Reklama

Reklama

Ztracen v La Mancha

  • Velká Británie Lost In La Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zkuste si představit ty nejhorší noční můry, kvůli kterým se každý filmový režisér budí v posteli se smrtelným potem na čele. A zaručujeme, že to pořád bude jen desetina toho, co každý den prožíval u nás velmi oblíbený tvůrce - jediný zaoceánský montypythonovec, ale také autor filmů jako BRAZIL, KRÁL RYBÁŘ nebo 12 OPIC - Terry Gilliam. Dvěma kanadským dokumentaristům se podařilo natočit fascinující dokument o možných i nemožných katastrofách, které provázely pouhých 6 dní natáčení Gilliamova vysněného projektu MUŽ, KTERÝ ZABIL DON QUIJOTA, v němž měli hlavní role ztvárnit Johnny Depp a Jean Rochefort. Přes počáteční hrůzu jakou vyvolává neuvěřitelná souhra náhod a nehod provázejících od počátku celý projekt, se Gilliamovy útrapy stávají postupem času směšně komické. Takovému množství neštěstí se už nedá nic víc než smát. Snímek ZTRACEN V LA MANCHA podává tragikomický pohled na odvrácenou stránku filmového průmyslu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Možná nejsmutnější dokument, který jsem viděl. Terry Gilliam zde Dona Quijota netočí, ale sám se jím stává. Opravdu mi bylo těžko v momentech, kdy ostatní ze štábu už nevěřili, že film bude dotočen a Gilliam stále doufal a ještě hůře mi bylo, když jsem viděl svého oblíbeného tvůrce úplně smířeného a odevzdaného. Realita tentokrát zvítězila na plné čáře ať už v podobě stíhaček NATO, špatné akustiky v ateliéru, velké bouřky, nemoci hlavní herce, nedůvěry producentů a tak dál. Tento film by se dal považovat za pomník všem nesplněným snům. Určitě je dobré ho vidět, už jen aby člověk viděl jaká je filmařina vlastně řehole. Mým největším snem je stát se režisérem, ale kdybych si měl tohle prožít se svým vysněným projektem ,,Cesta" tak raději budu metat ulice. Není nic horší, než pozorovat, jak se vám váš sen bortí pod rukama. Rozhodně je velká škoda, že tento film nikdy nevznikl. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Všetko podstatné okolo problémov pri natáčaní tohto filmu výborne opísal Lhurgoyf. Ja už len dodám, že okrem obrovskej smoly s nepredvídateľnými situáciami pri filme s týmto rozpočtom (myslím že to bolo okolo 31 mil. USD), bolo dosť naivné si myslieť že všetko pôjde viac-menej bezproblémovo a za veľkú časť problémov si môžu samotní aktéri dokumentu. Škoda :-( ()

Reklama

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná smůla potkala Terryho Gilliama při natáčení jeho filmu "The Man Who Killed Don Quichotte". Jenže on je Gilliam tak trochu "punkový" režisér... Tenhle námět je zřejmě prokletý a je mu souzeno setrvat pouze na stránkách knihy. Jinak skvělý dokument o muži, který chce natočit příběh muže, jenž bojuje s větrnými mlýny, přitom sám svádí tu samou bitvu. Ironie osudu neboli smůla zafungovala "dokonale"... Škoda, to mohl být brilantní film. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Samotná existence tohoto filmu je smutná záležitost a stejně smutně působí i výsledek, zvlášť pro ty, co mají rádi filmy Terryho Gilliama. Ten se sice dlouho snaží vtipkovat a udržovat dobrou náladu a optimismus, ale když ho pak vydíte sedět na své židličce s hlavou v dlaních, je vám skoro do breku. Po deseti letech příprav svého vysněného projektu je to totiž čirá filmařova noční můra. Z těch pár natočených záběrů je patrné, jak skvělý film mohl vzniknout. Dvojice režisérů je zkušená na poli filmů o filmu, tady ale při roztahování na celovečerní formát použila i nějakou tu vatu. Doufám, že podobný film už nikdy neuvidím. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Dokument samotný po řemeslné stránce není až tak dobrý, je trochu natahovaný, v podstatě na úrovni běžného filmu o filmu. Co mu ale dodává na síle je sisifovské počínání Terryho Gilliama a jeho štábu. Pokud máte jeho filmy tak jako já rádi, budete smutní, protože mohl vzniknout skvělý film. Pokud jsou vám ale jeho filmy volné, není o co stát. Těsně po tom filmu jsem si skoro říkal, že by bylo lépe kdyby vůbec nevznikl, protože je to jako kdybyste viděli ze svého oblíbeného filmu jen pár minut, kvůli např. střevním potížím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (6)

  • Cenné záběry z natáčení nikdy nevzniklého filmu jsou původem pořízeny kvůli připravovanému filmu o filmu. Když nakonec film nevznikl, tak tyto záběry byly použity jako základ tohoto dokumentu. (Dromedár)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2002 na Berlínském FF. (Varan)
  • Před oficiální českou premiérou proběhla premiéra na Karlovarském IFF 5. července 2002. (Varan)

Související novinky

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

Terry Gilliam dotočil Dona Quijota

05.06.2017

17 let! Tak dlouho se Terry Gilliam snažil natočit svůj vysněný projekt, adaptaci slavného románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Film se kdysi dostal před kamery s Johnnym Deppem a Jeanem… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Reklama

Reklama