Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krutá macecha zakáže Popelce jít na královský ples. Naštěstí je tu hodná kmotřička víla, která svou kouzelnou hůlkou vyčaruje nejen nádherný kočár, ale také promění Popelčiny roztrhané šaty v překrásnou plesovou róbu. Na královském zámku je nejkrásnější tanečnicí ze všech a vzápětí se zamiluje do prince. Když na hodinách odbije půlnoc, musí Popelka rychle spěchat domů, protože kouzlo přestane účinkovat. Zůstane po ní jen jeden křišťálový střevíček... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Ukázka z filmu 1

Recenze (182)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Walt Disney opět nezklamal a dokázal celému světu své pohádkové umění. Popelka je nádherně animačně zpracovaná pohádka s příjemně sladkým příběhem. Jak je u filmů od Disneyho zvykem, tak ani tentokrát nechybí roztomilá mluvící zvířátka. Tentokrát to jsou ptáčci se šátky na hlavě, dva krysáci Gus a Jacques a tlustej kocour Lucifer. Oproti nám známým Třem oříškům pro Popelku, je to rozhodně něco jiného. Popelka je tu na rozdíl od Šafránkové blondýna. Tři oříšku tu žádné nejsou a Popelka zavítá na ples jen jednou, jedinkrát. Oříšky tu nahradí hodná čarodějnice, která jí vykouzlí z obrovské dýně kočár, z krysáků koně, z koně kočího, ze psa lokaje a k tomu dostane obrovské šaty. A jak jsou ty šaty obrovské a honosné, tak i dům, kde bydlela Popelka a převážně zámek se svými sály, je takový monstrózně honosný až gigantický, což je podle mě na škodu. Vypadá to velice snobsky vyumělkované. [7784. hodnocení, 161. komentář, 85%, 376. nejlepší film] ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Má to pravdaže niekoľko skvelých scén a občas aj skvelý vizuál (i keď na Snehulienku či Sleeping Beauty sa to nechytá), Popoluška je až príliš infantilní (priveľký priestor pre zvieratá a najmä myší) a mal som dojem, že na rozdiel od Snehulienky sa Disneymu nedarí zakryť prílišnú jednoduchosť a priamočiarosť príbehu. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech je to velice příjemná a milá pohádka, ještě z dob, kdy Disney dělalo pohádky co byly opravdu pohádky a rozhodně jsem u ní rád strávil čas, ale na druhou stranu musím přiznat, že mě to spíš nudilo. A to i vzhledem k té velmi příjemné stopáži. On je hlavně problém v tom, že je tu vše strašně roztahané a než to začne o něčem být, je už půlka filmu pomalu v háji. Chybí tomu něco pořádného, tohle je místy takové dost unylé a z toho důvodu nemůžu dát víc, jak průměrné hodnocení. I když mi to asi i sedlo víc jak prapůvodní Pinocchio... 3* ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jeden starý rest odškrtnut, konečně jsem viděla i animovanou Popelku. Jak jsem konstatovala u hrané a jejích skleněných střevíčků, musely jí holce strašně smrdět nohy. Tady jí smrděly už před tím a to z těch balerínek. Vím, není to zrovna pohádková úvaha, ale má poetická duše je poeticky pragmatická, což se u většiny lidí, možná u všech, krom mě, z podstaty pojmu vylučuje. Blbou hnusnou zlou kočku bych střelila mezi oči. Ztělesňuje ten nejodpornější kočičismus, který žádná skutečná kočka obsahovat nemůže, ať taková skutečná kočka obsahuje krom předražených kočičích kapsiček cokoliv. Pro myši mám slabost, takže přenesení velké části děje právě na ně vyhovuje mému pojetí humanoidního zvířete v animované pohádce. Kouzlení kouzelné kmotřičky bylo kouzelné, jaké by taky mělo být. Princi uniforma sekne. Řekla bych, že to byl chlapec jako malovaný. Popelku bych zařadila až za Sněhurku i za Malou mořskou vílu, ale pořád by, kvůli těm myším především, byla v pořadníku princezen v první pětce, navzdory tomu, že Popelka není princezna. Ráda bych však viděla toho smělce, který by princeznám dělal pořadník. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Popelka bez orisku, ale zato vice kouzelna. Klasicka disneyovka stare ery (format 4:3), rucni kreslena prace a hudba stylove podobna nasi Pysne princezne (i obdobi vzniku je stejne). Navic je to disney, cili hodne zviratek, ktere tu hraji mozna i vetsi roli nez lide. To je vlastne zaroven i minus, protoze nebyt scen se zviratky (obcas ala Tom a Jerry), byl by film o polovinu kratsi, protoze i kdyz je animace moc pekna, stale je to "jen" kratka pohadka o jednom plesu, strevicku a ulisne matce s dcerami. Z dnesniho pohledu uz je divak (ja:) trochu rozmazleny, a prece jen od animaku cekam propracovanejsi dej, nejake ponauceni nebo aspon kopu srandy. Popelce neni vylozene co vytknout, jen proste nema nic moc "navic". A v ceskem dabingu mi vadilo kunkani mysek, ktere sily saty...neni jim vubec rozumet :) Ono ani v anglictine to neni lepsi, ale aspon ma clovek titulky. Ovsem pro deti (obzvlast holky), nebo jako zpestreni relaxacni nedele je americka Popelka urcite fajn. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (22)

  • V pôvodnej verzii od bratov Grimmovcov sa sestry Popolušky snažia dostať do črievičiek, ktoré sú im príliš malé, tak, že si začnú odrezávať prsty na nohách, aby sa do nich zmestili. Keď to nestačí, začnú si odrezávať aj päty. (HOMERjeALIEN)
  • Walt Disney nasadil na tvorbu piesní tím z Tin Pan Alley – Ala Hoffmana, Macka Davida a Jerryho Livingstona – ktorí mali zaručiť ich úspech. A to sa im podarilo s tromi: "A Dream Is a Wish Your Heart Makes", "Bibbidi-Bobbidi-Boo" a s "The Work Song". Okrem tejto trojice autorov pracovali na filme aj iní hudobníci ako Oliver Wallace, Paul Smith alebo Joseph Dubin. Film bol nominovaný na Oscara za najlepšiu pieseň a filmovú hudbu a všetky komponenty zvuku, čo boli na soundtracku, boli nominované na Cenu Akadémie. Predalo sa trištvrte milióna kópií a piesne sa udržali na prvom mieste v rebríčku po celý rok. (Fleur6)
  • O natočení Popolušky sa rozhodlo v roku 1948. Na konci druhej svetovej vojny však malo štúdio Walta Disneyho dlh štyri milióny dolárov a keby Popoluška nezarobila dostatočné množstvo peňazí, bol by to koniec pre Disneyho celovečerné filmy i iné animácie. Držalo sa nad hladinou len vďaka študijným filmom pre americkú vládu a juhoamerickým filmom, ktoré umocňovali Rooseveltovu politiku tvorby dobrých susedských vzťahov. (Fleur6)

Související novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno