Reklama

Reklama

Alenka v říši divů

  • USA Alice in Wonderland (více)
Ukázka z filmu 4

Obsahy(1)

Nesmrtelná literární klasika Lewise Carrolla, Alenka v říši divů, oživili animátoři studia Disney do nádherné magické podoby. Osudy Alenky se začnou ubírat zvláštním směrem ve chvíli, kdy se objeví věčně spěchající Bílý králík. Při honbě za ním Alenka prolétne dírou a dopadne do říše divů. Tam potkává panoptikum oživlých předmětů a postaviček, jako třeba Tweedledee a Tweedledum, Bláznivého kohouta a Srdcovou královnu. Alenka v říši divů je plná fantazie a legračních okamžiků. Právem patří mezi to nejlepší, co kdy studio Disney vytvořilo. Mezi speciálními bonusy DVD - speciální edice, naleznete například Virtuální večírek Bláznivého kohouta, nově nalezenou píseň kočky Škliby "Jsem zvláštní", zpěvník a mnohé další. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Ukázka z filmu 4

Recenze (138)

Barak 

všechny recenze uživatele

Ano, knihu Lewise Carrolla jsem četl. Sice jen v angličtině, ale celkem jsem tomu rozuměl, takže jsem byl zvědavý, jak se s tím "kreslíři" z padesátých let poprali. Teď už můžu říct, že to s přehledem zvládli na jedničku z hvězdičkou (přesněji s pěti hvězdičkama). Něco přes hodinu trvající kreslený snímek nás zavede do světa plného zvláštních věcí, zvláštních lidí, zvláštních zvířat a kdovíčeho ještě. Všechno začíná nevinně, při čtení knihy, která je, stěžuje si Alenka, bez obrázků. Načež dostane nějaký nápad o světě, kde by bylo všechno "naopak". Jeji kočka - Micka (docela inteligentní) - na tím jen nechápavě kroutí hlavou, načež si Alenka začne na louce zpívat. Ale jakmile se objeví Bílý králík, opravdový příběh může začít. Ztvárnění okolního světa je opravdu výborné - pohádkové, barevné, hezké na pohled. Rozmanitost postav je obrovská - od kočky, která umí zmizet, přes kouřící housenku, po mluvící květiny nebo pana "Kloboučníka", který je tak trochu mimo. Za zmínku stojí určitě také královna, s hlasem, který je slyšet široko daleko a král, který je minimálně dvacetkrát menší než sama královna - ale je nejvíce zábavný, i když se objeví jen v několika scénách. Alenka je ztělesněné dítě - když se jí něco nelíbí, řekne to, když něco neví, zeptá se, když chcete, aby něco udělala, udělá to ("eat me" - ano, strčí to do pusy), je zvědavá, má velkou trpělivost a často říká "Oh, my goodness" - s "dětským tónem" v hlase -, zkrátka ztělesněné dítě, ztělesněná dobrost. Čeká nás výlet do pohádkového světa, plného podivných stvoření a se spoustou "příhůdek", který jen tak lehce z hlavy nezmizí. To vše díky Alence, která nás zavedla do říše dívů a ukázala nám, jak je dětská fantazie obrovská. Děkuju jí za to! A teď mě prosím omluvte, hosté čekají na čaj - slavíme totiž nenarozeniny.... :) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

A před Davidem Lynchem tu byl... Walt Disney. Jen místo Lynchovy zkrachovalé adeptky herectví snící svůj hollywoodský sen v Mulholland Drive, má Disney Alenku, která se ponoří do snu, aby z něj horko těžko hledala cestu. Na rozdíl Carrollovy knížky tak musí dojít k ponaučení, že náš svět je ten nejlepší ze všech, a poplakat si ztracená v lese, za dohledu "žvížátek". Disney udělal z Carrolla opravdu spíše panoptikum, ale na druhou stranu se utrhl ze řetězu, a do hodiny a čtvrt nacpal tolik nápadů, jako v žádné jiné disneyovce. A jako soft verze temných dívčích snů, ze kterých se probouzí žuchnutím na zem, a nikoliv přes modrou lynchovskou krabičku, to funguje překvapivě velmi dobře. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ať už je cokoli na co koukám, nebo co čtu jakkoli šílené a nereálné, tak stejně vyžaduji jednu věc. Pravidla. Ten dotyčný svět se musí řídit nějakými zákonitostmi a omezeními tak jako všechno. Alenka nic z toho nemá a proto mě odjakživa dost vadila, protože jsem se nemohl opřít o jakékoli logické body a pouze sledoval barevný mišmaš (ano, uvědomuji si, že to je celé sen), který nikde nezačal a nikam nevedl. Vizuálně geniální, dějově a myšlenkově absolutně prázdný film. 25% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rozkošná a nestárnoucí psychedelická jízda, která snad neosloví jen milovníky přímočarých příběhů bez fantazie. Gejzír nápadů tryská na plné obrátky - zkouřený houseník, šílený Kloboučník, příliš zvědavé ústřice, krutá květena a kouzelný les ze Sněhurky s poněkud netypickým osazenstvem. Srdcová královna je sadistická fúrie milující popravy a její manžel se nestačí krčit pod královniným pantoflem. A jelikož knižní předloha není pro děti, tak i tahle adaptace je spíše pro dospělé. Skvělá animace je samozřejmostí. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V rámci možností ako ponechať bláznivosť predlohy a prispôsobiť ju dobovému detskému publiku to dopadlo asi najlepšie, ako mohlo. Celý film je v podstate nepretržitá halucinogénna akcia a na Disney pomery je Alica nevídane drzá a aktívna (klasické disneyovské princezné sú v príbehu pasívne, majú byť len krásne, robotné a "nemindžovať"). Len tá animácia bola priveľké sústo. Je tu kopec kreativity, ale zároveň niektoré postavy (napr. pasáž o ustricách), či pozadia (napr. záver s kráľovnou) sú pomerne nevábne. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (12)

  • Projekt byl ve vývoji po dobu 10 let. Samotná produkce pak zabrala let 5. (Dlee)
  • Alici prepožičala hlas vtedy trinásťročná Kathryn Beaumontová, ktorá dabovala aj Wendy z Petra Pana. (Hystory)
  • Ve své době měl tento Disneyho film problémy s cenzurou. Té se nelíbila scéna s housenkou kouřící z vodní dýmky hašiš. (wosho)

Reklama

Reklama