Reklama

Reklama

Velký sešit

(festivalový název)
  • Maďarsko A nagy füzet (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Fascinující a jako úder pěstí razantní adaptace kontroverzní románové prvotiny maďarské spisovatelky Agoty Kristofové o třináctiletých dvojčatech nucených strávit poslední léta druhé světové války po boku kruté babičky kdesi v pohraničí. Označení uhrančivý nebylo už dlouho tak přesné jako v případě nového filmu renomovaného filmaře a divadelníka Jánose Szásze. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Z obyčajného zošita urobil János nakoniec kvalitný scrapbook. Ale dobre to urobil. Spracovanie vskutku originálne a držal sa aj celkom verne knihy. Herecky slušné, atmosféra výborná a hudba ju umocnila. To, že Agota Kristof svojim pokračovaním - Tretie klamstvo - vlastne poprela skoro všetko, čo bolo vo Veľkom zošite, je už vec druhá. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch filmů, kde mám velmi smíšené dojmy a kdy nevím jak hodnotit něco tak těžko uvěřitelného. Knihu jsem nečetla, žádný filmový odborník nejsem, ale jestliže jsem po skončení posledních záběrů měla svíravý pocit na hrudi, tak už z toho je patrné, že mě úplně lhostejným nenechal. Bylo tam opravdu až přílišné množství vyhrocených scén, ale kdo ví, jestli ta doba a okolnosti v klucích tyhle vlastnosti nevyvolala. Například jejich tréninky krutosti, kde si oba kluci mysleli, že jim pomůžou zvítězit nad bolestí, hladem a nad zimou. A takových momentů bylo rozhodně víc. Výběr kluků pro tuhle roli byl velmi vhodný, protože jen ten jejich výraz v očích na mě působil chvílemi mrtvolným a studeným dojmem. Velký sešit je jeden z těch zvláštně zpracovaných snímků, kde dám vyšší hodnocení ne jen pro jejich originalitu, ale hlavě proto, že v něm bylo něco silně znepokojivého, temného a mrazivého, co mě děsí i na některých dnešních teenagerech. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEJVÍC NEBOLÍ FACKY, TY VYDRŽÍME. JSME SILNÍ A TRÉNOVANÍ. BOLÍ, KDYŽ NÁS ROZDĚLÍ… TO NÁS ZABÍJÍ…“ /// Maďarská vesnice počas války, pohledem dvou kluků, navíc puberťáků, který maj trotlovský nápady (třeba držet hladovku jako ten voják, co umřel hlady). Pak je tu ,,stará mama“ – drsná bába, která je má na starost. Kluci si plněj svoje ,,bobříky“, který se jim později budou hodit a mně se tenhle neHollywoodskej příběh děcek, který se o sebe dokážou postarat líbí, i když nezapře festivalový ambice. A zatím co Zlodějka knih byl hezká a dojímavá, tak tohle je dětsky drsnější a filmově syrovější. Navíc ty dvojčata – ty to snad ani nehráli. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1986 napsal Ágota Kristof, jsem nečetl. 2.) Nevím, jak zocelit parchanty. 3.) Thx za titule ,,ZuzanQa13“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ano, Szász skutečně nedostál své pověsti nekompromisního a svojského filmaře, kterou nosil v 90. letech. Velký sešit vypadá spíš jako východoevropská produkce HBO - poměrně komorní výpravou, opakováním totožných lokací i tím, že je zrežírovaný poměrně usedle. Pokud odmyslím od těchto druhotných kategorií, pak námitka může směřovat ještě ke scénáři, který až příliš závisí na předloze Agoty Kristof. Na jednu stranu z ní čerpá drsné a syrové monology, na stranu druhou občas dost kostrbatě motivuje to, co v knize zřejmě působilo přirozeně. Nehledě na to si mě Szász těmito lekcemi v otrlosti, odříkání a utrpení podmanil. Ústřední duo "vlčat" je výtečné, bába sladká a některé vedlejší postavy neodolatelné. Zejména střed filmu, v němž se prolíná zmar mateřské lásky s proudem nadávek a drastických výjevů, zachycených pouze výtvarně v sešitě, je famózní. Válka do světa chlapců proniká jako odlesk, vedou svojí vlastní s cílem porazit emoce a vykořenit veškerou lásku. Proud úderů a deviantních epizod završený drastickým činem dýchá zatuchlou, nepříjemnou atmosférou, jež vzdáleně připomene Hanekeho Bílou stuhu. Škoda nedotažené stylizace, ale i tak výrazný zážitek. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Se vší úctou k nesporným kvalitám filmu, k nimž v první řadě patří herecké výkony představitelů babizny ( oslovení babička mi v tomto případě opravdu dělá problém ) a dvojčat, mi tohle prostě nesedlo. Těch negativních pocitů, co se na mě stále s každou další minutou valily, bylo až příliš. Vlastně jsem si celou dobu říkala: ach Bože, tak takhle nějak podobně se asi rodí příští sériový vrazi... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme, ktorý je snímkom o druhej svetovej vojne, sa trikrát objaví osobný automobil Volkswagen 181, ktorý sa vyrábal až od roku 1968. Táto chyba je ľahko rozoznateľná podľa odlišnej siluety a stavby vozidla - objaví sa vo filme v 34., 52. a 69. minúte. Vo filme sa snaží podobať na nemecký vojenský osobný automobil KdF 82 (Kübelwagen alebo VW 82), ktorý bol najrozšírenejším nemeckým ľahkým osobným automobilom v druhej svetovej vojne (vyrobených bolo cca 50 000 kusov). (k4li)
  • Když se v závěru filmu otec objeví na statku, vzadu za ním, v pravém horním rohu je možné postřehnout projíždějící auta. Jejich rychlost a hustota provozu však do 40. let nepatří. (=woody=)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama