Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (119)

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Bateman se mě snažil uchlácholit nadávkami a zdviženými prostředníčky (ví, co mám rád), ale donutit mě ignorovat takhle stupidní scénář se mu teda nepovedlo. Jako nenáročný béčko na sobotní večery na Prima COOL dobrý, ale čekal jsem víc. Zvraty ve filmu připomínají déjà vu, protože jsou tak předvídatelné a očekávané, že máte pocit, že už proběhly. Působí to jako výplod nějakého náhodného generátoru scénářů, kde zadáte jen jména postav a prostředí a on vám vygeneruje scénář z předchystaných klišé. Občas jsem se pousmál, takže to do odpadu nepošlu, ale tři hvězdy dát nemůžu. Soráč. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že se moje bránice bude třást mnohem intenzivněji. Alespoň nápad s touhle hláskovací soutěží je poměrně originální a hlavnímu hrdinovi nechybí pořádné zapálení. Také jsem očekával, že hlavní hrdina bude terorizovat a šikanovat děti mnohem intenzivněji. Soudě dle okolních komentářů. Na pozadí mě docela obtěžovala vážná dějová linie o samotě a přátelství. Celkově se nejedná o žádný filmový zázrak, ale pouze o průměrnou komedii. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jasona Batemana jsem si už oblíbil jako herce a tentokrát mě potěšil i v roli režiséra. Natočil komedii na poněkud bizarní téma, kterym je soutěž v hláskování. Opravdu jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Ale vylezla z toho výborná komedie plná černýho humoru a sarkasmu. Ke konci film teda trochu ztrácí dech, ale celkově to na 4 hvězdy dá. Bylo to ještě lepší než epizoda South parku s akustickou opicí, kde se taky soutěžilo v hláskování. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jason Bateman je blázen. Tahle totálně nekorektní komedie si nebere servítky, takže tu máme menstruační kečup, sázku o bradavkách, pití alkoholu dětmi a senza televizní vysílání i s přerušeným přenosem. Jason se naštěstí nepustil do moralitky, kterou každý divák očekával jako jedinou možnou cestičku ven, a dotáhl to až do konce. Odvázanej nejsem, a z Kathryn Hahn ani žhavej, ale sem tam něco nechutnýho až pobavilo. Když nic, ukázalo se, že angličtina má i zajímavá slova, naprosto infantilní námět lze dotáhnout až na celovečerní film a soutěž v hláskování opravdu existuje dokonce i u nás. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Soutežit se dá v lecčems. Třeba v hláskování. Právě tento "contest" nám Jason Bateman ve svém nesmírně vyspělém režijním debutu představuje. Pro naše končiny těžko myslitelná věc má své kořeny v USA, kde se v roce 1925 konala první oficiální soutěž. Tzv. Spelling B(ee) si dnes užívá mezinárodního věhlasu a popularity. Soutěže se konají napříč kontinenty - přes USA, Kanadu, Blízký východ, některé asijské státy až po Austrálii. Jednotlivé národní šampionáty bývají často velmi prestižní záležitostí a není divu, že je účastník na soutěž připravován dlouhé měsíce. O to vtipněji vyznívají Sprosťárny, které skrze geniální postavu Guye Trilbyho tento specifický model systematicky nabourávají. P.S. Velmi dlouhou dobu jsem ve filmu neviděl tak nesympatickou a záměrně asociální a škodící postavu, se kterou bych se ihned ztotožnil a celou dobu ji fandil. Bateman je vskutku dobrý herec. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu jsou v soutěži použita například slova "Floccinaucinihilipilification", což lze přeložit jako "bezcenný zvyk" nebo "bezcenná činnost", nebo "slubberdegullion", které znamená "bezcenný člověk", "opilý" nebo "alkoholik". (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru na filmovém festivalu v Torontu 2013. (Terva)

Reklama

Reklama