Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čestný člověk je ten, kdo nedostal dobrou nabídku." Dostihový sport je zkrátka synonymem pro čest a o zákeřnou praktiku tam ožebračený sázející nestihne ani zakopnout. Dobře se mi na to koňské cválání koukalo, protože mám rád sportovní filmy o silné vůli, zvědavě pokukuji pod pokličku nejednoho odvětví a doufám, že se mi jednou splní sen nakopat zadnici všem sportovním funkcionářům, kteří si svou přirozenou bezcharakterností mastí naditou kapsu. O prachy jde přece až v první řadě a on se ten sport sám neudělá. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skoro tři tisíce hodnocení, 85% a já jsem o tomhle filmu nikdy neslyšel, ba dokonce ani o tom koni a navíc jsem si myslel, že jde o dětský film. Přitom je to klasické sportovní drama. A i když mě koně, dostihy a tohle všechno moc nebere, musím uznat, že to byl výborný film. Do detailů vypiplaná retro výprava Austrálie 30. let, krásná hudba, perfektní kamera hlavně v dostizích, postavy (majitel, trenér, ošetřovatel), které jsou tak akorát nastřelené, aby se o nich člověk něco dověděl, ale aby nestáli v cestě hlavní hvězdě filmu. A v pozadí pěkné svinstvo ze strany majitele, sázkařů a hlavně dostihové federace, vedoucí k tragickému konci. Vše podtrhuje famózní starý dabing, třeba sportovní komentátoři závody prožívají jak kdyby komentovali finále mistrovství světa ve fotbale s českou účastí. Oceňuji, že si Wincer (později třeba Zachraňte Willyho) nic nepřidal a natočil to tak jak to bylo ve skutečnosti. Takže i když to není můj šálek čaje, 4* si to zaslouží. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Phar Lap nám krásným a dojemným způsobem ukazuje, že chceme-li něco dokázat anebo být v něčem nejlepší, musíme to cítit v srdci. Musí nám srdce hořet velkým plamenem. Takovým, že se sami musíme bát, že být ten plamen ještě větší, může nám srdce z celé té touhy po vítězství puknout. I když jsem člověk, kterému je vše okolo koní hodně vzdáleno, tento film člověka přinutí vidět koně nejen jako zvíře, nýbrž jako zvíře s duší a někdy i velkým srdcem... PS: Jak byl tento film nádherný, úplně jsem zapomněl na to špinavé, co se ve sportovním světě děje. Sázky, ovlivňování, zastrašování, změny pravidel apod. Každý, kdo se o sport trochu zajímá moc dobře ví, co tím myslím. Dál to rozebírat nechci. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Do prostředí dostih jsem byl zabrán jen ve filmu Rychlí Stripes a ve Simpsonech. Phar Lapův pravdivý příběh je drásající story, která mě tak trochu dostala na kolena. Sportovní film s nádechem korupce a slávy, která pronásledovala Phar Lapa až do samého konce. Myslím, že ale film mohl být třeba i dvouhodinový a věnovat se také více Phar Lapovi jako takovému. Nicméně, spokojenost nadevše. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap byl po smrti převezen do Austrálie a vypreparován, dodnes stojí v Melbournském muzeu. (Zellie)
  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)
  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno