Reklama

Reklama

Deník Dity P.

(pořad)
  • Slovensko Denník Dity P.
Publicistický
Česko, 2013, 26 min

Obsahy(1)

Kulinářská expertka, kuchařka, šéfredaktorka a autorka populární kuchařky "Deník Dity P." se představuje ve své nové kuchařské show. Spolu s režisérem Davidem Ondříčkem převedli na televizní obrazovku recepty z Ditiny oblíbené kuchařky, která se již dočkala dalšího dotisku. V každém dílu Dita P. uvaří tři recepty a zasadí je do svého skutečného příběhu. Každý díl má příběh, celá série tvoří také příběh. Nezvyklý formát překračuje klasickou cooking show, když používá jazyk dokumentárního filmu... Dita jako průvodce pořadem Deník Dity P. prozrazuje své oblíbené recepty, kulinářské finty i filigránské fígle, zděděné po babičce. Dita totiž zbožňuje vaření a je zamilovaná do jídla. Tak jako si někdo píše deník, Dita si zapisuje recepty. A do jídla, kromě soli a koření, přidává lásku. Věříme, že stejně jako ji našli čtenáři její kuchařky, objeví ji i televizní diváci. Protože jídlo je láska. A jak říká Dita: „Mám se ráda – tak se najím. Mám vás ráda – tak vám uvařím!" Ditino motto „vařím s láskou" není formalita. Dobře ví, jak i obyčejné jídlo dokáže mluvit za ni, jak přivede rodinu, přátele, lásky k jednomu stolu a může se u toho klidně i mlčet. Její lásku ochutnají totiž přímo z talíře... Názvy jednotlivých dílů – Po babičce, Zavařování, Moje dorty, Vyprošťováky, Piknik, Sourozenecká party – prozrazují, že Dita vaří pro svoji rodinu, pro své nejbližší. Natáčelo se ve skutečných kuchyních Dity P., minimalistické městské a útulně venkovské, na chalupě. Nekašírované, vkusné a reálné prostředí dodává receptům neopakovatelnou atmosféru.
Deník Dity P. se „vařečkovým pořadům" vymyká především náladou, estetikou a filmovostí. Nespokojuje se s kultivovaně natočenými recepty a makrodetaily krájené cibule, diváka oslovuje vizualitou a útočí na všechny jeho smysly. A přitom zbývá místo i pro nezlomyslnou nadsázku a vtip. Deník Dity P. umožní zažít televizním divákům stejné štěstí a radost z vaření a stolování, jaké zažívá Dita. Vkus a jednoduchost umocňuje Ditin neopakovatelný způsob moderace... Pro dosažení kultivovaného filmového obrazu je Deník Dity P. natočen ve formátu HD na kameru osazenou filmovými skly, za použití steadicamu, kamerového jeřábu a filmových světel. Tvůrčí štáb režiséra Davida Ondříčka, s kameramanem Janem Šusterem, scenáristkou Marcelou Pecháčkovou a průvodkyní pořadem Ditou Pecháčkovou dokazuje, že moderní pořad o vaření může spojovat vizuální atraktivitu s originalitou a láskou. Vařilo se, peklo a natáčelo při východu i západu slunce, v jarním dešti, pod hvězdnou oblohou. Výsledný formát, vymykající se v České republice dosud uváděným pořadům o vaření, zachycuje intimní a osobní atmosféru přípravy jídel. (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Pecháčková mi byla sympatická, coby receptářka magazínu Albert. Vidět ji v tv je ale otočka o 180. Dá se překousnout její abnormálně nezvučný hlas, ale v kombinaci s její češtinou z Václaváku je to neposlouchatelná tortura. A skutečně nesnáším, když jakákoliv ženská ve vysokém stupni těhotenství exhibuje v televizi, zvlášť v pořadu, který o těhotenství není! ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kuchařské pořady, tento je však nutné zhodnotit z několika hledisek. Ze strany receptů a jídla musím říct, že vypadá krásně a kdyby mi jídla Dita podala, ochutnala bych vše (a pravděpodobně by mi i chutnalo). Hlavně kvůli tomu i nadále pokračuji ve sledování dalších dílů. Za druhé hlavní protagonistka bohužel není příliš sympatická, vybrané kostýmy příliš nepodtrhnou její přednosti a jako velmi světlá osůbka ve velké bílé kuchyni trochu zaniká. Co však nezaniká je její hrubý hlas (který se ve velké bílé kuchyni navíc divně rozléhá) a lidové vyjadřování - škoda. A jako poslední bod bych zmínila příběh a herce. Příběh, to je velká katastrofa a herci prostě přehrávají a tyto dvě věci pořadu úplně nejvíc ubírají. ()

Reklama

kitram71 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit úroveň a funkčnost receptů, asi bych dala za 4* - to bych ale hodnotila spíše knižní vydání na jiném webu. Mám-li hodnotit samotný pořad, musím, bohužel, vzhledem k jeho vývoji změnit své původní ohodnocení (2*) na usmolenou jednu hvězdu - odpad to vyloženě není, ale na víc tento pořad podle mého nemá :/ ()

panPsax 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za režiséra a kameru (i když víme, že z bláta zlatou cihlu neuplácáš), snaží se maximálně, ale zbytek (zmiňované food-porno, žádný scénář, "lidová" mluva) to holt prohrává na celé čáře. Ondříček může být mistr největší, ale víc jak jednu hvězdu z toho nevykřeše. (Proč do toho vlastně šel?) Spojme oblíbený formát pořadu (jakékoli vaření), s rádobynostalgickým vzpomínáním na babičku z pohledu dnešní uspěchané a nezdravé doby, odleskem slávy Bridget Jones (oplácaná, sama a bezdětná) se sebechválou (tenhle recept je nejlepší - pořád dokola), a máme pořad s jistou sledovaností a nejistou kvalitou. No comment: "Jedna z kapitol Deníku Dity P. má název Jídlo po sexu. Snažila se přijít na to jaké jídlo je typické jídlo po sexu pro Čechy. Na žádné konkrétní však nepřišla a tak alespoň vybrala recepty na jídla, která jsou sexy sama o sobě." A tak nějak mi přijde postavený celý seriál. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Noblesní a jaksepatří udržovaná šedesátiletá paní s krásnou kuchyní (a s nadměrnou fixací na babičku a maminku) vaří dobrůtky pro své vyhipstřelé přátele, tak aby to všichni viděli a záviděli, jak krásný život má. A kameraman se tou žranicí opájí, jak kdyby točil porno, v němž knedlík hobluje vepřovou panenku. V druhé sérii doufám ve více Marka P. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama