Reklama

Reklama

Kouzlo měsíčního svitu

  • USA Magic in the Moonlight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Děj této romantické komedie se odehrává v jižní Francii v roce 1920. Nádherné vily na pobřeží Côte d'Azur, jazz kluby a módní místa pro bohaté jsou kulisou tohoto filmu. Stanley (Colin Firth) - alias Wei Ling Soo - je britský kouzelník a mistr iluzionista, který je povolán do Francie na žádost aristokratické rodiny, aby odhalil možný podvod. Sophie (Emma Stone), jako možné falešné spirituální medium, je objektem jeho zkoumání. Je pravděpodobné, že táto tajemná a krásna žena využívá přízeň bohaté rodiny. Nicméně komplikace nastanou, když se náš "detektiv" do ní bezhlavě zamiluje. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (346)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Woody Allen + Colin Firth + Emma Stone + dvacátá léta v jižní Francii... No nezní to skvěle? Na papíře určitě. Ale v praxi vznikl mdlý a neoriginální film. Respektive originální je postava Firtha, který je skoro po celý film takový ten nesnesitelný sarkastický snob (díky bohu, že ho hraje Firth, to jeho charisma tuhle postavu zachraňuje). No a do tohohle morouse se zakouká mladá Sophie (Emma Stone), navzdory tomu, že ji Firth opakovaně ujišťuje o tom, že ji v žádném případě nevidí jako ženu a často se k ní chová jako naprostý idiot. Jsem jediná komu spárování Firtha se Stone nesedělo nejen kvůli nedostatnu romantické chemie (tihle dva by spíš fungovali jako buddy parťáci), ale i kvůli skoro třicetiletému věkovému rozdílu? Za mně prostě tenhle film jako romantická komedie nefunguje. Zápletka okolo Sophie coby média je fajn, i když trošku předvídatelná, a dává prostor pro ty lepší scény filmu. A propos, doporučuju porovnat s tím, co s atmosférou jižní Francie (konkrétně Provence) provedl Ridley Scott v Dobrém ročníku, to je úplně jiná liga - Ridley opravdu Provence miluje a je to vidět, tady Francie slouží jen jako hezká kulisa. I přes všechny moje výtky tenhle film není špatný, jen průměrný... bohužel. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Skoro jako by to Woody natočil před šedesti lety a teď jen přimaloval barvičky a nádherně jemné světlo, tak moc to připomíná staré klasiky (které jsou klasikami ne jen tak z plezíru, ale proto že jsou zkrátka skvělé). Minimálně tedy zpočátku. Tak břitké dialogy stršící sarkastickými stíračkami jsou dnes ve vztahovkách velmi vzácné, i ta jemná retro stylizace a konzervativní přístup k příběhu. V podstatě tedy paradoxně svěží závan vzduchu do zkostnatělých moderních romantických komediích, na kterých není zajímavého už zhola nic, včetně jejich časté okatě indie stylizace. Jenže Firth není Bogart (i když...), a Emma není Audrey (není, ani omylem!), a Woody si vybírá klidnější chvilku, takže místo tnutí do živého až na dřeň jako v jeho posledních Jasmíniných slzách tady jen hladce klouže po povrchu a "konzervativní přístup" degraduje na plnění zoufale odhadnutelných archetypů kdy celý film předpovíte během deseti minut. Což nicméně není špatně, film i potom (i proto) hodně baví, až do poslední čtvrtiny... do chvíle kdy se Firth najednou změní na blábolícího idiota a Emma definitivně spadne do svého standartního módu "vyjukaná teenka ze střední". Pak film naštěstí rychle skončí, ale ty převážně pozitivní pocity z něj to stejně dost zkazí. 7/10 ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy jsem se těšil na každou Woodyho premiéru a neváhal obětovat peníze a čas za návštěvu kina. Ty časy minuly. Sledování jeho filmů začalo nepříjemně připomínat rutinní odškrtávání položek v seznamu. Nemá čím překvapit a ani se o to nepokouší. Už podruhé použil jako východisko prostředí kabaretní kouzelnické show, jen Prokletí žlutozeleného škorpióna mi přišlo svěžejší a vtipnější, dělané víc pro diváka než pro laskání vlastního ega. Počátek vypadá nadějně. Colin Firth na sebe zaslouženě strhává pozornost a role mu sedí. Emma Stone je, když nic jiného, aspoň osobitá a až do odhalení mystifikace snímek jakžtakž po komediální stránce funguje. S přibývajícími minutami se ale nějak zacyklí, ztratí šarm a začne unavovat. Slušelo by mu víc sebeironie, smyslu pro realitu, ochotu jít za práh citové bolesti a poučeného smutku. Závěr posunuje film někam k banalitě, stěží se dá pochopit Sophiina volba životního partnera. Woody podlehl stařecké ješitnosti a rozumím těm komentářům, ve kterých se skloňuje slovo snob. Vzhledem k jeho předchozím zásluhám to ale přece jen na slaboučké 3 hvězdičky vytáhnu. V Kouzlu měsíčního svitu se objevuje kousek Woodyho životní filozofie, částečně bere inspiraci i z odkazu Oscara Wilda, ale co naplat, k jeho vrcholným filmům to má hodně daleko. Celkový dojem: 50 %. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nie každý skeptik musí byť cynik. Nie každý génius je charakteristický len logickým myslením a neschopnosťou bláznivo sa zamilovať. Aj keď nie som veriaca, tak ako Woody Allen verím v jediný zázrak, verím v lásku. Láska je mojím náboženstvom a mojím vyšším princípom. Možno to znie sentimentálne, alebo dokonca pateticky, ale nech:) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Kouzlo měsíčního světu - pár čísel a faktů - můj 3.000 ohodnocený film na ČSFD, současně moje hodnocení jako první hodnocení tohoto filmu na ČSFD, ČSFD projekce v Lucerně a nevím, kolikatý mnou zhlédnutý film Woodyho Allena. Jsem tomu rád, že takhle kulaté hodnocení připadlo zrovna na film mého oblíbence a režisérské jedničky. Je to ovšem jeho pouze lehce nadprůměrný standard. Zase se vrátil k tématu duchařiny, šarlatanství a podvůdků. V této kategorii však u mě jednoznačně vítězí Scoop. Jako letní, konverzační veselohra s místy brilantními dialogy však Kouzlo měsíčního svitu rozhodně uspěje. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo na jihu Francie. (Terva)
  • Během jednoho z několika výletů Stanleyho (Colin Firtha) a Sophie (Emma Stone) zmiňuje Stanley jako svoji nejoblíbenější symfonii "Beethovenovu sedmou" a její houslové party. Přesně tato symfonie a tyto houslové party hrají v pozadí finální scény filmu Králova řeč (2010), když Král Jiří VI (Colin Firth) čte 3. září 1939 svůj projev. (baribal)

Související novinky

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama