Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ani překrásná tklivá hudba doprovázející závěrečné titulky mě nepřinutila litovat hlavní (anti)hrdinku, protože nebýt těchhle typů, bylo by na světě hnedle líp. I přes obrovský odpor, který k postavě Kimmie cítím, jsou "Zabijáci" bezkonkurenčně nejlepším dílem Q-série. Od prvního do posledního záběru geniální. Nørgaard se našel, Nørgaard je bůh. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sebedestruktivní polda řeší starý případ dvojnásobné vraždy, zapomenutého zločinu, chcete-li, postav se objevuje a mizí hodně, divák má lehce problém se v nich zorientovat, ale pořád se těší hlavně na další skandinávskou detektivku, které si mezi publikem udělaly v posledních letech velmi dobré jméno. Nebojí se násilí, nebojí se sexu, nebojí se dívat na věci takové, jaké jsou. A spoléhají na lahůdkovou atmosféru. Jenže příběh tentokrát tak úplně nestrhne, funguje, ale není to žádné terno. Oddělení Q nám toho navrch o sobě příliš neřekne, moc netušíme, proč je detektiv Nikolaj Lie Kaas místy takový idiot, sledujeme jen občasné nelogické chování postav a může i zamrzet, že se s prominentními vrahy lépe nepracuje. Protože zahraní jsou velmi slušně. Poměrně zajímavým prvkem jsou i změny lokalit a skoky v čase. Určitě velmi slušné tři hvězdy, ale tím, jak zajímavé kapitoly už skandinávská kinematografie napsala, víc dát nechci. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film se tváří z počátku jako zajímavá a skvěle provedená kriminálka, pak se ale jaksi zvláštně vyvine v "suchý" a nevýrazný "revenge" kousek ... Všechno tak nějak vyplyne do prázdna a veškerý děj a snažení hrdinů přijde na zmar. Provedení je výborný, to rozhodně ... ale ne tak, aby mě to nutilo dát výš než 3***. Je to trochu škoda, ten potenciá je dobrej. Navíc je to dost zneklidňující a brutální či násilný, ale prostě to jaksi není úplně ono. Ale kvalitní film to je bezesporu! ()

Lenchik 

všechny recenze uživatele

Kvalitna danska kriminalka so sympatickymi detektivmi a zaujimavou zapletkou. K dokonalosti vsak chybalo par detailov. Pre mna niektore sceny zbytocne nasilne a v istych momentoch chybala logika v deji. Na druhej strane chapem, ze urcite sa uplne vsetko z kniznych predloh nezmestilo do filmu. Napriek tomu napatie v kine sa dalo krajat a fanusikovia severskej kinematografie si urcite pridu na svoje. 4 hviezdy davam vdaka Nikolajovi a postave chladnej severanky:) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V porovnání s ŽENOU V KLECI neporovnatelně propracovanější, promyšlenější, zajímavější a vyzrálejší - zatímco zmíněný první díl jsem osobně shledal jako výborný, leč místy téměř divácky nesitelný thriller (především kvůli mnohým drásavým scénám), volné pokračování ubralo na temnosti a naopak výrazně nabralo na atraktivitě děje. Ten je i zde z velké části vyprávěn v restrospektivních prostřizích z minulosti před 20 lety, ale je zde mnohem více postav - více obětí, více pachatelů, a dokonce i hlavní dvojice vyšetřovatelů dostane novou asistentku (jejíž příchod předznamenal již závěr jedničky). Zmínění vyšetřovatelé prošli pochopitelným vývojem - energii již netříští na boj s debilním nadřízeným či vzájemným hledáním společného slova, ale naplno se soustředí na náročné vyšetřování. Hlavní postava detektiva Carla je ještě více (sebe)destruktivní (dějovou linku s dysfunkčním vztahem k jeho synovi však ve filmu shledávám v podstatě redundantní) - v jedné scéně se dokonce přizná k suicidiálním tendencím, v nichž mu zbraňuje pouze starost o jeho oběti (resp. o postavu Kimmie Lassen), kromě své práce v podstatě nic jiného nemá, a podle všeho má problémy s alkoholem. Jeho parťák, střízlivý a racionální Assad, pro něj představuje organický protějšek, a oba muži se výborně doplňují. Jako nejvíce potěšitelné jsem shledal, že ZABIJÁCI nejsou tak příšerně prostoupeni všemožnými žánrovými klišé jako jednička, a nejen po této stránce jsem je vyhodnotil jako zdařilé navázání na úspěch jedničky, která byla překonána. Dal-li jsem jedničce 4 hvězdy, pak nemohu dvojku nehodnotit plným počtem - film mě strašně bavil a napínavý děj mi nedal ani na chvíli vydechnout - celý film udržel mou pozornost řádně našponovanou a připravil mi nesmírně příjemný divácký zážitek. Za mě naprostá spokojenost hraničící s nadšením. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Mikkel Nørgaard o obsahu filmu: "Ak by som mal troma krátkymi slovami povedať, o čom film je, tak sú to: sex, násilie a moc." (Arsenal83)
  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)
  • Okrem Dánska, kde prebieha dej filmu, pracovali filmári aj v nemeckom Hamburgu. (MikaelSVK)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama