Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (150)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"What if you're right, and they're wrong?" _____________ Definice řemeslný dokonalosti, vizuální pornografie se vším všudy, perfektní tribute původnímu celovečeráku, atmosféricky nervydrásající katalyzátor adrenalinu, výbordelná černohumorná satira, nekompromisní kritika americkýho konzervatismu a systémovýho korporativismu, revoluční gamechanger kriminálního žánru, a z hlediska scénáře nejvíce komplexní milník v dějinách televize. Bezchybný takřka ve všech aspektech a složkách. Jedním slovem: ženiální. Nemám slov. Onanie pro cinefily. Sledování v zimním období výhodou! Lorne Malvo, jehož ztvárnil démonický Billy Bob Thornton, je zcela bezkonkurečně král antihrdinů, respektive záporák záporáků. No a Martin Freeman mu zdatně sekunduje.... [VERDIKT: 20 sraček spadlejch do zimáku z 10! Noah Hawley a bratři Coenovi se bezprecedentně zapíší do dějin moderní kinematografie - jelikož jejich příběh mě absolutně odpálil do emocionální stratosféry] ()

srbak 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, skvelí herci, skvelý dej - ale ak to všetko dáte dokopy, tak to nefunguje. Čož je škoda, hlavne preto, že Thornton a Freeman majú výborné role, ktoré im perfektne sedia. Nanešťastie je to celé ako pritiahnuté za hlavu a prevažne druhá polovica série je až príliš neusporiadaná. Obrovský potenciál celej série teda dopláca na miestami obrovské prešľapy tvorcov. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto sériu charakterizujú 2 extrémy. 1. Extrém: Tak nudné, nesympatické, tupé a zbytočné postavy policajtov som už dlho, snáď od čias nemeckého Big Bena nevidel. Tá ich nemohúcnosť pripomína šerifa menom Ed Tom Bell z No Country For Old Men, no ten to zachraňoval hÍbkou svojej postavy, čo týmto policajtom rozhodne chýba. Síce sa to snažia v posledných epizódach napraviť, ale na šerifku z pôvodného filmu bratov Coenovcov sa ani náhodou nechytajú. 2. Extrém: Vďaka nemu sa tešíte na každú časť. Martin Freeman a Billy Bob Thornton si za svoje postavy zbabelého hajzla, čo sa naplno chopí svojej šance a precízneho, chladnokrvného zabijaka s vlastným morálnym kódexom a geniálnymi hláškami zaslúžia vytesať sochy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nahliadnutie do série 2 ma utvrdilo v tom, že tento seriál je potrebné hodnotiť po sériách, pretože sú to samostatné útvary. Po veľmi dobrom zážitku z filmu som bol oprávnene zvedavý, čo prinesie seriál. A priniesol rozkošatenejší dej, iných hercov, z ktorých dominovali Billy Bob Thornton a Martin Freeman, primeranú atmosféru, výbornú hudbu a kameramana, ktorý sa tiež nenechal zahanbiť. Takže ako obvykle môžem vyčítať iba slabšie fungujúce nožničky strihača, ktorý mohol, zbaviť túto sériu hluchých miest a zbytočných dejových odbočiek. Potom by sa dalo uvažovať o plnom počte bodov. V každom prípade mimoriadny počin, ktorý bude málokto z divákov, ktorí videli film, považovať za nadbytočný. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mlčky jsem předpokládal, že ambice producentů byla roztáhnout mou nejoblíbenější Coenovku do deseti dílů a přiživit se na genialitě filmu. Naštěstí se s ním protne jen v jediném okamžiku a zbytek času vypráví svůj vlastní, svébytný příběh. A navzdory ujištění na začátku každé epizody, je postupem času stále více zřejmé, že tohle by život nikdy nevymyslel. S citem dávkovaný a občas až absurdní černý humor je ta správná ingredience, díky které tahle přehlídka nepravděpodobných situací a roztomile neschopných charakterů nepůsobí hloupě a překombinovaně, ale naopak rafinovaně a chytlavě. I díky předloze se zvolený postup zdá jako logická volba a sázka na jistotu, ale viděl jsem dost nepovedených snímků, abych mohl říct, že správně vše sladit se nepovede jen tak někomu. Naštěstí všichni zde zúčastnění předvedli mistrovský výkon. A tím myslím opravdu všichni, od herců, přes scenáristy, kameru, výpravu, režii a hudbu. I soundtrack je neskutečná paráda a s klidem by utáhl atmosféru úplně sám. Ne že by to byla potřeba. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama