Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Maskati k tomuto seriálu (4)

Případy 1. oddělení (2014) 

Docela povedený,protože pravdivý a nevymyšlený.Z herců nikdo nepřehrává /teda mimo Onufrákový a Bareše/ a chování policistů je opravdu policajtsky přirozené /srovnej třeba Kriminálka Anděl/ a uvěřitelné.Protože jsem býval "od fochu" tak se zásadně na krimi nedivám.Pak jsem to jednou náhodou zahlédl a překvapilo mě to: žádná ženská v partě maníků /klad/,žádnej věčně nasranej a neoholenej chytrolín,6x rozvedenej misogyn a alkoholik /klad/,žádná "laborka" /hoď to do laborky,ty důkazy/,ale OKTE / oddělení kriminalistické techniky a expertíz /klad/,žádní Mirkové Dušínové,ale lidi z masa a kostí,třeba i fotbaloví fanoušci /Sparta do toho!!!/ s normálními problémy /prachy,rodina,děti/,s touhou někdy očůrat úředního šimla / povoleni k domovní prohlídce na ubytovně atd/ s vtípky mezi sebou,s chutí na pivo,prostě docela uvěřitelný detektivové - dělníci. Dokonce ten akcent na policejní doktory a krimi-techniky je bezva,protože oni taky patří do mord party a bez nich to nejde. Jen mi tam moc nesedí ten vyhulenej somrák Polívka /kterej navíc nešlukuje ???/ v tý kostkovaný košili,rybářský vestě a v kabátech ze sekáče. Takhle buranskly ohozenej nikdo nechodil ani na okresní kriminálce za komančů,natož dnes "voňavkové z města!" Chápu pak, že srovnávání Polívky se Štočkem, Honzovi moc nevoní.A chápu,že Sršeň je tam jenom pro zpestření.Dřív jo,ale dnes už by se tam takový debil neudržel i kdyby měl fotra na prezidiu. Ale celkově dobrý,a pokračování ještě lepší. Hurá!!! A Pepíkovi Marešovi děkuji, povedlo se! ()

Klíčový důkaz (2014) (S01E04) 

Jednoznačně nejlepší díl ze seriálu! ()

Střihač (2022) (S03E08) 

Perfektní a opět autentická ukázka kriminalistické práce, poctivé a dlouhodobé. Jen dost dobře nechápu, że v době PC programů jim počítač nevyplivl už dříve ty případy se shodným modem operandi z celé republiky. To přece musí někde někdo vyhodnocovat,ne? Nebo, že by vrcholné policejní složky nedělaly svoji práci dobře? Tohle si vyšlapali Pražáci skoro sami. Klobouk dolů. PS: Loj a Bočková mi tam stále nezapadají, jak jsou oba bez emocí, bez mimiky, studení čumáci, kteří všechno chápou a nic je nevyvede z míry. Loj dokonce působí rušivě, hrozně studeně, odtažitě. Navíc ten jeho  “wasrpolacki” přízvuk. Hrůza. Nevím, zda je to hercem nebo scénářem. To se vůbec nedá srovnat třeba s Chmelou, který se jako puntičkářský vyšetřován pořád vyvíjel. A to dost dynamicky, choval se taky odtažitě, ale provokativně a lidsky. ()

Smolař (2022) (S03E10) 

Opět profesionálně natočeno, líbí se mi vývoj postav, např. sršeň  už působí jako somrák a infantilní debílek,  ten by u mě chodil jenom pro svačinu. Pražák stále bublá víc a víc, takové typy jsem u policie také zažil. Z Korejse je už jen takový dědeček hříbeček, co si loupe jablka a občas vzpomene na dvacet let starý případ. Dost málo za ty prachy. Ta holka mi připadá jako pionýrská vedoucí při noční bojovce, vúbec jí to nevěřím, a ten Slovák měl mluvit slovensky, připomíná tak Husáka. A pokud ta ředitelka  fungovala fakt takhle, tak se nedivím, že v reálu po půl roce z místa odešla. Nicméně po ní zůstala decimace a spoušť v podobě výpovědí a odchodů do civilu. K příběhu: chápu, že v podstatě nebyl úplně zjištěn a vysvětlen mechanizmus spáchání, ale tím to bohužel působí dost nedotaženě, klidně mohla vraždit i paní doktorka a frajer to vzal na sebe. Chtělo to vïc odvahy z pohledu scénáristů. Škoda! ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama