Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

anais 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružství, které doplácí na legrační kostými Morlocků a tupost Eloiů s dokonalými účesy. Být tyto dva elementy (které jsou pro tento příběh bohužel klíčové) méně směšné, zbylo by skvělé viktoriánské dobrodružství přesně tak, jak si ho Welles vysnil. Cestovatel v čase i jeho stroj mají totiž to správné kouzlo, které bych od podobného filmu očekával. Špatné triky, masky (ale i chování Eloiů) důvěryhodnosti filmu z dnešního pohledu dost snižují. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Adaptovaný román H. G. Wellse, poctivě a inteligentně přetvořený v protiválečný apel. Místy jsou tu zajímavé nápady a stylizace, např. sledování času mimo stroj... Domyšlené detaily a dobrý výkon Taylora v hlavní roli. Výtvarná stránka filmu je výborná. Ne, Morloci mně moc nevadili, rozhodně méně než Eloiové. Obojí je to karikatura člověka, ta hyperárijská Eloiů snad i víc než ta troglodytní Morloků. Dále pro někoho možná spoiler -- George zjevně zaujme stanovisko a bojuje za světlou budoucnost. Jsou to ale opravdu Eloiové se svou stádní pasivitou a povrchní blonďatostí? Rozvrátil ten fungující ekosystém na základě rozumové úvahy, nebo v tom byly pudy omezující činnost toho hořejšího mozku? ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Dival jsem se na to potaji po pulnoci jako osmiletej kluk na TNT. Sam v pokojicku, vsechna svetla zhasnuta a ja pribitej v kresle pred televizi. Takhle jsem to videl nejmene trikrat a pokazde to bylo FANTASTICKY. Uzasny zazitek a atmosfera, na ktery dodnes vzpominam, i kdyz jsem postavam nerozumel ani slovo :) 10/10 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Další z možných adaptací díla H.G.Wellse, která mě okouzlila ze všech dosavadních shlédnutých nejvíce. Touha člověka dosáhnout za určitou hranici, kam ještě plno lidí nedospělo a být ten první, kdo se dostane dál :) Nejvíce se mi líbilo prvních sto let, které George projel ve svém stroji a dále po roce 1960, kdy ani sami členové filmového štábu netušili, jak to bude dá ;) po roce 2000 to byla spíš sranda, ale rozhodně chválím, že se "cestovatel" podíval až o několik tisíců let dále a tímpádem mi poskytl pohled, který jsem si nedokázala ani představit. Jediným negativem byla Yvette Mimieux, jejíž herecké "umění" bylo spíše děsem, ale přisuzuji to její filmové postavě, která se chovala zcela naivně a nevědoucně. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poctivá adaptace absolutní sci-fi klasiky. Prvních 45 minut je naprosto fantastických, tam jsem o těch pěti hvězdách neměl nejmenších pochyb. Nádherné sci-fi vyprávění, které je sice dějově jednoduché, ale vizuálně ohromující. A s překvapivě skvělými dialogy. Po 45 minutách, kdy začíná hlavní zápletka, se sice trochu klesalo, ale rozhodně ne nijak výrazně, film do průměru rozhodně nespadne. Dějově je to věrné, takže s výslednou podobou převedení nemám sebemenší problém. Jistě, to co se tam děje, sice může působit naivně, ale to asi není dáno ničím jiným, než stářím filmu. Já tohle vůbec neřeším, takže označit Stroj času za jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob mi nečiní velké problémy. Film nenudí, je skvěle natočený, povedený, snad jen ty masky Morlocků jsou směšné, ale to je tehdejší klasika. Za mě spokojenost. Velmi silné 4*. 85%. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Tvar samotného stroje času byl inspirován jedním z nejoblíbenějších vozítek George Pala z dětství - sáňkami. To je pravý důvod konečného designu a proto stroj jakoby "klouzá" časem. (Caszidy)
  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)
  • George Pal dlouhou dobu plánoval sequel, avšak jednotlivé předložené scénáře byly údajně zamítnuty MGM. (Caszidy)

Reklama

Reklama