Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (157)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film hodný piatich bodov. Ale ... berie diváka akoby znalého v pomeroch vtedajších v Belfaste o konfliktoch medzi protestantmi katolíkmi či Írmi a Britmi. Pre neznalcov históie je tam toho veľmi málo. Jednoducho vojak nováčik britskej armády s neskúseným veliteľom vrhnutý do virvaru britsko - anglicko - írskeho konfliktu. Páčila sa mi taká tá "zainteresovanosť" viacerých skupín - človek . divák mal možnosť vidieť , že "svine a podliaci" sú na obidvoch stranách. Celkovo film bol natočený dobre, atmosféra napínavá a taká ... miestami ... aj ... "ľudská" . ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film je hlavně o tom, že válka není fér a občanská válka tím víc. Mladý britský voják je odvelen do Belfastu, kde situace houstne a Britové zde mají udržovat klid zbraní. Pouliční bojůvky si nevybírají oběti, muži, ženy, děti, každý může padnout. Gary se ocitá zraněn ve víru boje a spolu s dalším vojákem opuštění. Voják padne a Gary zůstane umírající ležet u zdi na pospas bojujícím stranám. Zachrání ho bývalý vojenský lékař, Ir. Brzy se však octne v hledáčku znesvářených stran i on a jeho dcera. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, plná napětí o době, která je zfilmovaná na mnoho způsobů a tenhle je o tom, že se snad podařilo občas někomu přežít i v reálu. Sem tam se "dobrý" člověk ještě našel, ale co ho to stálo, škoda mluvit. Já na Irsko nedám dopustit, ale v tomhle případě to tam muselo být hodně kruté a bát se pomalu mluvit a pohybovat i mezi nejbližšími, muselo být neskutečně stresující. Jeď domů Gary a zapomeň na to.........už nevím, kdo tam tuhle nesmyslnou větu řekl, protože si opravdu nedovedu představit, jakými prostředky to lze uskutečnit......jde vymazat rok 71 z dějin, natož z hlav těch, kterým v tom roce zemřelo mnoho jejich blízkých příbuzných, dětí, kamarádů......a nebo sami mají z té doby mnoho šrámů na těle na duši ? ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ve stylu 'Black Hawk Down' je nasazen vyjukaný, nic netušící britský vojín rovnou ze cvičiště do eskalujících nepokojů v Belfastu, přímo mezi znesvářené, zradikalizované, ale také vystrašené, ehm, sousedy. I poté, co se policejní razie a následný úprk o život "uklidní" v cíl "přežít za nepřátelskou linií", zachová si paranoidní válečná situace sílu a naléhavost. Jestli to opravdu takhle v Severním Irsku vypadalo, no potěš koště, to do toho Somálska nemělo daleko. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že jsem o takovém skvostu nikdy neslyšel. Narazil jsem na něj náhodou a byla to teda jízda. Několik brutálních scén diváka nenechá se ani nadechnout. V druhé polovině je sice pár slabších míst a motání se postav na jednom místě v závěru se také úplně moc nepovedlo. Ale hlavní bylo, jak se povedlo vykreslit motivace a pocity několika postav, jejichž osudy se v závěru střetly. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)
  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)
  • Když se Jack O'Connell dozvěděl, že jeho postava pochází z Leedsu, rychle požádal o přepsání původu na Derby a to ze dvou důvodů. Jeden je ten, že sám z Derby pochází a přišlo mu, že Derby je ve filmech obecně opomíjeno. Hlavní důvod je, jak jako zapřisáhl příznivec fotbalového Derby County, uvedl, že jsou dvě města, která odmítá reprezentovat - Nottingham a Leeds. Jedná se totiž o dva odvěké nenáviděné rivaly právě Derby County. Režisér Yann Demange i scenárista Gregory Burke nebyli proti, O'Connellovi vyhověli a přepsali i související dějové linie. (Zdroj: Derby Telegraph) (Tristan Rafael)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama