Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nahliadnutie do série 2 ma utvrdilo v tom, že tento seriál je potrebné hodnotiť po sériách, pretože sú to samostatné útvary. Po veľmi dobrom zážitku z filmu som bol oprávnene zvedavý, čo prinesie seriál. A priniesol rozkošatenejší dej, iných hercov, z ktorých dominovali Billy Bob Thornton a Martin Freeman, primeranú atmosféru, výbornú hudbu a kameramana, ktorý sa tiež nenechal zahanbiť. Takže ako obvykle môžem vyčítať iba slabšie fungujúce nožničky strihača, ktorý mohol, zbaviť túto sériu hluchých miest a zbytočných dejových odbočiek. Potom by sa dalo uvažovať o plnom počte bodov. V každom prípade mimoriadny počin, ktorý bude málokto z divákov, ktorí videli film, považovať za nadbytočný. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zůstáváme v "blízkém" okolí Farga, v několika scénách ho dokonce navštívíme, mrazivá Minnesota tedy tvoří základ atmosféry i v seriálu. To ovšem není jediné propojení s kultovním filmem, několik jeho "nedořešených scén" zde má prostor a takový Stavros Milos je tu snad hlavně pro to dořešení. Což neznamená, že by jeho linie nebyla zajímavá, navíc Lorne díky ní jede dál, jakoby část s Lesterem skončila. Tak tomu ale není, vždyť i pojišťovák roku potřebuje zubaře, nedobrovolně. Jak Lester Nygaard, tak Lorne Malvo, jsou výborně napsané postavy, obzvlášť Lester prochází až neuvěřitelným vývojem a Martin Freeman ho hraje fantasticky! Stejně tak fantastický výkon předvádí i Billy Bob Thornton, jehož Malvo je postava velmi tajemná, což se vlastně po celou sérii nemění. Je tomu tak dobře, nájemný vrah by o sobě přece neměl příliš prozrazovat... i když nájemný, není to spíš koníček? Občas to tak vypadá. Každopádně mu alespoň v některých případech nešlo nefandit, je to postava někdy děsivá, někdy sympatická, navíc se "svým" smyslem pro humor (například rozhovor s rodinou žijící v bývalém domě Lestera). Vlastně mě pošťák naštval, doufal jsem v konfrontaci Lorne Malvo/Mr. Wrench, ta první je ozdobou série, v bílé tmě předvádí svůj um výborná kamera, ono to platí pro celou sérii, ale zde obzvlášť. Co se vedlejších postav týče, právě Mr. Numbers a Mr. Wrench jsou dokonalý, jejich vrtací scény, či setkání s Lesterem ve vazbě a úsměv... Co dodat, černý humor, stejně jako nadsázka prostě zůstávají, perfektně napsané jsou i veškeré dialogy, jenom s těmi náhodami jsem měl obzvlášť v posledních dvou epizodách trošku problém, ale dobrá. Zabijáci z Farga jsou důkazem, že celá série nestojí jen na dvou postavách/hercích. Takže ještě několik jmen ve výborných vedlejších rolích... Keith Carradine, Bob Odenkirk, Colin Hanks a Jeff Russo, jehož fantastická hudba má roli hlavní. 90% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po TWIN PEAKS (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když v roce 2014 vlétla na televizní obrazovky první řada Farga, bylo od počátku jasné, že je v nich patrný rukopis bratří Coenů, kteří režírovali film, u kterého se seriál inspiruje, částečně ho kopíruje, částečně restartuje, částečně na něj navazuje...Svojský styl bratrů se podařilo přenést i do seriálové podoby, a z mého pohledu je i seriál lepší než film. Fargu dominují výborně napsané postavy, do kterých se podařilo obsadit herce takovým způsobem, že to působí, že byi napsány snad přímo na míru. Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk...Všichni jsou tu naprosto skvělý. Co je ale také velmi důležité, že Fargo se v mnoha ohledech nebere tak vážně, jako jiné krimi, a takovým typickým Coenovským stylem přináší absurdní podívanou, která přináší jednu méně pravděpodobnou situaci za druhou. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama