Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (115)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Wincerov úžasný cit pre spomalené zábery je neskutočne pôsobivý. A pozerať sa na koňa zdolávajúceho piesočný kopec alebo preteky dvoch najlepších kamošov v takejto spomalenej forme za zvuku pôsobivej hudby je zážitok, na ktorý sa skrátka nedá zabudnúť. Po príbehovej stránke však Phar Lap taký geniálny nie je. Čo je vcelku škoda. No i tak sa jedná o veľmi príjemný film z dostihového prostredia podporený niekoľkými emocionálne ladenými scénami. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne, dobre a pútavo natočený film, ktorý robí pamiatke Phar Lapa dobré meno. Samotný film vyniká predovšetkým dobrými hereckými výkonmi, peknou hudbou a veľmi dobre sú spracované i dostihové preteky, ktoré nenechávajú diváka chladným. A určite aj samotný Phar Lap by spokojne erdžal pri pohľade na tento kvalitný film. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Phar Lap nám krásným a dojemným způsobem ukazuje, že chceme-li něco dokázat anebo být v něčem nejlepší, musíme to cítit v srdci. Musí nám srdce hořet velkým plamenem. Takovým, že se sami musíme bát, že být ten plamen ještě větší, může nám srdce z celé té touhy po vítězství puknout. I když jsem člověk, kterému je vše okolo koní hodně vzdáleno, tento film člověka přinutí vidět koně nejen jako zvíře, nýbrž jako zvíře s duší a někdy i velkým srdcem... PS: Jak byl tento film nádherný, úplně jsem zapomněl na to špinavé, co se ve sportovním světě děje. Sázky, ovlivňování, zastrašování, změny pravidel apod. Každý, kdo se o sport trochu zajímá moc dobře ví, co tím myslím. Dál to rozebírat nechci. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)

Reklama

Reklama