Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malý vzorek populace na omezeném životním prostoru, v poměrně širokém spektru (místy až norských) deviací... Věčná škoda, že se kamera nedržela vskutku dokonalého flashbackového ladění i v roli průvodce vysokou krejčovinou, odměněnou nálezným kosterních úlomků jednoho velkého kostlivce, zvaného křivda. Možná by se příjemné vzruchy dostavovaly nejen při vzpomínce na plnost křivek tradičně okouzlující Kate Winslet nebo ztepilost Liama "dopůltěla" Hemswortha, případně sarkastické špindíry Judy Davis, ale i na obrazové umocnění gurmánského zážitku, ze speciality studené kuchyně s názvem pomsta, která nakonec nebyla tak sladká, jak se o ní povídá... Zda jde víc o drama či komedii, v tom Jocelyn Moorhouse evidentně nemá jasno, respektive nedokáže oba žánry sladit tak, aby se vzájemně nevystrkávaly, což jinak půvabné oddychovce ubírá body. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"I am back, you bastards." Anotace i trailer mě připravili na dramatický film s lehce komickými prvky. Jenže se mi dostalo naprosto absurdní komedie, která místy vypadala skoro jako groteska a já musím říct, že takhle jsem se už hodně, hodně dlouho nezasmála. Člověk by až nevěřil kolik excentricky různorodých postav můžete do jednoho vidlákova nacpat. Tenhle film se mi opravdu těžko komentuje, protože nevím kde bych měla začít a kde skončit. Takovýhle film je jeden z milionu, protože něco takového se jen tak nevidí. 4* ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Moja milovaná Kate Winslet. Vraciame sa do 50.rokov minulého storočia. Tá druhá polovica snímky speje už niekoľkokrát k záverečnému koncu, ale dvojhodinová stopáž nám pripraví ešte pár prekvapivých momentov, ktoré už sú obyčajným sledom okolností. Nudiť nás však príbeh nenechá, herci nás nechávajú v strehu hlavne vo chvíľach, kedy parodujú afektovane dialógy starých filmov o lepšej spoločnosti. Nehovoriac o záverečnej pointe. Kate Winslet je v úlohe svojráznej módnej milovníčky veľmi prirodzená a pôvabná, vystupuje sebavedome a vie, čo robí. Krajčírka sa snaží skombinovať mnoho žánrov - drámu, komédiu, psychothriller aj romancu. Aj napriek tomu, že môže podobná zmes pôsobiť tragikomicky, tvorcom sa podarilo všetko zladiť tak, aby výsledok nepôsobil ako gýčovité puzzle. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zvláštní. Na jedné straně to byla komedie se situačními gagy vyprávěvějící o moderní ženě, které svým přístupem k oblékání rozmetá zažité konvence australského zapadákova a na té druhé drama provázející tragické události jak z minulosti, tak ze současnosti. Aby ten kontrast byl ještě větší, vystupuje zde řada obskurních postaviček, které vlastně v ani jedné linii nemají co dělat, ale ve finále tahle kaše jak od pejska kočičky, až na drobné výhrady, tvoří víc než solidní celek, jehož výrazným kořením jsou výborní herci. Kate Winslet s Judy Davis byly úžasné, Hemsworth mi překvapivě nebyl protivný a pobavil i parádivý seržant v podání Hugo Weavinga. Podivnost. Ale dobrá. 75% ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

...Winsletka namiesto toho aby si začala vyberať zlé filmové scenáre, ako tomu u hercov po veľkých a dlhoročných úspechoch často býva, si vyberá stále lepšie a lepšie (Divergenciu jej odpustíme). Postava príťažlivej krajčírky jej sadla ako ušitá na mieru (ha-ha). Dungatar je malé mestečko plné závistlivých, neprajných ľudí, ktorí si sami vytvárajú domnienky a je im jedno, že nemajú dôkaz. Z veľmi rozpačitej prvej polhodiny sa nakoniec vykľuje brilantná groteska - tak akurát vtipná, nečakane tragická a nebojí sa ani čierneho humoru. Hugo Weaving zrejme zahrá všetko, od tajného agenta až po utajovaného gaya...Ja sa mu vôbec nečudujem, nad mnohými modelmi ktoré WInsletka predviedla som slintala s ním. Úplne nerozumiem, čo všetkým vadilo na o 14 rokov mladšiemu Hemsworthovi...veď je to v dnešnej dobe moderné! Veľká škoda toho úvodu-neúvodu, pretože záver si pýtal piatu hviezdičku. Ešte si dovolím duchaplnú poznámku, bez tej by to nebolo ono - najtragickejšie na celom filme je, že veľa vlastností obyvateľov nebolo až tak zveličených, ako sa môže zdať... ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Natáčanie bolo viackrát prerušené divokými emu, ktoré rušili scény. (megajalec)
  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)

Reklama

Reklama