Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Zajda. 

všechny recenze uživatele

Lester, is this what you want? Yes or no? Výjimečná podívaná, která diváka ihned zaháčkuje a už nikdy nepustí. Extrémně komplexní scénář (napojení na původní film top!), výborná režie - některé momenty ve mně svým provedením zůstanou na vždy, skvělý černý humor, hutná atmosféra, ale hlavně ďábelský Billy Bob Thorton! Ne že by ostatní herci nějak zaostávali, ale on tu podává fakt životní výkon a jeho Lorne Malva bych označil jako jednoho z nejlepších záporáků napříč všemi médii. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mlčky jsem předpokládal, že ambice producentů byla roztáhnout mou nejoblíbenější Coenovku do deseti dílů a přiživit se na genialitě filmu. Naštěstí se s ním protne jen v jediném okamžiku a zbytek času vypráví svůj vlastní, svébytný příběh. A navzdory ujištění na začátku každé epizody, je postupem času stále více zřejmé, že tohle by život nikdy nevymyslel. S citem dávkovaný a občas až absurdní černý humor je ta správná ingredience, díky které tahle přehlídka nepravděpodobných situací a roztomile neschopných charakterů nepůsobí hloupě a překombinovaně, ale naopak rafinovaně a chytlavě. I díky předloze se zvolený postup zdá jako logická volba a sázka na jistotu, ale viděl jsem dost nepovedených snímků, abych mohl říct, že správně vše sladit se nepovede jen tak někomu. Naštěstí všichni zde zúčastnění předvedli mistrovský výkon. A tím myslím opravdu všichni, od herců, přes scenáristy, kameru, výpravu, režii a hudbu. I soundtrack je neskutečná paráda a s klidem by utáhl atmosféru úplně sám. Ne že by to byla potřeba. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hned úvodní díl si mě omotal kolem prstu, ale nevím, jestli to bylo úplně dobře, protože ho žádná z následujících epizod nepřekonala. Hlavními trumfy seriálového Farga jsou herci, především tedy Martin Freeman, Billy Bob Thornton a Allison Tolman, a to, že nejde o obyčejný remake, nýbrž o docela mazané pokračování, které film bratří Coenů tu a tam něčím připomene. Pětihvězdičkové hodnocení ovšem nedávám z toho důvodu, že některé věci některým lidem procházely až příliš snadno a většina policejního sboru, o FBI nemluvě, se chovala vážně neskutečně tupě. A také si mohli scenáristé dát záležet s dopovězením některých příběhů, když jich tolik rozheráli - například co se stalo s Chazzem a jeho rodinou? ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když v roce 2014 vlétla na televizní obrazovky první řada Farga, bylo od počátku jasné, že je v nich patrný rukopis bratří Coenů, kteří režírovali film, u kterého se seriál inspiruje, částečně ho kopíruje, částečně restartuje, částečně na něj navazuje...Svojský styl bratrů se podařilo přenést i do seriálové podoby, a z mého pohledu je i seriál lepší než film. Fargu dominují výborně napsané postavy, do kterých se podařilo obsadit herce takovým způsobem, že to působí, že byi napsány snad přímo na míru. Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk...Všichni jsou tu naprosto skvělý. Co je ale také velmi důležité, že Fargo se v mnoha ohledech nebere tak vážně, jako jiné krimi, a takovým typickým Coenovským stylem přináší absurdní podívanou, která přináší jednu méně pravděpodobnou situaci za druhou. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po TWIN PEAKS (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama