Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tu a tam je propojení obrazu s hudbou tak patetické, že by i Michael Bay jen skromně pošlapával vzadu, Gagarinův švitořivý optimismus ala Lister leckterému Rimmerovi poleze na nervy, ale stejně se mi to líbilo. Bez výhrady výborné jsou všechny Koroljovovy scény. Ty měly výborně napsané dialogy a skvěle zobrazovaly dilemata otce sovětského vesmírného programu, který doslova vydupal ze země. Je na hranici splnění svého snu, zároveň se musí vypořádat s tím, že kosmonauti letí skutečně do neznáma. Jak bude reagovat jejich organismus, jejich psychika? A co technika, její spolehlivost není zdaleka stoprocentní. Někdy bych si skoro přál vidět film právě o Koroljovovi. Stejně tak výborné byly scény s Gagarinovým otcem, které zase obsahovaly lidské hledisko, emoce, strach, jistou míru pýchy a vnitřní boj. Představitel Gagarinova otce Viktor Proskurin je ve své roli fantastický, takové to opravdové evropské herectví, kde výrazy tváře jsou silnější než slova. Navíc měl jednu ze dvou nejlepších hlášek ve filmu. "Hele, do kosmu prej vyletěl nějakej major Gagarin, je to tvůj syn?" - "Ne, můj je jenom nadporučík, to se ještě bude muset něco napochodovat po buzerplace, než ho povýšej." Slabší naopak byly scény s manželkou, to byla taková povinná vata ve stylu "musíme tam dát něco ze zázemí, že má doma ženu, která na něj myslí". V porovnání se scénami s otcem maximálně průměr. chybělo mi i víc scén z výcviku a s kolegy adepty na let (což ale dohnala jedna výborná Koroljovova scéna končící slovy "už je čas skončit se stalinským náhledem na svět"). Obraz a kamera výborné, některé záběry vypadají takřka umělecky, taky se mi líbilo hlavně v závěru užití dokumentárních záběrů z oslav (které nikdo nemusel organizovat, tehdy byla radost na světě opravdu spontánní). Hudba místy taková trochu moc "bayovská", jak už jsem zmínil, ale nic rušivého. Snad jen to možná chtělo víc zdůraznit ten předěl "před letem/po letu", i když závěrečné shrnutí je docela trefné. Tak za mě spokojenost, není to dokonalé, ale slušné to ano. Jo, když jsme zmínil jednu ze dvou hlášek ve filmu, ještě musím tu druhou, ta byla ve scéně s Chruščovem: "Tohle je model nového výzkumného města. Tohle nové univerzity." - "A tohle?" - "To jsou talíře." Update 11.4.2020: čistě proto, že pro některé borce je zřejmě propagandou čistě ten samotný fakt, že Gagarin si drze dovolil být první, s čímž se velký bratr Amerika a všichni její řiťolezci, navzdory pozdějším nesporným úspěchům herr von Brauna nedokážou dodnes porovnat, posunu hodnocení výš. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že jeho životopisné pojetí v zidealizované podobě má poněkud konveční děj. Vznikl tu jen jakýsi časový idylický úsek jeho života let 1934 až 1961, kolem nějž se soustřeďoval děj. Neobyčejná osobnost Gagarina je vykreslena nesporně sugestivně s rysy fajn kluka, což se mi líbilo. A pokud jde o způsob vyprávění? Slušně zjednodušeno bez hlubokomyslných úvah. Tak výtku mám pouze k tomu, že film pominul dalších epizody jeho života. Rozhodně pro mne nebyl film zklamáním. Let do vesmíru byl hodně působivý. ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Může, jménem Gagarin, by měl dnes znát každý. Pokud se ještě najde někdo, kdo nezná člověka, který byl první ve vesmíru, bude pro něj tento životopisný film tím prvním, co by měl vidět. Proč? Neskutečné herecké výkony, upřímný patriotismus, hrdost, láska, štěstí a vlastně i výborná ukázka historie, by vás měli přesvědčit, když už to neudělá samotný kosmonaut. Vynikající a místy dechberoucí příběh, který takhle skvěle může natočit skutečně jen Rusko, protože Jura je jejich poklad a tohle si prostě zasloužil. 