Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

Lyli 

všechny recenze uživatele

Život mění drobné okamžiky, ale proč se o tom mám ujišťovat skoro dvě hodiny? Krásná Kate, nádherné šaty a spousta zášti. Se závěrem snímku jsem pochopila, že mě vlastně nutí myslet si, že život stojí vážně za hovno. A je smutné, že i přes své schopnosti a šarm, si sama hrdinka ve skutečnosti myslí, že stojí za hovno taky. A póza děsné drsňačky to prostě nezakryje. Já vám teda nevím, ale pěkný vizuál mi tady nestačil....a to bych sebekriticky řekla, že mi stačí často. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chce to byť strašne bizarné a na základe toho vtipné, lenže humor v tomto vlastne ani raz nezafungoval a celkovo mi to prišlo fádne, najmä po prechode do dramatickej roviny, ktorá film v druhej polovici celkom ovládla. A urobiť z Kate Winslet a Liama Hemswortha milenecký pár, tak to mi vizuálne nesedelo vôbec. Je podstatne staršia a ak by on zhodil ten svoj horolezecký porast, tak by jej mohol hrať aj syna. Hoci tomu Liamovi asi nevadí nič, veď sám sa na chvíľu oženil s psycho Miley Cyrus až začal z toho chlastať prvú ligu. ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Ty absurdní momenty (jako když návštěvnice přijede do vesničky a uvidí tam všechny ženy v nejluxusnějších modelech) v úvodu jsou parádní, vztah mezi Hemsworthem a Winsletovou (kdyby to člověk nevěděl, ani by neřekl, že je mezi nimi 15 let věkový rozdíl) taky ujde, ale ta závěrečná třetina je prostě špatná - ne vinou filmařů, ale kvůli předloze, která se zřejmě za každou cenu chtěla vydat jednodušší cestou patetičnosti a kýče. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Převelice poučné pojednání o všech aspektech prokletí ... obzvláště pokud vezmu v úvahu, že život není žádná procházka růžovým sadem. Maličko absurdní drama, které se zhlédlo ve westernu. Navrhlo elegantní střih, sladilo vhodné barvy, zvolilo kvalitní materiál, zakoupilo originální doplňky a své dílo korunovalo precizním vypracováním a stylovou prezentací. Věrným průvodcem je mu jakýsi podprahový, správně cynický humor - nenápadný společník, který nikdy nespatřil denní světlo, neboť jeho domovem je spletitá síť temných chodeb v podzemí, osídlená přičinlivým národem potkanů a občas proťatá nevábnou odpadní stokou. Výsledek je po všech stránkách interesantní, třebaže výše zmiňovaný sad s přívlastkem růžový dávno lehl popelem. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mám z toho zmiešané pocity. Tento príbeh si zaslúžil byť čistou drámou, teda bez všetkých tých bizarných snáh o komediálne prevedenie niektorých situácií. Neviem prečo sa k tomu tvorcovia uchýlili, ale nepasovalo mi to tam. Ako čistá dráma s retrospektívnou krimi zápletkou by bolo oveľa lepšie. V prvej polovici filmu som sa dosť strácal, po príchode Tilly do toho zapadákova sa tam zrazu vyrojilo príliš veľa postáv, ťažko sa v tom hľadali vlastne súvislosti, do toho ešte aj tá retrospektíva, no občas dosť zmätok. Neskôr sa to už ustálilo a dalo sa v tom ako tak orientovať. Po dejovej stránke nadpriemer, takisto aj kulisy a kostýmy, ale to spracovanie ma až tak neočarilo. Aspoň že ten koniec stál za to! (a samozrejme aj vynikajúca Kate Winslet) ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)

Reklama

Reklama