Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (307)

pm 

všechny recenze uživatele

Regulérní telenovela, což fabule, dialogy a styl potvrzují. Navrch děsivě předvídatelná. Nebudu se zamýšlet nad dobovými reáliemi, o kterých sama nevím dost, jisté je, že úspěch "Panství Downton" je inspirující a podlehání nostalgiím si diváky vždycky najde. Škoda, že ČT není BBC. Při vší úctě: nechápu, proč ani ne 60tiletou Valentovu ženu hrála herečka ve věku a vzhledu jeho matky. A proč na českou limonádu roubovat magický realismus, který má místo spíše v latinsko-americké kultuře, kam přirozeně patří. No, zatím pořád jeden sympatický důvod mi stojí za tu hodinu týdně. Zato pochopit finanční hospodaření věřejnoprávní tv a různých institucí na podporu českého filmu, to je úkol minimálně pro nadčlověka. ()

bourec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jeden díl do konce,a já sem vydržel na to čumět až do teď.Smůla,že čt1 má online přehrávání na svejch stránkách,protože spoustu dílů sem viděl až v sobotu,v neděli atd,Pivo má přednost.Kvalitou to neoplývá,a nebejt tam ta krimi linka,tak je to obyčejná růžová sága o rodině,lásce ,zradě apod.píčovinách.Zaplať......,že je konec.50%. ()

Reklama

S.Quentin QUALE odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si sedím nezvykle v pátek večer doma, skončí hokej, hle, První republika běží! Kdosi mi říkal, že je to dobrý, zkusím štěstí, říkám si. No, po dvaceti minutách jsem celej naměkko, takže abych se vyhnul stádiu mimo vědomí, odcházím si radši huntovat játra do nějaké té nalívárny, protože s programem čt1 bych to měl do rána za sebou. Na chlastu vydržím aspoň nějakej ten týden...omfg, čt1, za co? Odpad! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podstatne zlepsenie oproti retardovanej Sanitke 2. Rozhovory sice posobia dost sucasne, a herci dost neznami. Ale snazia sa, kulisy a kostymy su fajn, celko koresponduju s realitou I. Ceskoslovenskej republiky. Oproti retardovanej Sanitke 2 sa az tak nezmykaju emocie a neodznie tolko prazdneho tliachania o medziludskych vztahoch. Toto ma sralo uz pekne dlho, a tu je to aspon dost vyrazne obmedzene. 62 % ()

UncleG

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem první republiku nevydržel déle než čtvrt hodiny. Obsazení mimo, účesy mimo, kostýmy mimo, mluva a celkové chování postav NAPROSTO MIMO. Napadlo někdy někoho z tvůrčího tandemu přečíst si třeba pár knížek z období první republiky? Zjistit, jak se tehdy mluvilo, co patřilo k běžným vyjadřovacím prostředkům a normálním zvyklostem? Evidentně ne. První republika totiž působí jako současná telenovela omylem zasazená do jakéhosi pseudohistorického bezčasí prodchuntého sentimentem starých dobrých časů - laciné, falešné, předstírající, zkrátka a dobře kýč. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Ve chvíli, kdy se poručík Andrle (Vladimír Polívka) začne prát s Vladimírem (Ján Koleník), spadne mu z hlavy čepice. Když se ho pak snaží od Vladimíra odtáhnout, najednou má čepici znovu na hlavě. V dalším záběru ji opět nemá a v tom následujícím zase ano. (Krocka)
  • Celý interiér Valentovy vily spolu s módním salonem Valenta byl postaven v ateliérech Letňany. Ve všech těchto místnostech se také nachází dobová kamna a květiny pro dokreslení romanické atmosféry seriálu. Exteriér podolské vily rodiny Valentů je ve skutečnosti Dajbychova vila nacházející se v Kutné Hoře. Na jedné z nejoblíbenějších filmařských lokací, na slapském zámku, vytvořili filmaři luxusní hotel Polesí, pokoj Goldy v Ladylike nebo dobové lázně. Valentův statek v Panenských Břežanech je ve skutečnosti Cífkův statek v Třebízi. Ten měl před natáčením celé nádvoří krásně zatravněné. Filmařům bylo povoleno trávu vypálit, aby záběry působily dojmem, že se na statku pracuje. Jako honosné sídlo zámožného cukrovarníka Škvora (Tomáš Töpfer) posloužil barokní zámek Ploskovice nedaleko Litoměřic. (MTHRFCKR)
  • Jako hotel Polesí si "zahrála" vila č.p. 55 Slapy. Stavba vznikla jako opevněný dvůr patřící zbraslavskému klášteru. Na přelomu 20. a 30. let dvacátého století ji prezident pražské obchodní komory a průmyslník Leo Bondy nechal přestavět do pseudobarokního stylu, který si stavba doposud uchovala. Dotvořila i jiné filmy, konkrétně Babí léto (2001) anebo Obsluhoval jsem anglického krále (2006). Leo Bondy se významně zasloužil o založení Umělecko–průmyslového muzea v Praze. V období 2. světové války byl nucen před nacisty uprchnout do zahraničí. Rybník, ve kterém se našel kočár, se nachází u Radějovic, okres Praha-východ. „Pražské Podskalí" vzniklo v okolí ulice 1. máje v Úštěku. Továrnu Valenta Vehicles si "zahrál" hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Kostel a tržnice vznikli v Brandýse nad Labem. Filmaři se podívali také  na zámeček Bon Repos u Lysé nad Labem. (Brtniik)

Reklama

Reklama