Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Ukázka z filmu 1

Obsahy(1)

Nesmrtelná literární klasika Lewise Carrolla, Alenka v říši divů, oživili animátoři studia Disney do nádherné magické podoby. Osudy Alenky se začnou ubírat zvláštním směrem ve chvíli, kdy se objeví věčně spěchající Bílý králík. Při honbě za ním Alenka prolétne dírou a dopadne do říše divů. Tam potkává panoptikum oživlých předmětů a postaviček, jako třeba Tweedledee a Tweedledum, Bláznivého kohouta a Srdcovou královnu. Alenka v říši divů je plná fantazie a legračních okamžiků. Právem patří mezi to nejlepší, co kdy studio Disney vytvořilo. Mezi speciálními bonusy DVD - speciální edice, naleznete například Virtuální večírek Bláznivého kohouta, nově nalezenou píseň kočky Škliby "Jsem zvláštní", zpěvník a mnohé další. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Ukázka z filmu 1

Recenze (138)

junxi91 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně není jen tak nějaký obyčejný animák od Disneyho, tohle je jeden hodinu a čtvrt trvající halucinogenní trip, který si klade za cíl podpořit v divákovi lásku k přírodě a k sytým barvám. Bohužel je mi už 33 let a moje dětská fantazie byla rozdrcena tíhou dospělosti, takže nejsem schopen ocenit nádheru tohoto animovaného muzikálu. Krásná mladá blonďatá Alenka se svou kočkou Dinah je znuděna hodinou dějepisu, a začne snít o nesmyslném světě. Projde kolem ní Bílý králík, Alenka jej začne sledovat a dostane se až do hluboké králičí nory, kde se začínají dít věci. Díky pití lektvaru z láhve a pojídání sušenek se mění její velikost od trpaslíka po monstrum, které chce králík vyhnat ze svého domu s pomocí ptáka Doda. Při pronásledování králíka potká Alenka zahradu mluvících květin a také se potká s housenkou, která jí poradí jíst houby, aby se zvětšila. Další bytostí, kterou potká v Říši divů, je kočka Šklíba, která jí poradí zeptat se Zajíce a Kloboučníka, kteří jí ovšem moc neporadí. Alenka stále nedokáže najít cestu domů, a tak začne hlasitě plakat. Kočka Šklíba poradí Alence, aby našla cestu k Červené královně, která žije v labyrintové zahradě a má okolo sebe hrací karty, kterým nechává sekat hlavy za každý drobný prohřešek. S královnou si zahraje partii v kroketu, která je zmanipulována ve prospěch královny a objeví se opět kočka Šklíba, která udělá na královnu trik, takže je Alenka odsouzena ke stětí hlavy. Král navrhuje spravedlivý soud, který se stane pro Alenku příležitostí utéct z tohoto šíleného světa, a hlavně od té staré, nepříjemné, uřvané a kruté královny. Podrobněji tady děj rozebírat nebudu, jen dodám, že jsem měl celkem problém se soustředit, protože o na mě bylo moc rychlé, zmatené, jedna podivná postavička se střídala s druhou, nic nedávalo smysl a na můj vkus se tam až moc zpívá. Nejspíše to však bude tím, že jsem asi už moc starý kokot, který se až příliš vzdálil svému vnitřnímu dítěti, ačkoliv malicherný a rozmazlený jsem pořád. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Asi jsem už vyrostl z dětských filmů nebo jsem úplný ignorant. Ale tato klasická disnyovka je neskutečně uječená, uřvaná a strašně bizarní. Jasně, kniha a tedy námět je ujetý a pohádka logicky taková musí být také, ale ať tak či onak, prostě tohle je děs. Nebýt dabingu mně oblíbené Lucky Vondráčkové dal bych snad odpad. PS: píšu to, když se asi po osmé opakuje věta "Srazte jí hlavu" a autorům bych ji rád srazil. Psycho! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13. celovečerní Disney Walt Disney měl ke klasice Lewise Carrolla velmi vřelý vztah. V jeho studiu vznikala série Alice Comedies už ve 20. letech, ve 30. letech se do země za zrcadlem podíval sám Mickeye Mouse. A konečně začátkem 50. let přišla Alenka na řadu hned po Popelce. Carrollova holčička patří mezi nejoblíbenější hrdinky dětské literatury a filmaře vábí pravidelně už od roku 1903. Není proto mnoho co představovat, snad jen fakt, že produkce plynně navázala na Petra Pana a některé písně připravené pro Alenku se staly klasikou ze Země Nezemě. Skvostná animace 50. let látce vysloveně svědčí a celá ta poetika nesmyslu působí naprosto kouzelně. ()

werus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je krásná pohádka s disneyovskou, velmi vysokou kvalitou s velkým množstvím naprosto skvělých postaviček a nádherně (myslím že líp to ani nešlo) převedená z knižní podoby na filmové plátno. Tak si říkám, kolik bezvadných pohádek by nám bez Walta Disneyho uteklo a to by byla veliká škoda. A "Dnes je čas nenarozenin, těch mých? Těch tvých! Tak sfoukni svíčky na dortu..." je hit, který jsem si díky hodnocení připoměla a dneska si ho zpívám celý den a nejde mi z hlavy :). Díky tomuhle animáku taky už hodně let vím, co je to kriket :). Jooo, kde jsou ty doby těhle krásnejch pohádek.. Pro mě je Alenka v říši divů daleko lepší a hezčí pohádkou než třeba Ratatouille. Jak už napsal fantoci - tohle je prostě klasika. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

A před Davidem Lynchem tu byl... Walt Disney. Jen místo Lynchovy zkrachovalé adeptky herectví snící svůj hollywoodský sen v Mulholland Drive, má Disney Alenku, která se ponoří do snu, aby z něj horko těžko hledala cestu. Na rozdíl Carrollovy knížky tak musí dojít k ponaučení, že náš svět je ten nejlepší ze všech, a poplakat si ztracená v lese, za dohledu "žvížátek". Disney udělal z Carrolla opravdu spíše panoptikum, ale na druhou stranu se utrhl ze řetězu, a do hodiny a čtvrt nacpal tolik nápadů, jako v žádné jiné disneyovce. A jako soft verze temných dívčích snů, ze kterých se probouzí žuchnutím na zem, a nikoliv přes modrou lynchovskou krabičku, to funguje překvapivě velmi dobře. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (12)

  • Jedná se o první Disneyho pohádku, ve které tvůrci u závěrečných titulků jmenovali také dabéry, kteří postavy dabovali. (Dlee)
  • Ve své době měl tento Disneyho film problémy s cenzurou. Té se nelíbila scéna s housenkou kouřící z vodní dýmky hašiš. (wosho)
  • Melódiu z úvodnej časti prepísali a použili v Petrovi Panovi, ktorý bol vo výrobe v tom istom čase. Pieseň dostala názov Beyond the Laughing Sky. (Hystory)

Reklama

Reklama