Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

draggo odpad!

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejnudnější film co jsem kdy viděl. Co na tom že jsou to pěkný obrázky, ale po dvou minutách jsem se začal nudit a po pěti jsem začal trpět. O to horší, že jsem to musel dokoukat do konce. Aspoň vím, čemu se vyhýbat širokým obloukem. A to proti přírodovědným dokumentům žádnou averzi nemám, jen musí být natočeny aspoň trochu záživně, což Mikrokosmos není ani omylem. /viděno na DVD: 10% a odpad!/ ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Fascinující meditativní zamyšlení nad jiným světem, který se ale skrývá blíž, než si myslíte. Nedivím se, že u toho lidé usínají. Jak už jsem řekl, je to hlavně film meditativní, uklidňující, zkrátka jeden z nejlepších filmů před spaním - to nemyslím ve zlém. Je na něm sympatické, že není edukativní, tedy nic nevysvětluje a obejde se bez komentářů ve stylu: "Tady vidíme samičku kudlanky nábožné, jak žere samečka." Dalším kladem, kterým Mikrokosmos disponuje, je GENIÁLNÍ soundtrack! Když se řekne "Mikrokosmos" vybaví se mi právě ta nádherná ústřední melodie a obrazy kudlanky před měsícem, námluvy šneků, zobání mravenců bažantem, skarabea s kuličkou. Nezapomenutelné! Pro entomology splněný sen a pro normálního smrtelníka snad dostatečná výzva, aby nešlapal na trávník. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Líbající se mravenci, nenažrané slunéčko sedmitečné, hlava mravence vypadá v detailu jako hlava Vetřelce by Ridley Scott, hlemýždi si třou ulity, pavouk mumifikuje včeličku, ledňáček v lesíku Bougnoles hlásí průnik, syslící mravenci, dešťové koule bombardují mikroobyvatele místního ekosystému, brouci se bitkují jako kohouti, skupinový raut housenek a mnohem více. Brilantní dokument, jež je bezesporu nejakčnějším filmem, jaký jsem kdy viděl. 100% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V porovnání třeba s Barakou ale i Ptačím světem je Microcosmos přeci jen o něco chudší příbuzný co se vizuálu týče, ale svým poselstvím k zamyšlení i hudební složkou je určitě na pět. A dodnes si občas vzpomenu, jak jsem kdysi před dávnými věky po jeho zhlédnutí měl sto chutí fláknout v práci se sekačkou na trávu a stát se džinistou, když jsem si v plné síle uvědomil, kolik živých bytostí povraždím každým jedním pitomým sekáním každé jedné pitomé louky na Petříně. Tak jsem si tenkrát vsadil sportku a řekl si, že kdyby Osud nechtěl abych to dělal dál, tak mě nechá vyhrát a já nebudu muset chodit do práce masakrovat broučky. Ale Osud se na mě z vysoka vykadil, no a tak sekám trávu a kácím stromy dodnes, ahimsa neahimsa... Vlastně jak si teď vzpomínám - trochu mě ještě zklidnilo, když jsem si všiml jaká spousta ptactva z té čerstvě posekané trávy vyzobává hmyz, takže moje masové vraždění bylo zase na druhou stranu aspoň někomu k užitku. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, jak tento film hodnotit, vyvolal ve mně rozporuplné pocity, ze začátku jsem měla pocit, že netuším co sleduji a že kdyby autoři přidali komentář, šlo by o velmi pěkný a jistě i zajímavý dokument. Ale postupně jsem se do filmu dostala i bez komentáře, i když mě často štvalo, že příliš netuším, co pozoruji. Ale naštěstí je biologie "můj obor", takže jsem se příliš neztrácela. Hudební doprovod je většinou velmi zdařilý a opravdu krásně vykresluje atmosféru. A obraz také stojí za to, autorům se podařilo tento maličký svět vykreslit jako by byl na úrovni našeho. No upřímně si myslím, že pro lidi, kteří nijak nemají biologii nebo přírodu v lásce a netuší, co se ve filmu děje, to bude nudná podívaná, dívat se 80 minut na krásné záběry přecejenom většinou omrzí. 7/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Spolurežisér Claude Nuridsany komentoval režírování svých "herců": "Některé záběry si vyžádaly i čtyřicet pokusů a jejich zaostřování trvalo celé dny. Jednotlivé druhy hmyzu se chovají svým typickým způsobem, jen když jsou ve vyhovujícím prostředí. Vezměte si například chrobáka, valícího svou kuličku trusu. V tomto případě, než čekat na příležitost ve volné přírodě, bylo výhodnější chovat jich tucet v luxusním teráriu a poskytnout jim dostatek materiálu. Dodávali jsme jim ovčí trus a čekali. Po několika dnech se jeden z nich konečně pustil do práce na kuličce a my ho mohli přenést na místo natáčení. Samozřejmě jsme museli být opatrní, abychom ho nevystrašili." (NIRO)
  • 15let výzkumu, 2roky příprav, 3roky natáčení a 80km filmu. (formelin)
  • Pro dokument byla s pomocí tabletu a počítače speciálně vyvinuta kamera na dálkové ovládání. (mr.filo)

Reklama

Reklama