Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (119)

Guzo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl film, ke kterému by název tak sedl. Bad Words si opravdu nehrají na nějakou hravou komedii pro děti, byť se odehrávají v prostředí soutěže ve spellingu. Dialogy jsou tu ale skvěle napsané, Jason Bateman je tak zvláštní postavou, že i přes jeho ne-zrovna-milé chování mu začnete časem fandit. No a malý Slumdog je super. Přesto hlavně začátek filmu, než se začne něco opravdu dít, je lehce nudný. 6/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem filmu přiklepl čtyři hvězdičky, dvě z nich ale reprízu nepřežily. Celá záležitost mohla být celkem slušnou komedií říznutou dramatem, to by se k ní tvůrci ale museli postavit jinak. V první řadě by museli použít větší množství nekorektního humoru, a pak by museli od základů přebudovat celou dějovou linii o přátelství s chlapcem, jehož jméno bych opravdu hláskovat nechtěl. Takhle totiž celý snímek vyzníval jako při zdi se držící a patosem zavánějící pokus o hořkou komedii, který po dlouhém běhu padl k zemi ještě před cílovou páskou a potupně uhynul na nedostatek odvahy. Jo, jo, důležité je držet krok a nevybočovat z řady. My starší si pamatujeme a už se to zas vrací jako módní vlna (jen přichází z opačného směru). Film mě každopádně jen utvrdil v mém odporu vůči všem těm pošahaným dětským soutěžím, hláskováním počínaje a dětskou miss konče. Mít ve Státech (a už nejen tam) ambiciózní rodiče, kteří si na dětech ventilují vlastní selhání a touhu po slávě, musí být peklo. P.S. Pro lepší zážitek doporučuji videoklip skupiny Clawfinger: Biggest & The Best. / Poučení: Nikdy není pozdě pověřit někoho splněním svých snů. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem se zasmál, což se mi u americké komedie už dlouho nestalo. á to dokonce i správnou délku, takže to nezačne být nudné ani příliš roztahaně blbé. Mohlo to být sice ještě o kousek kratší, vynechajíc ony "nevýchovné části", ale naštěstí to bylo povětšinou prosté klasické americké komediální trapnosti, úchylnosti, prasárnosti a fekálnosti, což si zaslouží poklonu. Nevybíravá slova josu použita jen u skutečně potřebných scén a ve zbytku jsem si užíval nečekaně dobrého rejžu Batemana (jehož díky blbým komediím co by herce moc nemusím) ve chvílích, kdy svým konáním rozvrací dětskou a div ne nad olympiádu povznesenou soutěž a až dětskou frackovností nasírá ostatní účastníky i organizátory. Přesto přese všechno je to stále jen povedená komedie s pointou, která mě napadla už někde v polovině filmu (jakmile se na scéně objevil Philip Baker Hall - netuším, jak mě to napadlo, ale napadlo) a kterou si zas tak dlouho pamatovat nebudu. Skutečně infantilní nápad dotažený až do absurdna :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Základní školu jsem zvládl bez opakování jediného ročníku, takže jsem všemi obdivovaný intelektuál, kterému je naprosto k ničemu, že umí odhláskovat slovo "nejkulaťoulinkatější" maximálně se třemi chybami. Kdybych však byl méně geniální, základku bych nezvládl a někde v okolí by se konala nějaká podobná soutěž v hláskování, tak bych na ni taky vyrazil. Vždyť, co je zábavnějšího, než se vytahovat nad školáky a kazit náladu jejich rodičům? Asi nic a tento snímek určitě ne, protože i mě při jeho sledování bliklo hlavou 1.354 nápadů na to, jak by se mohl stát mnohem vtipnějším. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Bateman je jeden z najväčších sympaťákov moderného hollywoodu, to bez debaty, vieme už dlho... Ale tým, že si sadol na post režiséra a dal sa točiť tento veľmi nenápadný film plný veľkých vulgarizmov, ma v pozitívnom zmysle prekvapil celkom dosť. Ako som už asi neraz spomínal, osobne ma skoro až zahreje na duši, keď vidím komédiu, ktorá sa v niečom vymyká od bežných šablónovitých koľají. A ide si proste svoje. S obrovským pohŕdaním som pozeral film o vulgárnom alkoholickom prasati, ktoré sa zúčastňuje detských súťaží v hláskovaní (lebo proste môže...), občas pretiahne reportérku, ktorá ho po týchto akciách sprevádza a skamoší sa s rozkošným 9ročným indom... pretože som presne vedel ako to skončí... Spoiler: Ale ono nie! Nehovoriac o tom, že humor je často na hranici všeobecnej akceptovateľnej korektnosti. Takže dva argumenty, ktoré inak priemerný film dvíhajú u mňa do malého (možno neobjektívneho) nadpriemeru. PS: Tá hudba! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)
  • Film je věnován producentovi Jarredu Rodriguezovi, který zemřel v roce 2013 ve věku 26 let. (Terva)
  • Jason Bateman uvedl, že pozorně sledoval kariéru ostatních herců, kteří se dali na režisérství, například Bena Afflecka, George Clooneho. Režírovat film pro něj byla výzva a chtěl najít rovnováhu v herectví a režírování. (Mitin)

Reklama

Reklama