Reklama

Reklama

Nadace

(seriál)
Trailer
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Předloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadace sleduje skupinu vyhnanců z rozpadající se Galaktické říše, kteří se vydají na velkolepou cestu s cílem zachránit lidstvo a vybudovat novou civilizaci. (Apple TV+)

Videa (8)

Trailer

Recenze (98)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Udělat z knižní Nadace seriál považuji za téměř nesplnitelný úkol. Děj se táhne stovky let, zahrnuje desítky postav a neustále mění měřítko. Dokázal bych si představit adaptaci v podobě půltuctu filmů, z nichž každý by v kinech finančně vyhořel. Apple otevřel peněženku a přišel s tímhle opulentním čímsi. S geniální Asimovovou předlohou to má společného jen hrubý námět, pár jmen a několik postav. Vše ostatní je jiné, a o třídu, spíš dvě horší. Tématem změn je genderová vyváženost, inkluzivita a lobotomizace. Máme postavu brilantního vyjednavače a fenomenálního stratéga? Tak z něj uděláme drsného podivína střílejícího divochy. Máme spletitý konflikt přerůstající v mezihvězdnou válku? Tak jednoho z rivalů vybombardujeme. Primitivizaci neunikly postavy, ani děj. Vzepřeli se jí jen výborně zahraní Hari Seldon a prostřední císař. Pokud byli v záběru, měl jsem pocit, že se dívám na něco hodného pozornosti. Bohužel většina zbytku je tupá, protahovaná nuda. Druhý díl je doslova úmorný a zbytek je čím dál horší. Vizuál je ovšem fantastický. Jenže aby ho člověk vychutnal, musí se na seriál dívat, takže se Nadace nehodí ani jako kulisa k žehlení. ()

Listyx odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud jste četli původní Nadaci tak vězte, že seriál s ní nemá nic moc společného. Je to taková multipokurvená, tubovyvážená kravina se shodným názvem. Měli jste nadaci rádi? Přišla Vám zajímavá? Tak máte slušnou šanci si zazvratec, případně alespoň ukroutit hlavičku od tělíčka, páč tomu fakt nebudete věřit. Nic proti hercům, ba musím přiznat, že Seldon byl fajn. Ale ten moment na který se tam mihne to prostě nijak zásadně neovlivní. A tím také končí podobnost s nadací. Psychohistorií se to vlastně nezabývá, ta kdyby tam nebyla tak to ani nikdo nepoznal. No za mě dále nesledovatelné. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Apple moc chtěl, i já jsem moc chtěl, ale takové zprznění předlohy tady už dlouho nebylo. Triková stránka je fantastická a je vidět i obří rozpočet, který do toho napumpovali. Problém spočívá v rozpačitých scénářích, které krom jmen a názvosloví nemají s Nadací nic společného. Pokřivení psychohistorie, změna pohlaví hlavních postav včetně nelogického chování a pro chladné matematiky (a robota) nesmyslného řvaní a emocionálních výlevů, ukazuje škodlivé působení naší doby a umělou snahu o aktualizaci (místo dekadence a úpadku trapná teroristická příčina) podzápletek knihy, které při zpětném zkoumání působí až směšně. Goyer nezvládá udržet pozornost a boji se preobsazovat. Klony císařů (jediná slušná příběhová linka a to ani není v knize) jsou toho dokonalým případem. Nadace odehrávající se v řádech tisíců let měla hlavní aktéry měnit tak po dvou epizodách s tím, že Olivaw bude v první a poslední epizodě a Seldon bude hostovat častěji. Harris mimochodem hraje úplně jiného Seldona než je popsán v knize a jediným slušným castingovým tahem je Lee Peace jako prostřední Císař. Do každého dalšího dílu jsem se musel nutit víc a víc, a každý mě více a více uspával. Což je velice špatná vizitka. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel to dopadlo tak, jak se k tomu celou sérii schylovalo. Hodně slabým "cliffhangerem", který měl asi upoutat na další řadu, ale většinu diváků odradí. Musím pochválit vizuál, hudbu a některé pasáže, kdy to začínalo vypadat zajímavě. Ale celkově to je nuda k uzoufání. Bohužel to nemá moc momentů, které by diváka vtahovali, děj je zmatený, chování postav nesmyslné, prostě to tak nějak bez vedení plyne od ničeho k ničemu. Škoda, předlohu jsem nečetl, ale pochybuji že by Asimov napsal takovou nudnou soap operu, bez hlubokých myšlenek postavenou na hliněných nohách. 55% ()

quelhar 

všechny recenze uživatele

(Po první sérii:) Nejsem militantní příznivec předlohy, ale četl jsem ji. Nevadí mi změna pohlaví hlavních postav ani vymyšlené milostné vztahy. Kdyby tyto okolnosti autoři pojali zajímavě, klidně by z toho mohl být velmi dobrý sci-fi seriál. Tady však vyletěly peníze komínem. Zajímavá vizuální stránka je doslova to jediné, co je na seriálu alespoň ucházející. Největším problémem seriálu jsou scénář, který doslova ze všech hlavních hrdinů dělá naprosto nezajímavé postavy, a herecké výkony, které těm špatně napsaným postavám nepropůjčí ani trochu charismatu (čestnou výjimku tvoří Jared Harris a Lee Pace, první z nich ale není hlavní postavou, což čtenáře předlohy nemůže překvapit). O další sérii fakt zájem nemám. Tento seriál by měl co nejdříve upadnout v zapomenutí. Třeba to za pár let zkusí někdo jiný nějak jinak. Na závěr: Pokud je na vašem seriálu daleko nejpoutavější úvodní znělka, je něco opravdu hodně špatně. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (10)

  • V České republice se natáčelo od 7. dubna do 8. července 2022, a to na lokacích, jako jsou Ostrava, Sedlec, lom Homolák, Pardubice, Nevřeň, Střemy, Prachovské skály, Tisá, Dobříš, zámek Kačina, Kladno, Praha (například v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy) a Prague Studios. (CamilleS)
  • Mimo toho, že byly některé postavy oproti knižní předloze upraveny tak, aby byl seriál genderově vyvážený, bylo několik postav vytvořeno navíc. Jsou to především postavy Brother Day (Lee Pace), Brother Dusk (Terrence Mann) a Brother Dawn (Cassian Bilton). (Martrix)
  • Scény na planetě Korell se natáčely v Praze. Scéna, kde sedí král Korellu na trůnu před nastoupenou skupinou vojáků, se natáčela v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. (Kjube)

Související novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (více)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (více)

Reklama

Reklama