, velmi dobře vybranou ústřední dvojicí, která pátrá po vrahovi Dannyho a kde se stává podezřelým téměř každý z místní komunity. Výborná Olivia Colman, kterou znám už z jiného filmu, kde byla taky skvělá a vynikající David Tennant, který zraje jak víno a o kterém jsem vůbec nepochybovala. Kdo ho jako herce nezná to může dost těžko posoudit, ale třeba v seriálu Single Father předvedl, jakým je dobrým hercem a už se těším na jeho další počin. Co se tvůrcům povedlo, bylo i to, že všechny důležitější osoby z Broadchurch, které se nějakým způsobem ocitli mezi podezřelými, byly moc dobře vykreslené a postupně vyplouvaly na povrch i jejich temnější stránky života. Závěr byl nad očekávání výborný i když ten tříminutový konec už tam nemusel být, ale jinak jsem byla spokojená a protože se Broadchurch stal mojí absolutní závislostí, tak si ho dám určitě na nějaký čas do topky. Jako velký bonus považuji i velmi příjemný vizuál a atmosféra vzájemné nedůvěry byla taky skvělá. A je to Anglie, pro tu mám slabost, to neodbourám, takže se už těším na druhou sérii. - Tak a spadla klapka za druhou sérií, kterou jsem popravdě ani neočekávala, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Vyústění celé druhé série jsem nečekala až tak komplikované, ale budiž. Je zajímavé, že ani v tomhle případě mně nesednul ten závěrečný puntík u moře. Po herecké stránce jsem byla spokojená, ale přiznávám, že z dalšího pokračování jsem už trochu na rozpacích. Říká se, že v nejlepším se má přestat a tady by mně to pořekadlo asi sedlo. Moc velký dík metaleve za titulky:-) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

V podstatě anglická klasika, roztažená z venkovské vily na pobřežní městečko. Jenom s výrazně zajímavějším hrdinou a skoro patologickou fixací na pedofilii. Trochu škoda, že až na jednu narážku nedostanete žádné podněty ukazující na vraha. A vlastně vůbec trochu škoda volby vraha. Kde ale Broadchurch selhává jako detektivka, díky civilnímu obsazení perfektně funguje jako drama, řešící paranoií a mediálním hyenismem zdecimovanou komunitu. Jenom si nejsem jistý, jestli jsou opravdu zapotřebí další dvě série. | Druhá řada je přesně tak zbytečná, jak jsem se bál. Nástavba na první sérii, s méně postavami a dějem rozvrženým mezi proces s Joem Millerem a znovuotevření případu, který stál Hardyho kariéru a zdraví. Posun v žánru je překvapivý a byl by mi i sympatický, kdyby nešlo zrovna o soudní drama. Přelíčení nedovede tolik těžit emoce a tak jsem vždy čekal na scény s vyšetřováním. Sice zamrzí, že Broadchurch stále není detektivka a křečovitě se drží překvapivých zvratů, ale jako thriller s policejní tematikou funguje. Závěr je fajn, zločin zajímavý, James D'Arcy a Shaun Dooley super a Eve Myles je helluva milf, ale i když je to pořád hodně nad průměrem, po zhlédnutí zůstává pachuť dřenění značky. A vzhledem k volbě příběhových linií, jež zůstaly otevřené pro pokračování, se bojím, že v budoucnu tomu nebude jinak. ()

Galerie (322)

Zajímavosti (13)

  • Hnědý labrador, jehož vlastní Susan Wright (Pauline Quirke), se jmenuje Bailey a i ve skutečnosti je Pauline jeho majitelkou. (jezurka42)
  • V seriáli sa spolu objavujú herci David Tennant, Arthur Darvill a David Bradley. Všetci traja hrali v britskom sci-fi seriáli Doctor Who (2005). Toto spojenie s týmto sci-fi seriálom však nie je jediné. Autor a scenárista seriálu Broudchurch - Chris Chibnall - totiž občas píše epizódy aj pre Doctora Who. (The M)
  • V době vysílání seriálu některé anglické sázkové kanceláře vypsaly sázky na to, kdo je vrah oběti. (PrcekTK)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama