Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 4

Recenze (233)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek má nepřehlédnutelný (a díky Desplatovi i nepřeslechnutelný) potenciál stát se další každoroční stálicí vánočního kolovrátkového programu našich obrazovek. Výhradně však na ČT art, protože zdejší pozvolným tempem vedená výprava je nade vše věrná duchu původních předobrazů dodnes dobře známých pohádek, které s laskavostí a přístupností rozhodně nijak nekoketovaly. A právě tato jejich (od/z)vrácená nepřikrášlená a do horroru laděná bizarní tvář je stejně tak fascinující (zvlášť s přihlédnutím k čarukrásným vizuálním kvalitám) jako to není nic, k čemu by usedla celá svátečně naladěná rodina a přežila to bez úhony. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Unikátní záležitost a v letošní bídě jeden z nejlepších filmů vůbec. Pohádka pohádek kombinuje spletenec některých klasických a nových motivů se zdařilým fantasy podkladem, jenže aby toho nebylo málo, ne všechny příběhy jsou optimistické, ba některě z nich v sobě nesou dokonce hutné hororové prvky. Tohle rozhodně není matroš pro malý děcka, přístupnost se mi nikde vypátrat nepodařilo, ale tipl bych to minimálně na třináctku. Doporučuju! ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Na první dobrou funkční - u obří blechy jsem se smál i ošíval odporem, u stařeckého beauty salonu jsem se pobaveně mlátil do hlavy a u obřího netopýra se kroutil zhnusením. Jenomže ten film je šíleně nekreativní. Doslovným přepisem nekompromisních pohádek s minimem tvůrčího vkladu celé dílo znemožňuje vychovat si v divákovi jakoukoli empatii k čemukoli. Díky formální statičnosti vlastně slouží výlučně jako ilustrace, kde na jednu stranu fascinuje přízemní moderní syrovostí a brutalitou, na stranu druhou si ve všech ostatních ohledech zanechává svoji pohádkovou nadsázku. Je to, jako kdybychom na konci Popelky se Šafránkovou měli detailní záběry na to, jak si její nevlastní sestry řežou paty a odsekávaj prsty, aby se vešly do střevíce. Druhý Faunův labyrint se zkrátka nechová. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám slova, první z nich rozhodně bude bizarní, druhé naturalistické a třetí... bizarní. Ne že bych byla proti, vidět jednou trochu (hodně) jinou pohádku není na škodu, ale cítím to stejně jako Bloody13, na konci jsem ještě něco čekala. A Godot to nebyl. Nejvíc mě asi dostal příběh té chuděry princezny, přející si romantiku, a zlobříka, který teda nevím, co jiného čekal. Možná jsou moje pocity na chlup stejné, jako ty jeho ("coto... to si snad vážně dělá... dglgeuznžiščéfjksjfirjkgkblflv___"). Ze stejných důvodů dávám za 4*. Ve výčtů tagů chybí krev, gerontofilie a chtíč. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez pochyby veľmi zaujímavý, zvláštne pôsobiaci snímok. Pokiaľ sa nájde divák, ktorý si o filme nezisťuje žiadne podrobnosti, respektíve minimum, lebo má rovnako rád "prekvapenia" ako ja ;) mal by vedieť, že titulok tohto počinu mierne mätie. Nie je to veľmi určené kategórii (14 -) ako to bolo napríklad v prípade "Janka a Marienky". Čakal som že to bude vzhľadom k zaradeniu do uvedených žánrov takpovediac "tuctovka", no odstupom času ma rozvíjanie samostatných príbehov v kombinácii so svojskými prvkami akurát utvrdilo, že niečo obdobné by som skôr očakával z Japonska či Kórei (zrejme mám málo skúseností). Každopádne nenudil som sa, film ma bavil a takpovediac vnútorne poháňal k záveru s očakávaním, ako sa to všetko skončí. Z pohľadu horor žánru tu toho človek priveľa neuvidí, pričom hlavným pilierom je jednoznačne fantasy story obohatená o zvláštnosti ktoré rozhodne nemusia sadnúť každému. Popravde som naozaj prekvapený, že sa tento film dohrabal na úroveň až takmer 70%. S Garrone-m nemám doposiaľ žiadne skúsenosti. Mám dva jeho filmy v poradovníku, no a po tomto čo predviedol v "Pohádke pohádok", som naozaj zvedavý na jeho čudesnú originalitu i v ďalších snímkoch. Tak uvidíme. A aby som nezabudol :) za "toto" - 65% ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo převážně v Itálii v lokalitách Neapol, Apulie, Gioia del Colle Sovano, Sorana nebo Laterza. Točilo se i ve Francii a Velké Británii. (Terva)
  • Hrad, na kterém se odehrává příběh krále a jeho dcery Violet (Bebe Cave), je Castel del Monte na jihovýchodě Itálie, založený již v polovině 13. století. (PhilN)

Reklama

Reklama