Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Druhý díl známé série o kalhárské rodině křováka Xi (opět N!ixau). Tentokrát se však na cestu vydávají hned tři členové rodiny. A každý svou cestu zvládá po svém. Již ne tak originální, ale stale humorně koncipovaný příběh, nás nejen provede nádhernou a zárověň dravou přírodou Afriky, ale dá nám opět nahlédnout pod pokličku rodinného štěstí bez jakéhokoliv materiálna, které obklopuje “civilizovaného” člověka. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Ač byste to nečekaly, stejně povedené jako jednička. Po dlouhých devíti letech se vrátil Jamie Uys ke komedii, která mu zajistila slávu. Na dvojce se dá ocenit dostatečná odlišnost děje, což je velmi dobrá zpráva. Tentokrát se do koprodukce zapojily i Spojené Státy a tak vzniknou jisté obavy, ty však brzo vyšumí. Co však tvůrci vyvedli v třetím díle je neodpustitelné... ()

Reklama

danny_21 

všechny recenze uživatele

Víceméně kopie svého předchůce, v mých očích o chloupek lepší než první Božské šílenství díky větší porci humoru, hlavně díky komickým situacím mezi hlavní dvojicí ( reportérka a pilot ), hyeně, ted nevím co o bylo za zvíře, co se Stephenovi zakouslo do boty, dvěma zatýkajícím se vojáků a samozřejmě křovácké rodince - 80 %. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Bohové musejí být šílení, je pro mě taková srdcovka, že jsem si musel dát hned druhý den nášup. A dvojka mi šmakuje úplně stejně, ne-li víc. Tentokrát se malinko ubralo na laskavosti a přidalo se víc humoru. Také se s výjimkou XiXao změnilo obsazení. Za mě v případě vizuálu dámy k lepšímu, ale to v tomto případě nehraje roli, protože Uys si se všemi postavami pohrál a opět vtipnými scénami nešetřil. Ano, nejde o žádnou konverzační a sofistikovanou komedii, ale všechny ty veselé scénky působí mile a z děje netrčí. Vše působí plynule a přirozeně, což se v mnoha současných komediích často neděje. Za vyzdvihnutí stojí i práce se zvířaty, speciálně medojed byl úžasný a vůbec mi nevadilo, že byl v jednom momentu vycpaný...vlastně to oceňuji. Tvůrci by to dokázali i s tím živým, ale nechtěli ho trápit. Ta úcta ke zvěři a přírodě, je zřejmá v obou filmech a s tím opravdu rezonuji, takže nemám jinou volbu, než dát full stars. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vybrať kultový film svojich detských časov, určite by som vybral práve dvojku bohov. Znovu sa tu stretáva viac dejových línií v prostredí africkej Kalahari ale tentokrát je to od jednotky ešte zábavnejšie. Nezapomenuteľné gagy Ann a Stephena, ktorí nedobrovoľne musia pristáť uprostred púšte a ich egá sú vystavené konfrontácii na dlhé dni sú proste super. Kto by si nespomenul na scény s hyjenou, nosorožcom alebo opicami? Rovnako výborná línia je aj príbeh tých dvoch vojakov zo znepriatelených táborov a ich večné handrkovanie, prvotriedne hlášky ("Kuba Libre, Afrika Libre, ani kompas mně nenaučili...) a ustavičné boje. Bohovia musia byť šialení sú proste all time classic a jedna výborná komédia s uvolnenými hereckými výkonmi a doplnená peknými zábermi na nehostinnú, suchú ale krásnu africkú prírodu. A kto nemá srde z kameňa možno aj na konci uroní slzy šťastia. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • N!xau (Xi) obdržel za toto pokračování přibližně čtyřistakrát vyšší honorář než za předchozí film. (KucC)
  • Snímek byl natočen už v roce 1985, uveden však až o 4 roky později. (KucC)
  • Živočich, ve filmu zakousnutý do boty, je medojed kapský, latinsky mellivora capensis. Jedná se o na svou velikost značně agresivní a silnou kunovitou šelmu. Je také zajímavá svojí odolností vůči hadímu jedu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama