Reklama

Reklama

Totem vlka

  • Česko Talisman vlků (festivalový název) (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý Číňan Chen Zhen se za dob tzv. kulturní revoluce ocitá v oblasti Vnitřního Mongolska, kde se seznamuje s nomádským způsobem života. Mongolské stepi symbolicky vévodí vlk, který je člověku nejnebezpečnějším nepřítelem, ale rovněž dobrodincem. Právě v odvěkém zápasu s vlkem ohrožujícím stáda ovcí a koní byl člověk posílen. Chen Zhen je natolik okouzlen místním smýšlením, že se rozhodne odchytit a vychovat vlčí mládě. (Bohemia MP)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (104)

mortak 

všechny recenze uživatele

Vím, že kdybych bral ohled na knihu, musel bych s hodnocením velmi dolu. To, že politická stránka vyprávění byla potlačena, a okupanti tu koexistují se svými obětmi v jakési smutné harmonii (budou vám pomáhat a učit vás náš jazyk), ve které i ten politruk vypadá jako vceku slušný člověk (někdy jako vůdce musím učinit rozhodnutí, ze kterých mi je špatně), může nekoho iritovat. Jenže Annaud nenatočil film o čínské okupaci, ale o odcházejícím "ráji". Je jedno, že s tím začali Čínané, step by dříve nebo později musela ustoupit civilizaci, stejně tak jako ji museli být obětováni vlci. Všechny národy na světě se tak chovají. A ten smutek z tohoto vývoje a zároveň jeho nevyhnutelnost se Annaudovi podařily zachytit dle mého velmi dobře. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový díl Cestománie z Vnitřního Mongolska aneb boj vlčí smečky proti komunistickému režimu.Dvě hvězdičky jsem udělil za záběry fauny a flóry,film byl pro mě jinak příliš dlouhý a nezáživný,při dvou scénách mi došlo,že je určen buď divákovi,který netuší,jak to vypadá mimo město,nebo divákovi méně inteligentnímu,jinak si nedovedu vysvětlit,proč učí hlavní hrdina vlka plavat,když i králík nebo morče plavou zcela bez přípravy a proč se domnívá,že se jediný samec vlka postará o obnovení vlčí populace ve stepi,kde nezbyla jediná samice. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, že si Čína vyprodukovala film, kterej do Číňanů docela nemilosrdně kope a vyobrazuje je v podstatě jako záporáky. A Annaud si opět libuje v nasírání diváka, postavy ve filmu jsem měl chuť opakovaně zaškrtit a nechat těmi vlky sežrat. Je tu znát, že se film, resp. předloha částečně inspirovala skutečným životním příběhem. Z filmařského hlediska to nemá moc směr, nakousne se dost věcí, ale nic není nijak zvlášť pointované a prostě film jen tak poklidně plyne. Annaud má ale dobrý filmařský cit pro snímání přírody a navíc působí tak prazvláštně konzervativně, že jsem měl pocit jako kdybych sledoval o 20 let starší film. Tomuto pocitu dopomáhají i mnohdy nedigitální efekty, někdy na hranici kýče, avšak působící díky tomu neokoukaně. A vyloženě bravurní práci tu odvedl James Horner. I když se dost vykrádá, jeho velkolepé melodie vždycky stály za to. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu mám hrozně smíšené pocity. Viděl jsem skvělý film? A nebo nudný prázdný film plný mých oblíbených zvířátek? Někdy mám pocit, jakoby některé filmy byly natáčené jenom pro mě. A Totem Vlka je přesně takový film! Kdybych bral pouze vizuální stránku filmu, tak jistě neodolám a filmu dám plnou palbu. Vše je totiž nádherné. Pole, řeky, obloha, hory a skály a hlavně koně a vlci. Nádherná příroda a vlk je alfou a omegou filmu. Což je samozřejmě pro mě zcela ideální, protože já jsem schopný zůstat v zoologické u jejich výběhu klidně hodinu. Navíc se po krásných mongolských pastvinách prohánějí koně. Vizualizace a kamera filmu je prostě úchvatná. Ten, kdo to natočil, ukázal všem dokumentárním filmům o přírodě, jak se to má dělat. Pak ovšem přichází na řadu scénář a příběh. A hle, to bude ten kámen úrazu. Scénář je absolutně strašný, a tak se z pohádky pro dospělé stává pouze nudnou ukázkou člověk versus příroda. Přitom by se dal natočit tak hezký příběh člověka, co vychovává vlče. Ne, raději z toho uděláme nezáživnou směsici scén s rychlým střihem v příběhu. Divák stejně bude koukat pouze na Vlky a koně. Omyl, kdyby byl příběh kvalitní, tak bych považoval Totem Vlka za jednoho z nejlepších filmů za poslední roky. Emoce v závěru jsou natolik prázdné, že stěží někoho dojmou. Ano, morální a naturalistické scény tu najdeme a dokonce za doprovodu krásné hudby z pera mistra Hornera příroda ožívá. Pořád se ale nemohu zbavit pocitu, že bez hudby a toho vizuálu by byl film naprosto nudný. Takhle je snímek nádhernou ukázkou přírody a úkazu, že největší zvíře je člověk. Nakonec po dlouhém přemýšlení dám hodnocení takové, jaké dávám. S tím, že si film někdy pustím znovu a uvidím, jak se mi film bude zamlouvat podruhé. [Viděno v originálním znění] (80 %) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Kde je môj vlk?..." J.J. Annaud sa vrátil k prírode, kde mu to vždy išlo najlepšie. Vlci ma odjakživa priťahovali a očakávam každý film, v ktorom dostanú priestor. Nedávny film s L. Neesonom Medzi vlkmi trochu sklamal, tento naopak veľmi prekvapil. Pri krásnej hudbe som si musel iba povzdychnúť a ticho zaspomínať na jedného z mojich najobľúbenejších skladateľov - J. Hornera, ktorý nedávno tragicky zahynul a toto bol jeden z jeho posledných projektov. Film nemá zbytočne komplikovaný dej , ale vlci tu dostávajú obrovský priestor. Ich premyslený útok na gazely a kone to je parádne jazda. Vlci sú snímaný z všemožných krásnych uhlov, v krásnej mongolskej stepi a sú to výstavné kusy. Objektívne pre bežného diváka možno 4 hviezdy, ale ja mám k podobným filmom o prírode silný vzťah. Preto plný počet. 100%. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (12)

  • K spolupráci na tvorbe filmu bol oslovený aj novozélandský režisér a scenárista, Peter Jackson. (MikaelSVK)
  • Počas natáčania filmu vo vnútrozemí Mongolska prekvapila tvorcov zima, počas ktorej nenapadal takmer žiaden sneh. Aj preto bolo potrebné priviezť tisíce ton snehu z pohoria Paektu (Päktusan), ktoré sa nachádza až na hraniciach Číny s KĽDR. (MikaelSVK)
  • Film měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu 7. února 2015. (Terva)

Reklama

Reklama