Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Diskuze

simon84

simon84 (hodnocení, recenze)

vBaker , TomStrom

v tom jak popisuje praci odstrelovace  je to hodne dobry. nebo hodne zajimavy.   Jinak on tam politiku nejak nehodnoti, kdyz o ni mluvi, tak proste rika, ze je vojak, ktery dostal rozkaz a jel a bojoval za svou zemi.  Na politiky spis nadava, nez ze by tam nejak obhajoval. Ale je zajimavy videt jak popisoval treba ty fanatiky, proti kterym bojovali.

na příspěvěk reagoval TomStrom

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

simon84 , vBaker

Jo, přesně tak. Pokud je to tak v předloze, tak bych buď na tenhle aspekt rezignoval a podal bych celou látku střízlivě, nebo bych to nezfilmovával vůbec a počkal bych na nějakou lepší předlohu. Představte si, že by v 80. letech SSSR natočil film o nějakém elitním vojákovi působícím v Afghánistánu v rámci internacionální pomoci, jako příklad by mohl sloužit třeba Valerij Kurilov z jednotky Zenit. Hrdina by neohroženě střílel Afghánce, pronášel vznosná slova o politickém systému své země, potíral kontrarevoluci, salutoval všude vlajícím rudým vlajkám a s hrdým výrazem poslouchal sovětskou hymnu. Jmenovalo by se to třeba Sovětský hrdina. Dovedete si představit, jak by se to líbilo českému nebo slovenskému publiku? Na válečný film z Afghánistánu by se určitě ráda podívala spousta lidí, ale kdyby byl natočen takhle? Těžko... A to je přesně případ filmů, jako je Lone Survivor, Captain America a jak nejspíš dopadne American Sniper, nebo třeba Fury (taky tuším pořádnou žvejkaninu). Proto tvrdím, že bych to mnohem radši bral ve střízlivém nepatetickém podání, než jako přepálenou agitku bez špetky soudnosti. V Americe ten film asi vydělá, ale do zahraničí by měla jít alespoň přestříhaná verze.

na příspěvěk reagoval simon84

simon84

simon84 (hodnocení, recenze)

TomStrom

jasne, kazdemu se libi neco jineho. Ja jen, ze kdyz v knizce treba popisuje jak bral kdyz se hrala hymna nebo videl americkou vlajku, tak je pak usmevny, kdyz se na to nadava, kdyz se to tak treba ve skutecnosti delo... (a vetsina tech vytek pak neni: ten clovek se chova jako idiot, protoze je takovej vlastenec, ale ten film je vlastenecka kravina.. :-) ) Ale tak, treba to nebude tak hrozne.. 

na příspěvěk reagoval vBaker, TomStrom

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

simon84

Některé filmy jsou prostě stravitelné jen pro úzké publikum. A takový přemrštěný patetická patriotismus nejspíš bude proti srsti i velké části Američanů. Ale když to vydělá, tak proč ne, já se tomu radši vyhnu velkým obloukem, jako už dřív třeba Spielbergovu Lincolnovi.

na příspěvěk reagoval simon84

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Patriotismus v USA je diagnoza. Film bude sice v akci drsný, líbivý, ale nereálně podaný, taktéž plný nalejváren, keců o Boží vůli. Myslím, že toto se Clintovi nepovede.

na příspěvěk reagoval simon84

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

simon84

Vlastenectví je dobrá věc, ale nesmí vést ke slepému patriotismu a pocitu, že je právě ten náš národ lepší než ostatní. Tím spíš se za patriotismus nesmí maskovat agrese vůči těm, kteří k národu nepřísluší a lze proto s nimi nakládat jako s méněcennými. Takto hektické a zvrhlé vlastenectví se krásně projevilo třeba v Norimberku. Přehlídkama a hesly o velkém Německu to začalo... a jak to skončilo, to víme všichni. Takže je vlastenectví a vlastenectví a co Amerika předvádí v některých svých filmech, to už je slušně přes čáru. Z tohohle filmu mám obavy, stejně tak z Fury. Jestli to zase bude přehlídka vlajek, vlasteneckých neohrožených vojáků a nepřátel neschopných trefit slona ze dvou metrů, tak to bude zabitej potenciál a sopa opera s přidanou střelbou.

simon84

simon84 (hodnocení, recenze)

JohnMiller

samo nevim jak to bude vypadat, ale na promofotce je americka vlajka, a on byl velky vlastenec, takze to k nemu proste patri. zda to bude zobrazeno, nevim. Ale i pokud bude, tak mi to nevadi. Docela se mi ten pristup libi a posledni dobou me docela stve, jak je to u nas zesmesnovano. Tady jsou vsichni desne cool a vsechno je nam jedno... nejakej narod, who cares.... 

na příspěvěk reagoval TomStrom

simon84

simon84 (hodnocení, recenze)

jinak pokud nekomu nejak vadi ten americkej patriotismus, tak tady bych se byt jim trosku bal. Preci jen predloha je hodne vlastenecka, Kyle byl velky patriot a americka vlajka pro nej nebyl jen kus hadru...

na příspěvěk reagoval JohnMiller

Příspěvek byl smazán administrátorem.

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

Segrestor

No tak třeba taková 9. rota byla celkem střízlivej film o sovětským afghánským tažení. O něco starší Afghánský zlom byl taky bez problému stravitelnej. Pokud narážíš na starší sovětskou tvorbu, tak to máš samozřejmě pravdu, ale to snad není důvod, abychom sledovali filmy druhé strany točené ve stejném duchu, a to dokonce o čtvrtstoletí později.

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

Segrestor

Ale kdeže, zlatá střední cesta. Stačí to nenarvat patosem a neglorifikovat ty americké zahraničněpolitické eskapády. Já bych bral realistický film bez přemíry hvězd a pruhů, bez nepřemožitelných amerických vojáků střílejících po stovkách muslimy, kteří na 10 metrů netrefí ani vrata od stodoly. A taky by se ve filmu vůbec neměla řešit politika, jinak to zase skončí jako hrozná agitka. Moc ale nevěřím, že by se něco z mých požadavků splnilo, jinak by to v USA nesklidilo kasovní úspěch.

na příspěvěk reagoval Segrestor

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

Segrestor

Přesně, ale snad už ten Clint není úplně senilní a nepustí se patriotskou cestou. Větší zárukou by ale přece jen byl třeba Oliver Stone. :)

na příspěvěk reagoval Segrestor

TomStrom

TomStrom (hodnocení, recenze)

Já osobně mám teda obavy, že to bude stejnej propagandistickej blábol jako nedávnej Lone Survivor. Ale Eastwood jako režisér by to snad mohl podat trochu stravitelně.

na příspěvěk reagoval stuntmanMIKE

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama