Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velkolepý úspěch sovětské kosmonautiky si zaslouží lepší film, než je tato nudná propagandistická sračka. 1) Film zcela odpovídá putinovské carské renesanci, kdy se to vhodné ze Sovětského svazu přejímá (například úspěch ve válce i ve vesmíru) a o tom nevhodném se nemluví (například Stalin, hladomor, genocida). Rozjásaný houževnatý Gagarin je dnes symbolem nezlomnosti ruského ducha (v popularitě prý předčí i Vysockého) a snímek tuto tezi představuje bez výhrad a bez zaváhání. V nezlomné jednotě strany a lidu kráčí sovětský lid ke světlé budoucnosti._____ 2) Zaujali mě mladí pěkní kluci. 27letý výborný a k tomu i přitažlivý Jaroslav Vladimirovič Žalnin (Jurij Gagarin), 27letý Vadim Sergejevič Mičman (German Titov), 32letý Danil Vorobjov (Grigorij Něljubov), 29letý Jevgenij Tkačuk (poručík) a mnozí další. Věk protagonistů uvádím k roku 2013._____ 3) Filmovalo se na Krymu (Bajkonur), v Tverské oblasti a v Moskvě._____ 4) Silně prodělečný snímek (náklady různé zdroje uvádí mezi 7 - 9,5 mil. USD) vydělal v Rusku něco přes 1 mil. USD._____ ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte?-Celý svět slyšel tu zprávu TASSU, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, a zvedl zraky své nahoru! Dobrý den, majore Gagarine, tak jsme se přece jen dočkali.....píseň, co druhý den po startu ovládla republiku:-) Shlédla jsem velmi povedený film, v němž byly retrospektivy z Gagarinova dětství, výcviku a následoval let. Z absolutně chudých podmínek až tam...Žalnin má skutečně úsměv Gagarina, jak už bylo přede mnou uvedeno, sledovali jsme zodpovědnou postavu Koroljova, který nikdy neměl v životě na růžích ustláno a lidstvo se skutečně prvně dotklo hvězd. Emotivní závěr mne donutil dát plný počet. ()

Reklama

Joges 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle jsem si užil. Životopisný film zprvu nenápadně připomněl dokument. Po chvíli se však slušně rozjel, a tak jsem jen se zájmem koukal a hltal okamžik za okamžikem. Jasně, "Gagarin: Pěrvyj v kosmose" zaváněl ruským patosem a pompézností, snažil se ohromit jako vždy, ale já to tomuto historickému snímku spolkl i s navijákem. A proč? Scénář je velmi dobře napsaný a propracovaný, postavy jsou dobře zahrané, závěr pak dramaticky vrcholí. To vše je podbarveno nádhernou instrumentální a sborovou hudbou, námět hudby je hrdinský, jak jinak. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že jeden z největší technologický pokroků světa a brilantních mozků sovětských inženýrů, byl zastíněn politikou a propagandou SSSR. Na druhou stranu nebýt studené války a vzájemného soupeření dvou super velmocí, by jsme možná nikdy do vesmíru neletěli. Film o letcích a ne o propagandě, za to jsem rád i když to beru s rezervou. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Fakticky vcelku i správný životopisný film o Gagarinovi, který ale Rusové již tradičně vyplnili hromadou patosu a povrchní agitky. V tomto případě se jim to asi dá i akceptovat, protože Gagarin byl bezesporu jejich jediným vítězstvím, které nebylo vyváženo mrtvolama, tak proč jim to nenechat. Mrzí mě jedna věc, a tou je absence (snad krom závěrečných titulků) jakýchkoli autentických záběrů, které by dle mého názoru vtiskly filmu příjemný dokumentaristický nádech a které by i posloužily k ohodnocení věrohodnosti ruské filmařiny. Nemám tuchu o rozpočtu filmu, ale práce Parchomenka se zdá být dostatečná, pominu-li otřesnou hudbu. Hodnotím za 3,5* jako 69%, ale mám pocit, že Wikipedie poslouží za účelem ušetření času lépe než tento filmek. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)

Reklama

Reklama