Reklama

Reklama

Ostrov

Trailer

Obsahy(1)

Kim Ki-dukův čtvrtý film se stal senzací filmového festivalu v Benátkách. Odehrává se ve světě plném náznaků, vystavěném na postupném splývání intenzivního sexuálního vztahu a nádherné přírodní scenerie. Na odlehlém jezeře s plovoucími chatami potkává mlčenlivý Hyun-shik tajemnou dívku Hee-jin. Uprostřed vodní samoty se stávají milenci a krok za krokem se vzdalují lidskému světu. Silný tělesný vztah se odehrává ve znamení rostoucího napětí sexuality a smrti. Vztahu muže a ženy dominují současně vzájemnost i krutost, dále posilované vnějšími okolnostmi. Hyun-shik zabil ještě předtím, než přijel k jezeru, Hee-jin pohřbí v jezerních hlubinách prostitutku, která se bezděčně stala její soupeřkou. V semknutí dvou těl nebude žádné místo pro city přenesené ze společenských konvencí. Voda a krev postupně odplaví osudovou zátěž minulosti i vše, co nepatří k pudové a němé vášni, sahající od touhy přes žárlivost až po zuřivý hněv a naprostou odevzdanost. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Marius 

všechny recenze uživatele

Ostrov je jeden kus geniálnej filmárčiny. Ostrov podobne ako iné KiDukove snímky prehovára k divákovi všetkým iným len nie slovami, možno preto je tak sugestívny a silný. Je príbehom dvoch osamelých duší, z ktorých jedna uteká pred svojimi činmi a spravodlivosťou a život druhej plynie v bezútešnej monotónnej práci „recepčnej“ na jazernom rybárskom kempingu. Ostrov je o tom, že život je veľká rybačka, kde každý z nás je chvíľu rybár , ktorý ubližuje a chvíľu ryba, ktorej je ubližované. Až po tomto filme som si uvedomil, že háčik má tvar polovičného srdiečka. Niektoré scény sú naozaj VEĽMI brutálne a Ostrov určite nie je film pre slabé povahy. Súhlasím s POMOM ohľadne záveru o ktorom nie som presvedčený, že bol nutný, ani že som ho správne pochopil. Pôvodne som chcel dať menej , ale potom som si uvedomil, že film porovnávam s 3-iron, čo je dielo aké sa natočí raz za pár desaťročí ako aj to, že filmov silných ako Ostrov je ako šafranu, preto nakoniec 10/10. P.S. Pre všetkých čo im vadí, resp. nepochopili záver. V kórejčine je údajne pre slovo "Ostrov" a pre ženské lono rovnako znejúci výraz. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, jaké reakce Ostrov vyvolává v různých divácích, ale se mnou Ostrov pěkně zamával. Skrz naskrz dramatický příběh "sebevražendého" vztahu z prostředí jezerních rybářských houseboatů se svojí atmosférou nemilosrdně vtírá pod kůži. Hlavní hrdinka, aniž by promluvila jediné slovo, je otevřenější, než většina snaživších se hereček. Divák, aniž by něco tušil o jistě neméně dramatické minulosti obou hlavních postav příběhu, je neustále ždímán tragickými okamžiky v budujícím se "jezerním" vztahu. Neuniklo mi ani několik milých detailů, jako je například uspořádání vytáhnutých rybářských háčků. A ten závěr... PS: Teď mě napadlo dvouslovná charakterizace filmu: DĚSIVĚ KRÁSNÝ. ()

Reklama

May 

všechny recenze uživatele

Hodnocení Cinemy je úplně zcestné, to že nejde o film, co by lákal davy s coca-colou a popcornem do Multiplexů, ještě nic neznamená. Seom je neuvěřitelný film. Kdo ho neuvidí, nedokáže si ani z poloviny představit, jak nádherně jde prožívat hodina a půl před plátnem při filmu, který nemá téměř žádné dialogy, hudbu ani tažnou zápletku. Poezie ruku v ruce s brutalitou a hrubým sexem tu tvoří neobyčejnou atmosféru, která jen z člověka jen tak nevyprchá. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Kontrast mezi přírodou a nasilím a sexem musí být zřejmý každému hned. Všichni zmiňují háčky, které se dostávají kam nemají (dívala jsem se na to se svýma spolužákama, takže hlášky typu: "Chtěl by ji šukat, ale má to háček" byly samozřejmostí, zřejmě i proto jsem nemohla ten film brát vážně, pochopila jsem většinu, konec si domyslela podle sebe). Tenhle film je tichý. Nic na vás nekřičí, nic vám nevnucuje, a tak je to i s postavami. Myslím, že nejlepší je se na to podívat ve více lidech a poté si o tom promluvit. Proč to skončilo tak, jak skončilo. Chtěl tím Kim Ki-duk něco říct, nebo prostě dostal nápad, "vyrobil" ho, aniž by tím chtěl něco říct. Možná jen tím chtěl něco ukázat. Určitě je to působivý film, o kterém se dá nakrásno debatovat. Jen ten konec může leckoho zklamat. Slabší 4*. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Kim-Ki-dukov svet nebol nikdy zvláštnejší, znepokojivejší a drsnejší. Možno aj preto mi to celé prišlo predsa len trochu moc neuveritelné a tažko strávitelné a brať to celé ako metaforu/podobenstvo bolo pre mňa narozdiel od jeho ďalších filmov naozaj ťažké. Stále však, bol to enomrne silný emotívny a vizuálny zážitok. Najzaujímavejší prvok bola určite hlavná hrdinka, ktorá stvárňuje akúsi jazernú kráľovnú, vládnucu vo vlastnom svete, ktorý má úplne iné zákony a pravidlá ako svet vonkajší a tí, ktorí do jej kráľovstva vkročia, sa jej musia chtiac, či nechtiac podriaditť.... (8.5/10) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Týrání zvířat, které se ve filmu odehrálo, bylo podle slov režiséra skutečné. (Terva)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama