Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Většina zdejších soudruhů s odporem konstatuje, že se jedná o zidealizovaný a propagandistický snímek blahořečící sovětský režim. Naneštěstí se tito Havlovo děti domnívají, že v Ruské federaci panuje jelzinovský režim, jež nevyplácel důchody, demonstroval svou sílu na náměstí Rudém a rozkradl zemi ještě více, než bývalý ministr financí, prezident a parťák kmotrů prof. Klaus. Skutečností je, že ruský lid se má za Putina nesrovnatelně lépe, vojenské přehlídky dále fungují (ale Američané svou sílu rovněž demonstrují napříč světem, to se ale příliš nereflektuje, protože to je pro dobru věc). Nemá cenu popírat, že ataky vůči demonstrujícím jsou stejně jako likvidování movitých Putinových odpůrců ideální. Proto přízvisko propagandistický je úplně mimo, kdyby toto tvrzení mělo platit, tak by propagandistickým filmem byl Hořící keř, Černý jestřáb sestřelen či Argo. Idealizace je vyhnána až do kýče, na stanu druhou se jedná o velké překvapení, jež zjevně muselo být financováno z řad Děripasků či Abramovičů, jelikož na efektech se vůbec nešetřilo. Impozantní hudební doprovod a emotivní konec v kombinaci se zobrazením jednoho z největších úspěchů lidstva vytváří vysoce kvalitní snímek, jež musí ocenit i zahořklý amerikanista. 87% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kosmonautika byla vždycky moje. Po nějaké době, kdy jsem tento film odkládal, jsem se k němu konečně dostal a nelituji. Byl skvělý. Ono jak dobře natočit první let do vesmíru. To je spíš na nějaký hraný dokument. A přesto se to podle mě zdařile podařilo. Gagarin je tu zpodobněn jako obyčejný člověk. Jenom je škoda, že neukázali i to, co bylo po tom. Jenom pár dobových záběrů. A přitom by to bylo neméně zajímavé. ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Víc než cokoli jiného je tento film slepencem emotivních střípků, který po fascinujícím příběhu Jurije Alexejeviče jen tak klouže. Kvůli klipovitosti se zvídavý divák v podstatě dozví "говно" o tom, kdo to byl Gagarin, kdo to byl Koroljov a jak to celé vlastně bylo. Nicméně, film z bahna průměru vytahují dvě věci: 1) Technicky (zejména kamera) je film velice zdařilý a 2) Herecké výkony jsou správně rusky rozjuchané (což nemusí sedět každému, mně to v tomto konkrétním případě však nevadilo). Tři hvězdičky by tomuto filmu možná slušely víc, ale zase na druhou stranu... ta čtvrtá je přece ta majorská :-) ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že snímek nakonec nedopadl vubec špatně. I když prvni polovina mi moc nebavil. Nesla ve zmateném představování postav a hlavně Jurije Gagarina. Příběh pak bez jakéhokoliv opodstatnění a logiky přeskakoval z jednoho časového období do druhého. A to nepřestalo do konce filmu. Scénář se opravdu nepovedl a výstavba příběhu je chaotická. Nekdy v půlce jsem se pak v postavách trochu začal orientovat a ke konci film chytil velmi slušné tempo. Scény ve vesmíru jsou nádherné a přesto ne moc opulentní. Ono celkově tenhle snímek se sovětským národním hrdinou měl potenciál sklouznout scén plných klišé a vyžívání se v tomto úspěchu a vítězstvím nad západem. Film je však spíše civilní a méně opulentní než bych čekal (na rozdíl od Saljut 7). Má to velmi podobný nádech jako První člověk. Ale ten se mi líbil mnohem víc. Hlavně díky propracovanosti postav. To zde bohužel chybělo. Přesto však nemůžu tvrdit, že bych se nudil. To vůbec. Film vcelku utekl a zavěrečná 45 minutovka pak splňovala i mé nejvyšší nároky. Ale celkově film spíše řadím do průměru. 5/10. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Neviem brať ruské filmy a ruskej histórií vážne. Tu si aspoň dovolili dve-tri vetičky proti systému a to chcelo odvahu. Inak je to také výpravné, preskakujúce z jednej dejovej linky na druhú. Našťastie sa to nenesie v nejakých filozofických rovinách rozoberania človeka, čo ide do vesmíru. Dekel mi to nevzalo, ale ani nepobúrilo. 2 z 5 ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)
  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)

Reklama

Reklama