Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Stružák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady bylo rozhodování jestli 4 nebo 5 hvězd snad nejtěžší, co jsem zažil. Chce se mi dát čtyři, protože Fargo ani zdaleka není dokonalej seriál. Má několik zbytečnejch scén (stopáž by rozhodně mohla být kratší), pár logickejch chyb a ten příběh jako takovej je "jenom" dobrej, rozhodně ne výbornej. Na druhou stranu má fakt neopakovatelnou atmosféru, kterou ještě umocňuje dobrá hudba. Potěšilo mě i několik odkazů na původní film Fargo. Nakonec jsem dal těch pět hvězd, už jen proto, že u žádnýho jinýho seriálu jsem neviděl 10 hodin (10 dílů) během dvou dnů – Fargo mě zkrátka nepustilo. Mimochodem, skvělou roli tu má spoustu vedlejších postav, kterým pak kraluje Keith Carradine. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si od dosledování první série tak týden odstup, než jsem ji ohodnotil a zvážil všechna pro a proti a prostě stejně ne. Přijde mi to přeceněné. Je to velká zábava, o tom žádná. Ale prostě nevím, jak to mám pojmout. Mně se ta nadsázka a černý humor líbí, ovšem nejde to brát ani krapet vážně, to prostě vůbec nefunguje. Funguje to jen jako relax. Neustálé přesvědčování o "true story" beru jako vtip (ačkoliv by se v tomto lhát nemělo), ale prostě je celá story tak jasně vycucaná z prstu, že to nejde nezmínit. Prakticky všechny postavy, s výjimkou Molly, jsou naprosto debilní a sledování jejich počínání je čisté divácké utrpení ve stylu Četník a mimozemšťané. Pak je tu ještě samozřejmě postava Billyho Boba Thortona, kterou zmíněný zahrál brilantně. Ta postava ale taky naprosto nedává smysl, tvůrci z ní dělají poloboha a o samotné motivaci, proč to vlastně dělá, se nedozvíme vůbec nic. Jestli má nějaký morální kodex (očividně ne, protože jde po špatných i dobrých), jestli to dělá pro peníze (očividně ne, protože leccos dělá zadarmo), takže asi jen pro zábavu, ale to je teda dost karikaturní. Velmi mnoho charakterů je v podstatě okopírovaných z filmu, což je asi záměr. Moc mě potěšilo zodpovězení zásadní nedořešené otázky z původního filmu, ačkoliv linka se Stavrosem naprosto vyšuměla a vlastně tam vůbec nemusela být. Potěšil mě i hudební návrat. O atmosféře ale nemůže být vůbec řeč. Seriál se tu v tomto ohledu spoléhá pouze na prostředí zasněžené Minnesoty, ale to je tak nějak atmosféra zadarmo. Oceňuji, že se seriál velmi úspěšně vyhýbá v první sérii jakémukoliv náznaku klišé, je to ale za cenu toho, že to vlastně celé nedává moc smysl, je tam dost děr ve scénáři z hlediska motivace a logiky jednotlivých postav a prostě z tohoto hlediska je to pro mě velice neuspokojivé, ačkoliv jsem se velice dobře bavil, ale jenom o tom to prostě není! ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záver sa mi zdal na niektorých miestach morálne diskutabilný a tiež už príliš za vlasy pritiahnutý (že udalosti boli vyrozprávané presne tak, ako sa stali, to nechápeme doslova, však?), ale inak dobrý seriálový spoločník. Dúfam len, že sa ďalšie série od filmového Farga vzdialili ešte viac. To je totiž v koncentrovanosti toho, čo sa - s maximálnym úspechom - snaží povedať, nedostihnuteľné, vlastne definitívne. Seriálové Fargo, i keď sa snažilo, tam nedošlo ani spolovice. Ako morálne diskutabilné vlastne ani nemohlo... ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jenom proto, že jsem viděl film Fargo od bratrů Coenových z roku 1996, jsem chtěl zhlédnout i seriál zabývající se podobným příběhem. Nutno podotknout, že kdyby neoplýval seriál tak skvělými herci v hlavních rolích, zapadl by do průměru. Oba ústřední herci, Freeman s Thorntonem, každým dílem zlepšovali svůj výkon, až jsem pomalu nepobíral, jak brilantně oba své role ztvárnili. A nesmím opomenout ani hlavní policistku. Stylová hudba výborně pasovala k příběhu (celkově soundtrack se dá označit jako boží). Na seriálu se mi prostě líbilo vše včetně krajiny Minnesoty, hutné atmosféry a výborného konce. Už se těším na druhou sérii. Hodnocení:90% ()

Meijin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Namixovaný ionťák značky Coen nejen o nemorálních detektivech z městečka Fargo. V tomto seriálu normální postavy nehledejte - policistka Solversonová je tak hloubavá a dotěrná až jí nakonec přijmete jako nutnou součást děje, její manžel Gus je pomalejší v dedukci a navíc smolař, ale svou roli taky sehraje. Nejnepravděpodobnější partnerství mezi pojišťovákem Lesterem a nájemným zabijákem Lornem vyústí v pěknou řádku mrtvých. Po boku Lestra se žít nedá - důkazem toho jsou jeho obě zavražděné manželky a vlastní bratr poslaný jeho vinou do vězení. Sám [Lester] prožije skvostnou metamorfózu ze zakřiknutého prosťáčka v sebevědomého a chladnokrevného parchanta. Lorne Malvo je psychopat nejvyššího levelu - vyžívá se v soustavném deptání a zastrašování druhých a své oběti zhusta před smrtí psychicky týrá, také splňuje definici sériového vraha a kvůli své profesi mění často identitu, kterou má propracovanou do nejmenších detailů. 88% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)

Reklama

Reklama