5/5 - pokud máte srdce na pravém místě a nějaké ty city, zajímá vás historie a baví vás životopisy, je to film stvořený pro vás, stejně jako pro mě. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte?-Celý svět slyšel tu zprávu TASSU, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, a zvedl zraky své nahoru! Dobrý den, majore Gagarine, tak jsme se přece jen dočkali.....píseň, co druhý den po startu ovládla republiku:-) Shlédla jsem velmi povedený film, v němž byly retrospektivy z Gagarinova dětství, výcviku a následoval let. Z absolutně chudých podmínek až tam...Žalnin má skutečně úsměv Gagarina, jak už bylo přede mnou uvedeno, sledovali jsme zodpovědnou postavu Koroljova, který nikdy neměl v životě na růžích ustláno a lidstvo se skutečně prvně dotklo hvězd. Emotivní závěr mne donutil dát plný počet. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na tému kozmonautiky je toho dosť, mňa osobne nejak zvlášť neberie, doposiaľ sa mi najviac páčili filmy ako Astronaut, Apollo 13, no najviac asi kontroverzný veľkofilm Armageddon, no dnes mám ďalšieho favorita a ním je tento film o Gagarinovom lete do vesmíru. Spočiatku som sa bál, že to bude nejaký chronologický film iba o tom lete a že prívlastok životopisný budem musieť skritizovať, no oni jeho život vložili do filmu počas letu celkom zaujímavo. Ono je to v podstate aj tak jednoduchý film, no niekedy je v jednoduchosti krása a tá hudba a šťastie na záver mi hnali priam slzy do očí. Viem, že je to len let niekam do veľkej výšky, že osláviť mali zásluhy najmä konštruktérov a celého tímu, ktorí ho tam poslal, nielen jedinca. On bol v podstate len ochotný stať sa pokusným králikom pre napredovanie ľudstva a slávu svojej vlasti, či pre hrdosť jeho rodiny, mal aj šťastie kvôli vhodnosti jeho triedneho pôvodu a jeho telo bolo v super kondícii, že zvládol ťažké podmienky, ktoré podľa mňa už dnes mnohí také nemajú. Bol to skromný človek, ktorý však skončil ako mnohí veľkí hrdinovia smutne, zomrel celkom mladý, no jeho zápis v histórii tu už je. Nehovorte mi, že aj vy niekedy netúžite byť v niečom prví, netúžite po víťazstvách a napredovaní, to by ste tu asi neboli, keby ste ako spermia boli leniví. Ale nie, srandujem, ono to bol významný krok v ceste ľudstva vesmírom, bol to triumf sovietskej a ruskej kozmonautiky. Pre mňa bol toto krásny film na noc, ktorý mi potvrdil, že ruská kinematografia ide hore, aspoň teda hraje na moju nôtu. Opäť to nebol celý život ako v prípade filmu o Charlamovovi, neukázali ani tragickú smrť, no stavili na heroizmus a momenty, ktoré robia život životom, ja mám tú ruskú dušu rád, ona nie je vždy až tak nevyspytateľná, v mnohom je krásne jednoduchá, stojí si za svojim a hodnoty má dosť dobre usporiadané. Nech si hovorí kto chce, čo chce, plukovník Gagarin, česť a sláva, ste symbolom, príkladom, odpočívajte v pokoji, nádherné. Toto bude pre mňa ďalší film, ktorý nebudem mať problém si pustiť znova. No bol by som rád, keby ďalší film bol o celom jeho živote, lebo už od detstva bol veľmi zaujímavý, aspoň ako dokumentárne spracovanie by to nebolo zlé. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)

Reklama

Reklama