Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (91)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Konečně Haneke, který mi sedl. Mrazivá filmová demonstrace následků dlouhodobého vnímání násilí výhradně skrze média a tedy jeho konzumaci. Haneke mistrně poukazuje na ztrátu empatie a pokřivenou realitu, jak ji prožívá hlavní postava, jež pod tíhou vzrušení, zvědavosti a prosté jednoduchosti úkonu neváhá proměnit fantazii ve skutečnost. V nasnímání zásadních scén Haneke dalece přesahuje rámec pouhé kritiky a formou „obraz v obrazu“ nemilosrdně konfrontuje diváky takovým způsobem, jakým by to běžným postupem nebylo možné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmů, které na mě působily studeně jak psí čumák, jsem viděl vícero, ale v tomto jako v jedném z mála jsem nejenže tu odtažitost vnímal jako velmi vhodnou (v souladu s odtažitými vztahy v zcela dysfunkční rodině i psychologií hlavní postavy Bennyho, s nímž emočně ani trochu nepohne vůbec nic), ale dokonce i navzdory té odtažité formě plné dlouhých, tichých a statických scén mě dokázal Hanekeho snímek místy hluboce zasáhnout. Bennyho video je filmem, který určitě nepotřebuji vidět znovu a ke kterému bych určitě měl drobné výhrady v souvislosti s rozvláčností některých scén (zejména ke konci), během nichž se v mých očích napětí i působivost začaly chvílemi vytrácet a mírně mi tak přerušily souvisle úderný prožitek. Přesto jsem rád, že jsem film konečně zhlédl, byť jsem se ho dlouho bál, a přesto mu dávám 4 hvězdičky díky působivé studii mladistvého psychopata i rozporuplných rodičů vhozených do nesnadného morálního dilematu, díky mnoha otázkám a ne vždy jasným odpověděm, jaké mě film donutil si během sledování položit a dokázal je při tom ve mě zanechat i po uplynutí závěrečných titulků. Michael Haneke natočil psychologické drama, které silné a závažné téma nejen rozehrává, ale přímo analyzuje, v jednotlivých scénách a náznacích ukazuje množství do sebe zapadajících střípků, v nichž lze hledat odpověď na otázku PROČ...? Za zásadní scény, které mi asi ještě dlouho zůstatnou v paměti, při tom tolik nevnímám onu surovou vraždu, jako spíše sérii konfrontací Bennyho se svými rodiči. [75%] ()

Reklama

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Haneke nám ukázal pohľad na skazenú spoločnosť, no jeho snaha o psychológiu Bennyho mu nevyšla. Ak chcem vidieť pohľad do mysle vraha resp. človeka z ktorého vraha spravila spoločnosť, pustím si Henryho. Haneke jednoducho a dosť priamočiaro zobrazil zlo a dal odpoveď na tú otázku, ktorá pri podobných filmoch vzniká. Čo ho viedlo k niečomu takémuto? Na film som sa tešil pretože v neskoršom Michaelovom filme Funny Games, predviedol psychologický film ako sa patrí. S veľa otázkami, žiadnymi odpoveďami a naturalistickým zobrazením násilia. Benny´s Video mi pripadá ako rečnícka otázka. Režisér nám v prvej tretine filmu položí otázku, no zároveň v ďalších scénach odpovedá. Chalana pokazili bohatý rodičia, veci, ktoré si môžu dovoliť, pocit istoty a hlavne stereotypný život. Chcel len niečo nové, chcel to len cítiť. Zaujímavé a dobre zrežírované, ale časť v Egypte bola zbytočne dlhá. Cením si snahu o kritiku, pretože takéto ja môžem, žiaľ dokonale to vyšlo až o päť rokov neskôr. 55% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mladý (okolo 12) zabije u seba v byte holku pištoľou na porážanie prascí. Dva dni ju drží v igelite zatvorenú v skrini a ked o tom povie rodičom, tak ho ešte pozvú na výlet do Egyptu. No čo Ti jebe!?! Ved to je pekne hustý hardcore! Mám rád Hanekeho, pretože má zmysel pre detaily ( nádherné vyobrazenie zabíjania času v Egypte ) , necháva pracovať myseľ a hlavne predstavivosť tým, že hovno ukáže, no a hlavne, zanecháva ma vo vlastnom vnútorne rozorvanom rozpoložení! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Haneke předkládá tradičně brutální scény, nad nimiž se člověku trochu zvedá žaludek (tentokrát již v samém začátku). Ideově je silný v tom, jak se mu zde daří zobrazovat rodinné patologie a morální otupělost, naopak hloupě, na samé hraně směšnosti, působí jeho kritika vlivu násilí (zprostředkovaného médii) na lidské vědomí. Ono kazatelství mi na něm asi nepřestane vadit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Když Benny (Arno Frisch) opouští telefonní budku v Egyptě, je kameraman viditelný v několika odrazech v okně. (Fediak22)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno