Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Od potvrzení tvrzení, že Země je kulatá, považuji lety do vesmíru (krom těch, co mi umožňují být on-line a čučet na bednu) za zbytečnou kratochvíli, zatíženou astronomickými výdaji, jejichž smysluplnější využití by lidstvu pomohlo v pevnějším stoji na zemi a tímto bych kosmický prostor přenechala mimozemšťanům, kteří jsou přeci jen lépe technicky i biologicky vybaveni, že... Nicméně, u Gagarinova pokusného výletu ke hvězdám se zcela vzdávám výhrad, ač nebyl úplně prvním, ale vzhledem k tomu, že si Lajka coby nedobrovolný astronaut své vesmírné dobrodružství naprosto neužila, budiž Jurimu přáno... například záživnější formu hrané oslavy jeho odvahy, které je propíraná heroická hudba ještě malá. Hojně zmiňovaného patosu bylo tak poskrovnu, že jsem ho málem přehlídla, víc mi vadil Gagarinův "švitořivý optimismus", jak trefně podotknul flanker.27 a tak nějak učebnicově strnulé, suchopárné podání - bez napětí v přípravách, bez emocí na orbitu - které si toto zasloužené prvenství určitě nezasloužilo. Škoda, no. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Většina zdejších soudruhů s odporem konstatuje, že se jedná o zidealizovaný a propagandistický snímek blahořečící sovětský režim. Naneštěstí se tito Havlovo děti domnívají, že v Ruské federaci panuje jelzinovský režim, jež nevyplácel důchody, demonstroval svou sílu na náměstí Rudém a rozkradl zemi ještě více, než bývalý ministr financí, prezident a parťák kmotrů prof. Klaus. Skutečností je, že ruský lid se má za Putina nesrovnatelně lépe, vojenské přehlídky dále fungují (ale Američané svou sílu rovněž demonstrují napříč světem, to se ale příliš nereflektuje, protože to je pro dobru věc). Nemá cenu popírat, že ataky vůči demonstrujícím jsou stejně jako likvidování movitých Putinových odpůrců ideální. Proto přízvisko propagandistický je úplně mimo, kdyby toto tvrzení mělo platit, tak by propagandistickým filmem byl Hořící keř, Černý jestřáb sestřelen či Argo. Idealizace je vyhnána až do kýče, na stanu druhou se jedná o velké překvapení, jež zjevně muselo být financováno z řad Děripasků či Abramovičů, jelikož na efektech se vůbec nešetřilo. Impozantní hudební doprovod a emotivní konec v kombinaci se zobrazením jednoho z největších úspěchů lidstva vytváří vysoce kvalitní snímek, jež musí ocenit i zahořklý amerikanista. 87% ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Pekne zvládnutý film vo všetkých ohľadoch. Možno som čakal viac záberov, či pohľadov na Zem z obežnej dráhy, teda z vesmíru, napriek tomu dávam päť, bavila ma každá scéna, od začiatku do konca. Dobrý výber hlavného herca, dobrá kamera a aj scenár (Gagarin práve odlieta a my medzi tým vidíme jeho spomienky siahajúce od detstva až po nedávnu prítomnosť a rivalitu medzi kamarátmi - kandidátmi z vesmírneho programu). Bavili ma tie ozaj sympatické postavy, ako bol hlavný konštruktér (raketový inžinier Sergej P. Koroľov), Gagarinova žena a romantické spomienky na ňu, alebo aj Gagarinov skromný otec - tesár, ktorý hovorí: "Život je ako tesár. Najprv ťa poriadne oseká - a to bolí..." 85% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Fakticky vcelku i správný životopisný film o Gagarinovi, který ale Rusové již tradičně vyplnili hromadou patosu a povrchní agitky. V tomto případě se jim to asi dá i akceptovat, protože Gagarin byl bezesporu jejich jediným vítězstvím, které nebylo vyváženo mrtvolama, tak proč jim to nenechat. Mrzí mě jedna věc, a tou je absence (snad krom závěrečných titulků) jakýchkoli autentických záběrů, které by dle mého názoru vtiskly filmu příjemný dokumentaristický nádech a které by i posloužily k ohodnocení věrohodnosti ruské filmařiny. Nemám tuchu o rozpočtu filmu, ale práce Parchomenka se zdá být dostatečná, pominu-li otřesnou hudbu. Hodnotím za 3,5* jako 69%, ale mám pocit, že Wikipedie poslouží za účelem ušetření času lépe než tento filmek. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vizuálne naozaj vydarené, po tejto stránke snáď niet čo vytknúť. Kvalitná výprava a kulisy, ktoré pôsobili skutočne hodnoverne a dodali celému filmu punc. Kiežby sa to isté dalo povedať aj o forme a kompozícii :( To bolo hrozné! Nič proti retrospektívnej forme, ale toto bolo fakt už prehnané a výrazne to uškodilo celému filmu. Nehovorím, že to muselo byť striktne lineárne, ale určite nie takto rozhádzané a bez nejakého určitého kontextu. Gagarinovu misiu naštudovanú nemám, tak nedokážem zhodnotiť, do akej miery sa Rusi držali skutočnosti. Ale musím uznať, že to vyzeralo presvedčivo. Film bol pekný, len ako som už povedal, škoda tej formy a kompozície... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Ak sa pri štarte pozriete na raketu, tak dym, ktorý vychádza z rakety, nie je vidieť všade a počas scény sa neprirodzene posúva. (rexino)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)

Reklama

Reklama