Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (Cinemart)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (996)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Precizní survival drama s luxusním hereckým obsazením, kterého je v některých případech snad až škoda, protože se dočkají jen několika málo replik. Zážitková kapacita filmu je značná, v klíčových scénách dokáže vtáhnout a ohromit nejen horskými scenériemi, ale i přesvědčivě zahraným utrpením hlavních charakterů. V těch je bohužel postupem času docela chaos, protože navlečení v bundách, zarostlí, s kapucemi a zapadaní sněhem vypadají všichni dost podobně, takže jsem se chvílema tak úplně neorientoval co, kdo, kde. Celkově ale rozhodně doporučující palec nahoru. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tragická bilancia 8 mŕtvych naznačuje, že snímka nezachytáva žiadnu idylickú momentku oslavujúcu krásy prírody, ale drsný príbeh zápasu. Presne o to sa islandský tvorca aj pokúsil. Téma boja so živlom je mu viac než blízka. Ako obyvateľ krajiny, ktorá skúša odolnosť človeka viac než iné miesta na Zemi, si dokáže poradiť s touto látkou a dôveryhodne ju sprostredkúva divákom. Režiséra Kormákura fascinujú príbehy o ľudskej výdrži a aj vo filme Everest si vychutnáva moment jedného malého - veľkého zázraku, keď človek prekonáva fyzikálne zákony. Napriek smutnému výsledku jednej nevydarenej expedície, je tu moment, ktorý dovoľuje divákovi vydýchnuť si. Celý film sa naopak nesie v duchu dávkovania nebezpečenstva. Tvorca nevnucuje emócie, ale necháva ich spontánne gradovať a doslova mrazivo kumulovať. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to dobře - Everest je vizuálně atraktivní, herecky hvězdně obsazený, skutečné události jsou podle všeho zrekonstruovány věrně a film rozhodně nenudí. ALE - dramaturgicky je to prostě leklá ryba. Ani nevím proč. Možná proto, že hollywoodsky srdceryvné pasáže nestačí k zajištění hlubšího vztahu k tolika postavám. Scénář je poněkud monotónní a v závěru jsem měl občas trochu zmatek v tom, kdo už mrtvý je, kdo ještě ne a kdo to tamhle pod nánosem sněhu teprve umírá. Škoda, jelikož zbytek je fakt moc fajn - včetně nakousnuté otázky komercializace natolik nebezpečného sportu, jakým je lezení na osmitisícovky. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pár horolezeckých filmů jsem už viděl a nebyl jsem z nich zrovna dvakrát nadšený. Primárně mě zaujalo skvělé obsazení a způsob, jakým zainteresovaní k filmu přistupovali. To mě nakonec zlákalo a rozhodně jsem nelitoval. Jedná se o snímek podle skutečné události, takže člověk větší polovinu vlastně jen čeká, až se něco zásadně pokazí a jakým způsobem, jelikož do té doby jde výstup víceméně hladce. K mému překvapení však ani náhodou nepřichází nuda v klidné první půlhodině. Baltasar Kormákur má také krom vtipného jména cit pro detail a evidentně ví, jak má dobrý film odsýpat. Přes zcela pochopitelné nepříjemnosti se podařilo připravit excelentní dobrodružnou podívanou, při které budete s hrdiny prožívat každou omrzlinu, ať už jde o sympaťáka Jasona Clarkea nebo vycházející hvězdu Jakea Gyllenhalla, který roli opět podal trošku excentričtěji a dospějete k názoru, že i přes závod konkurenčních skupin o vrchol nejvyšší hory můžou vedoucí spolupracovat, i když zrovna nejde do tuhého a to z čistě profesionálního hlediska a horolezeckého nadšení. PS : Někdo v castingovém oddělení má evidentně rád seriál House of Cards. :) ... 90% [30.9.2015_Cinema City IMAX_Flora] ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Akčný dokument s hereckými hviezdami o tom, že na Everest môže každý, kto má prachy. Našťastie, opatrenia sa sprísňujú, ale trvalo to dobu a stálo niekoľko ľuďských životov, kým si to úrady aj chamtivý horský vodcovia uvedomili. Smutný, ale zároveň chladný film zo strany ľuďských vzťahov, nakoľko je to len jednoduchá konštatácia neprípustnej a zlej politiky vládnúcej v lezectve. Nepochybujem o tom, že podobne na tom sú aj ostatné atraktívne vysokohorské oblasti. Každopádne, Everest je presným filmom pre vytvorenie sebareflexie pre ľudí, ktorý nemajú súdnosť, a ohrozujú ako svoje, tak aj cudzie životy z dôvodu hýčkania svôjho ega. Pre mňa asi najhoršia ľuďská vlastnosť. Podmanivý a zároveň nepríjemný film, o ktorom som ešte dlhé dni uvažoval... 80% | Cinestar Anděl Praha, 26.9.2015 | ()

Galerie (75)

Zajímavosti (50)

  • Všetci herci si na 10 minút vyskúšali pobyt v simulátore nadmorskej výšky 9 000 metrov. Jake Gyllenhaal (Scott Fischer) s Joshom Brolinom (Beck Weathers) sa doberali, že vydržia dlhšie. Nakoniec mali veľký problém vydržať tých desať minút. (kacer4)
  • Severoamerické tržby dosáhly 43,5 milionu amerických dolarů, celosvětové 203,4 mil. (NIRO)
  • V roce 1996 vedl na kopec Namche Bazzar pouze jeden visutý most, nikoliv dva. Ten druhý byl dostavěn až v roce 2000. (hansel97)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama