Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hltal som to ako jablkové koláče od babky. Veľmi sľubná zápletka pomaly sa rozvíjajúca a komplikujúca sa k mojej veľkej spokojnosti a k veľkej nespokojnosti všetkých zúčastnených. Thornton má veľmi skvelú postavu a berie si z nej každú minútu pre seba. Freeman dokazuje že nie je len Hobitom ale aj pekným psychopatom. Jeho premena je veľmi výrazným a funkčným prvkom. Bavil ma najviac. Inak plejáda výborných hercov, scenáristických a réžijných nápadov - mojžíšové rany - a pekne vygradované finále. Hoci pilot bol vo svojej ťarbavosti a čiernohumornosti o máličko lepší. Ale atmosféra bezchybná. Ďalší silný pilier americkej seriálovej tvorby. 1. séria - 100% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U první řady vám srdce nejrychleji tepe při prvním dílu. Mnoho mrtvých, samý sníh, opravdu zvláštní, až sympatický černý humor, ale pořád jen variace na Coeny. Nakonec si mě ale i tohle Fargo získalo, asi dvou neústupností, stejně jako hlavní ženská hrdinka. Od počátečních sedmdesáti se mé hodnocení na konci ustálilo na devadesáti procentech, to už jsem taky dlouho nezažil! ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si od dosledování první série tak týden odstup, než jsem ji ohodnotil a zvážil všechna pro a proti a prostě stejně ne. Přijde mi to přeceněné. Je to velká zábava, o tom žádná. Ale prostě nevím, jak to mám pojmout. Mně se ta nadsázka a černý humor líbí, ovšem nejde to brát ani krapet vážně, to prostě vůbec nefunguje. Funguje to jen jako relax. Neustálé přesvědčování o "true story" beru jako vtip (ačkoliv by se v tomto lhát nemělo), ale prostě je celá story tak jasně vycucaná z prstu, že to nejde nezmínit. Prakticky všechny postavy, s výjimkou Molly, jsou naprosto debilní a sledování jejich počínání je čisté divácké utrpení ve stylu Četník a mimozemšťané. Pak je tu ještě samozřejmě postava Billyho Boba Thortona, kterou zmíněný zahrál brilantně. Ta postava ale taky naprosto nedává smysl, tvůrci z ní dělají poloboha a o samotné motivaci, proč to vlastně dělá, se nedozvíme vůbec nic. Jestli má nějaký morální kodex (očividně ne, protože jde po špatných i dobrých), jestli to dělá pro peníze (očividně ne, protože leccos dělá zadarmo), takže asi jen pro zábavu, ale to je teda dost karikaturní. Velmi mnoho charakterů je v podstatě okopírovaných z filmu, což je asi záměr. Moc mě potěšilo zodpovězení zásadní nedořešené otázky z původního filmu, ačkoliv linka se Stavrosem naprosto vyšuměla a vlastně tam vůbec nemusela být. Potěšil mě i hudební návrat. O atmosféře ale nemůže být vůbec řeč. Seriál se tu v tomto ohledu spoléhá pouze na prostředí zasněžené Minnesoty, ale to je tak nějak atmosféra zadarmo. Oceňuji, že se seriál velmi úspěšně vyhýbá v první sérii jakémukoliv náznaku klišé, je to ale za cenu toho, že to vlastně celé nedává moc smysl, je tam dost děr ve scénáři z hlediska motivace a logiky jednotlivých postav a prostě z tohoto hlediska je to pro mě velice neuspokojivé, ačkoliv jsem se velice dobře bavil, ale jenom o tom to prostě není! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlhšie som rozmýšľal, koľkože tých hviezd prvej sérii Farga udeliť, ale nakoniec som sa rozhodol pre plný počet. Chytro vystavaný komplikovaný prípad, ktorý vyvolá ďalšiu a ďalšiu vlnu násilia, aby sa zdanlivo na istý čas situácia zopakovala a potom išlo zase všetko dokola ako od začiatku. Niektoré línie trochu vyzneli do prázdna, je škoda, že Oliver Platt sa už v záverečných epizódach neobjavil a celkovo sa toho dalo natlačiť do finálnych častí viac. Ale atmosféra, herecké výkony, myšlienky, to všetko je na najvyššej možnej úrovni. Asi mi chvíľu bude trvať, než sa odhodlám prejsť na ďalšiu sériu, keďže tá bude zrejme úplne inak ladená. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama