Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Těžko se dohadovat, zda si Honza Hřebejk uvědomuje, že i hra s žánrovými vzorci, byť by se blížila ke zřejmé parodii, o čemž v tomto případě nemůže být ani řeči, musí zůstat v prvé řadě detektivkou, jíž se i tím úmorně líným vyprávěním, navíc plným nekonečně dlouhých leteckých záběrů na absolutní nic, poplatným tomu nesmyslnému triptychu hodně vzdaluje.. Ani většina akce tentokrát nevypadá příliš dobře, a tak velmi podivný projekt s křečovitým finále, díky němuž začínám mít už pomalu a jistě plné zuby Petra Jarchovského, zachraňují sebejisté herecké výkony především Jana Budaře s Miroslavem Krobotem, který jako by vypadl z nějaké zdařilé britské krimisérie.. Naopak tentokrát rozhodně nemůžu souhlasit s Argensonem - Promiň, Pavle, musel jsem si rejpnout !! ;) - a jeho uznáními směrem ke Kláře Melíškové, která se mi zdá se svojí nejasnou představou o vlastní postavě úplně zoufalá.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Natěšen po dvou sériích pana režiséra Stracha, se zaujetím jsem očekával vysílání tohoto počinu neméně věhlasného režiséra. Jaké bylo moje nemilé překvapení po velmi brzké době, že z případu pro exorcistu, stal se brzy případ pro ornitologa. Režisér Hřebejk v rozhovoru před uvedením filmu prohlásil, že kriminálky netočí, poněvadž jsou většinou blbost. Trefil se přesně, natočil opravdu blbost. I když tedy jeho další teze byla, že jej natáčení bavilo. Asi více, než mě bavilo sledování jeho "díla". Nevím, co bych vytkl dříve, protože chválu zaslouží snad jen komisařka Kláry Melíškové. Jinak se postavy policistů chovaly naprosto stupidně a poslední část se totálně scénáristovi vymkla z kontroly a já jsem nestačil kroutit hlavou nad jednou s odpuštěním kravinou vršenou na druhou. Pokud autoři tvrdí, že realisticky vykreslují práci kriminalistů, být kriminalistou, cítil bych se hluboce uražen. Takto jen upřímně hodnotím nepovedený televizní snímek jako téměř propadák. ()

Reklama

Belbo odpad!

všechny recenze uživatele

Na exorcistu do písmene sedí můj komentář k Zakázanému uvolnění. Bylo by to fajné, kdyby to byla parodie žánru. Ale ona není... A taky se mi čím dál víc dokládá mé negativní mínění o Hřebejkovi-režisérovi. Jeho předchozí tvorba byly v zásadě variace na jedno téma (s drobnými odchylkami), kterým byla podřízena autorská poetika vyprávění. Nové téma (krimi/drama) nefunguje na těch nejzákladnějších filmových atributech - na schopnosti režiséra vyprávět. Hřebejk prostě nedokázal přepnout. Neuvědomil si své limity. Možná se během dalších dvou dílů stane zázrak a ve výsledku vznikne dílu hodné dějin. Zatím je to sračka hodná kanálu. ... Druhý díl je o poznání konzistnější než první, možná zvýším na jednu hvězdu. ... Třetí díl se vrací do kvality prvního dílu, a tak není třeba měnit hodnocení. Kruhový pohyb kamery: forever... Paráda. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu se mi líbil. Pokud ovšem byl záměrem ironický pohled na vyšetřovatelskou práci zcela absurdního případu, pak šlo o poměrně dobrou komedii s úžasně sarkastickými detektivy (zde jednoznačně vedl Miroslav Krobot a nepokulhávala ani skvělá Klára Melíšková) zasluhující si možná i vyšší hodnocení, než uděluji. Obávám se však, že tomu tak úplně nebylo. A proboha, když už jde o olomoucký příběh (asi se teď budu trochu bát chodit místy, kde se natáčelo), tak proč dosazujete dejvičáky s nesnesitelnou pražskou mluvou? Však jste to klidně mohli celé zasadit do Prahy a nikdo by vám hlavu neutrhl. ()

otík 

všechny recenze uživatele

První třídílná minisérie ze série Detektivové od Nejsvětější Trojice (myšleno detektivové z Olomouce, protože na hlavním Horním náměstí je sloup Nejsvětější trojice). Mně se to líbilo. Zajímavě namíchaný guláš krimi, komedie i parodie. Každý z detektivů má svůj způsob, ovšem to, co předvádí Miroslav Krobot, tak to jsem u detektiva ještě neviděl. Jasně nejlepší postava série. Detektivní příběh není vůbec špatný, dobrá je zápletka s pseudo doktorem, zajímavý nápad je také dostat infarkt při střelecké akci. Pěkné záběry Olomouce jako Moravák kvituji. Mrkl jsem na to v jednom kuse a vůbec to nenudilo, sice to místy nemělo šťávu, ale mělo to zajímavé postavy i hezké lokace. Už se těším na další minisérii. PS: pro všechny šťouraly - jasně že to s kriminalistickou praxí mělo kulové společného, ale jako vtipně naladěná kriminálka proč ne? A obsazené je to teda geniálně až na Voříškovou, ta je tam jen do počtu. PS2: odzpívaná modlitba "Otče náš" včetně nápěvu i následující modlitby kněze v úvodu prvního dílu se takto skutečně v katolických kostelích modlí a zpívají, texty kněze jsou přesně z Římského misálu - čili z knihy pro liturgické obřady. PS3: Policejního ředitele (tedy nadřízeného ústředním detektivům) hraje Jiří Štrébl, který zase o rok později vedl oddělení v krimi seriálu Vraždy v kruhu. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)
  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)
  • Dům, ve kterém bydlí manželé Pánkovi (Marek Taclík a Kateřina Winterová), stojí nedaleko centra Olomouce na staré silážní věži. Majitelem je olomoucký podnikatel Radim Králík - toto atypické bydlení s rodinou celoročně využívají. Dům, který Olomoučané nazývají Orlí hnízdo, získal několik architektonických ocenění. (Charlizee)

Reklama

Reklama