Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (91)

classic 

všechny recenze uživatele

Egyptská pasáž sa mi zdala úplne zbytočná, ale úvod so sviňou domácou, ktorá ide na porážku vzduchovej pištole, kdesi na rakúskom, či v akom statku, za asistencie domácej kamery - polo profesionála, či skôr lepšie povedané - amatérskeho kameramana Bennyho, žiaka školou povinného, navštevujúci druhý stupeň, tak takouto nepríjemnou, mrazivou, až by som podotkol - brutálnou atmosférou, sa väčšinou bude film odvíjať presne v takomto duchu, ako líčim začiatočnú sekvenciu s titulkami. Vidím na tomto chlapčiskovi čosi znepokojivého, totiž prehráva si scénu, keď ošípané dostáva „priamy zásah” do hlavy, totálne ho to fascinuje, a aby toho nebolo ešte málo, zopakuje si to pekne - krásne spomalene. Inak, je fanatikom do pozerania filmov ( na magora z videopožičovne Quentina Tarantina, aj tak nemá, máš smolu, ty jeden fagan ! ), má dobre situovaných, umelecky založených rodičov, a jedného pekného zimného dňa, si pozve domov dievča, taktiež školou povinnou, ktoré sleduje výklad požičovne. Ona zakúsi na vlastnej koži, aké je to byť „obetným baránkom” , áno, táto vzduchovka prevetrá jej telo + všetko pôjde “LIVE” , kamerka je na statíve nastavená tak, aby som si „plnými dúškami vychutnal vyčíňanie mladého vraha” ... Chalan má zrejme, aké - také svedomie ( no, extra si to nemyslím ! ), a fotrovcom sa prizná, pričom ukáže im svoj krátky film ! Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie, však ? Chlapčisko, čo si rado požičiava akčné filmy zo svojej obľúbenej videopožičovne ( dvd - čka ešte nejestvovali, a nieto moje požehnané blu - rayka... ), predsa nemôže skončiť v ústave, či v dajakom blázinci, však ? Rodičia by stratili renomé a reputáciu, a tak je krátky čas na to, aby sa zaretušovali všetky diery, zašili, a dali na ne svoje záplaty... Výchova, a tá je kde stratená ? Vôbec, a ako je možné, že k tomu došlo ! Chcel si len vyskúšať, aký je to pocit ? Môžu za to média a ich debilné programy ? A čo veští budúcnosť ? To sú všetko otázky Michaela Hanekeho, ktorý je kontroverzne nekompromisný. PEKLO, POTOM RELAX, A NAKONIEC - ZLOM, ZVRAT. Mrazivý portrét psychopata + jeho sprostých rodičov, zodpovedných, čo sa z Bennyho vykľulo ? ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

Reklama

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ani by mi tak nevadilo, že se tu Haneke formálně/stylisticky zklidnil (byť "nucenou spoluúčast" Sedmého kontinentu asi dlouho z hlavy nedostanu), spíš mám problém přijmout tu načrtnutou spojitost mezi komerčním brakem (laciné západní videokazety, komiksy) a Bennyho chováním. Tady už pro mě Haneke není autoritativním učitelem, od kterého si nechám dát rákoskou přes prsty a ještě mu za to poděkuju, ale trochu otravným, mentorujícím páprdou, který by nejradši "zakázal všechny ty internety", protože to kazí mládež. Ten problém není tak jednoduchý, a přestože by se dal jmenovat jako symptom současné odcizenosti, samotná kauzální vazba (sledování násilí na videu vede k reálnému násilí) je zpochybnitelná. Není to nakonec naopak? Co když sledování násilných filmů/hraní počítačových her takové chování spíše tlumí? Stanislav Komárek například tvrdí, že svět počítačových her je tím, co dnešní chlapi potřebují, aby se dočista nezbláznili. Dnes prostě nemůžeme vzít kyj a jít na mamuta - případně mít pak radost ze vzájemné kooperace s ostatními členy tlupy, tak si to aspoň musíme simulovat. Když se ale vrátím k Bennyho videu, přišlo mi na druhou stranu velmi výstižné to obvinění postmodernity, které se v rámci té sledované rodiny vtipně zrcadlilo ve warholovských plakátech na stěně jejich obýváku/jídelny. Film je v podstatě obviněním permisivního typu výchovy, kdy v životě dítěte schází autorita (otec furt pracuje a když se o něco snaží, je pro srandu) a jakákoli jeho provinění jsou omlouvána a řešena za něj. Tady je to samozřejmě dohnané ad absurdum, ale je to i tak (nebo právě proto) neskutečně působivé. Stručně řečeno, nevěděl jsem, jestli víc nenávidět toho kluka nebo jeho rodiče, protože to bylo všechno vlastně dost pravdivé. Pořád je to vynikající film, 100% to není jen v kontextu Hanekeho ostatní tvorby. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Haneke nám ukázal pohľad na skazenú spoločnosť, no jeho snaha o psychológiu Bennyho mu nevyšla. Ak chcem vidieť pohľad do mysle vraha resp. človeka z ktorého vraha spravila spoločnosť, pustím si Henryho. Haneke jednoducho a dosť priamočiaro zobrazil zlo a dal odpoveď na tú otázku, ktorá pri podobných filmoch vzniká. Čo ho viedlo k niečomu takémuto? Na film som sa tešil pretože v neskoršom Michaelovom filme Funny Games, predviedol psychologický film ako sa patrí. S veľa otázkami, žiadnymi odpoveďami a naturalistickým zobrazením násilia. Benny´s Video mi pripadá ako rečnícka otázka. Režisér nám v prvej tretine filmu položí otázku, no zároveň v ďalších scénach odpovedá. Chalana pokazili bohatý rodičia, veci, ktoré si môžu dovoliť, pocit istoty a hlavne stereotypný život. Chcel len niečo nové, chcel to len cítiť. Zaujímavé a dobre zrežírované, ale časť v Egypte bola zbytočne dlhá. Cením si snahu o kritiku, pretože takéto ja môžem, žiaľ dokonale to vyšlo až o päť rokov neskôr. 55% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepředvídatelný film zbaven sebemenšího soucitu s divákem. Psychologická studie zdegenerované odcizené osobnosti bez citu a empatie, která žije ve vlastní bublině a chce zažít 'realitu'. Haneke se inspiroval reálným případem chlapce, který zabil, protože chtěl zažít, jaké to je. Svou chladnokrevnou realitou omračující snímek. Čistokrevný Haneke. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Ve videopůjčovně je možné zahlédnout plakát k filmu Tango a Cash (1989). (pórek)
  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama