Reklama

Reklama

Velké ticho

  • Česko Velký klid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brutální vrah Tigrero alias Loco (Klaus Kinski) vede skupinu chamtivých lovců lidí, kteří pronásledují bandu desperátů skrývajících se v zasněžených horách Utahu. Silence (Jean-Louis Trintignant) je němý pistolník, jehož si najme mladá žena Pauline (Vonetta McGee), když Locova banda zavraždí jejího manžela. A Silence rozpoutá boj dobra se zlem pro spravedlnost a pro pomstu... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (181)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o Western v zimnom prostredí ktorý je však nasiaknutý špagetami až až. Chladná réžia Sergia Corbucciho, čudná hudba Ennia Morriconeho a nečakane morbídny koniec robia s tohoto diela originálnu a s davu vytŕčajúcu snímku ktorá nemá vo svojich kruhoch obdoby. Snehu je tu na každom kroku po kolená, chladnokrvné zabíjanie sa tu nezastaví ani na chvíľku. Dokonca mi neprekážal ani Klaus Kinski a ten mi zatiaľ vadil v každej jeho snímke. Je to jeden s mojich najneobľúbenejších hercov, no rola Loca mu sadla ako uliata. Nebojím sa tvrdiť že išlo o jeho životnú úlohu. Jediné čo mi tu vadilo bola kamera ktorá snímala často v zoome aj keď to nemalo zmysel. Corbucci to robil rád. Tuto to však už trocha prehnal. 4,5* ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Sergio Corbucci nebyl žádný patlal těžící pouze z popularity žánru a Morriconeho geniální hudby. Stejně tak ani jeho Velké ticho není pouhopouhým béčkem s litry krve a přehrávajícími herci - má totiž neskutečnou ATMOSFÉRU. Zatímco ostatní spaghetti westerny se topily v potu a slunci, tenhle se topí ve sněhu a bahně. Hlavní, bezejmenný hrdina nepromluví jediné slovo, zato Klausi Kinskému jede huba na plné obrátky. Dobro versus zlo, pomsta za zastřelené rodiče versus střílení chudáků za pár šupů. Kdo asi zvítězí? Jenom abyste nebyli na konci překvapení, závěr totiž přesně odpovídá průběhu celého filmu - krev, sníh a pocit, že jste viděli něco výjimečného. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi netypický western, snad jen pěkná Morriconeho hudba by tak trochu odpovídala tomuto tzv. nihilistickému "spagetti westernu", naprosto "negativnímu" filmu, ale v pozitivním slova smyslu. Film je zasazen do drsné zimní přírody někde v horách Utahu. Snímek byl snad dokonce natočen - alespoň podle textu v epilogu filmu - podle skutečné události, ale na to si teď doopravdy už nevzpomenu. Proč negativní? Všechny pozitivní postavy během filmu postupně zemřou, nebo utrpí jiná příkoří, všechny záporné postavy nejenže přežijí, ale nakonec i...Více ve filmu.. Navíc hlavní hrdina Silence nemluví, protože nemá od dětství jazyk. Podstatou děje kromě jednoho milostného vzplanutí, je lovení lidí za peníze, tvrdý boj o přežití v drsné přírodě, kde vládnou vyvrhelové společnosti. Film je neskutečně autentický, hodně syrový a má několik brutálních scén à la Peckinpah nebo Leone. Němý jezdec Silence (který mi zde připomínal prožitými traumaty v dětství a následnou odplatou Harmoniku z filmu Tenkrát na západě ) se svou německou automatickou sklápěcí pistolí Mauser odvedl perfektní výkon, stejně tak i Tigrero alias Loco, ďábelský Klaus Kinski, byl ve scéně u stolu v baru a ve vypořádání se šerifem rovněž perfektní. Škoda jen, že se Clintu Eastwoodovi nepodařilo natočit zamýšlený americký remake, bohužel se nepodařilo koupit autorská práva. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Němý, zlý a naivní. Prašné pláně vystřídala sněhem a pěnou na holení pokrytá Cortina d´Ampezzo (snad jsem zahlédl i sjezdovku), Trintignant si marně hraje na Clinta, vychcaný lovec odměn Kinski plánuje několik dní dopředu, kam půjde na velkou a šerif až do konce neví jestli dostat k ledu sebe a nebo kumpány té plavovlasé stařeny v kožichu.. Zatímco vyčpělý příběh, dramaturgické minely i podivné experimenty s těkavou a rozostřenou kamerou přináší zklamání, unhappy end v intencích zákonů svým dlouhým nosem na pocit zadostiučinění surově boduje. Corbucci měl možná smůlu, že jsem si den předtím dal na stropě navždy přilepené Il buono, il brutto, il cattivo a ve světle tohoto srovnání jeho špagety nedolétly nahoru v ani jednom filmařském aspektu (včetně Morriconeho doprovodu). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sergio Corbucci a jeho spaghetti western, presne to je Yl Grande Silenzio. . Priroda na urovni a prestrelky tiez, inak ma to nezaujalo. Je tu vsak vyrazne minus, velmi vyrazne : na Cinema Italiano mi casto vadi ich prilisna amerikanofilia : film sa odohrava vo filmovom Utahu, zatial co realne sa tocilo pri talianskych dedinach Badia a San Casiano. Sneh je umela biela pena vyrobena strojmi. 60 % ()

Galerie (64)

Zajímavosti (9)

  • Do hlavní role lovce lovců odměn měl být původně obsazen Franco Nero, který však nabídku nemohl přijmout kvůli práci na jiném projektu. (DaViD´82)
  • Jean-Louis Trintignant souhlasil s rolí kvůli tomu, že chtěl vypomoci svému dobrému příteli, který snímek produkoval. Jeho jedinou podmínkou bylo, že nebude mít žádné dialogy. To je také důvod proč je nakonec jeho postava ve filmu němá. (DaViD´82)
  • ! SPOILER ! Během finální scény zemře dvacet lidí. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama