Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Široko daleko nejlepší vánoční pohádka za posledních 10 let, i když některé věci zbytečně kazí dobrý základ. Zejména dialogy občas dost drhly, ale hlavní problém byl, že některé scény měly být prostě napsané jinak a líp. Třeba rozloučení syna s otcem, když umírá král, to měla být citová scéna a ne to tak prolítnout. Navíc hrozně dlouho trvá, než se princ a kovář potkají a naopak na sžívání se svými prohozenými rolemi mají času dost málo. Kdyby se takové věci dotáhly, neváhal bych s podstatně vyšším hodnocením. Musím pochválit i lokace a výpravu vůbec a celé je to natočené podstatně profesionálněji než zbytek současné české a slovenské (alespoň co z ní znám) pohádkové produkce. P. S. Vůbec letos jsem dvě ze tří pohádek dokázal dokoukat. I když o zázraky nešlo, že by snad přecejen trocha zlepšení a příslib do budoucích let? Ale nerad bych to zakřikl. Update 26.12.2015: O rok později stále prohlašuji, že šlo o nejlepší vánoční pohádku za 10 let. Nakonec zvyšuji na 4*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že se mi do téhle pohádky moc nechtělo. Hlavně proto, že mě první dva vánoční svátky Česká televize hrozně zklamala. Pak jsem ale povolil uzel a přeci jen se do Lásky na vlásku pustil. No a nebylo to tak strašný. Zároveň to ale taky nebylo úplně dobrý. Měl jsem třeba problém s vyprávěním, které mi přišlo brutálně zdlouhavé a těch 111 minut bych klidně o půl hodinu zkrátil. Naopak jsem měl radost z herců, i když jsem je z té slovenské strany zase tak moc neznal. Každopádně Celeste Buckingham a Judit Bárdos byly naprosto skvělý. Škoda, že měly tak strašně málo prostoru. Rozhodně bych na ně koukal radši, než na toho baču, co hrál hlavní roli. ()

Reklama

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na třetí pokus dočkal. Alespoň jedna z letošních vánočních pohádek stála za to. Žel nebyla česká, nýbrž slovenská. Natočená klasickým stylem, s hezkou kamerou a výpravou, s hutnou středověkou atmosférou. Konečně žádní pitvořící se bubáci, konečně docela charismatický princ v titulní roli, konečně příběh, který není bezduchou slátaninou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Variací na Prince a chuďase perfektní knížky Marka Twaina jsem už viděl bezpočet a tohle byla další z nich. Nebylo to špatné, bylo to výpravné, lokace nádherné, hrála v tom má oblíbenkyněJudith, ale přesto tomu něco málo chybělo. Asi ta originálnější zápletka... A pak mám trochu problém s tím, když jsou čeští herci dabováni do češtiny a po hříchu někým jiným. Strašně mně to ruší. U filmu jsem si uvědomil i nezadržetelný běh času.. Tomáš Hanák, za mého mládí herec mladých frajírků a seladonů, zde šedivý hrající umírajícího krále... Jo holt stárneme všichny, kde jsou ty časy Pražské pětky nebo Války barev... Dávám za 3 údery do kovářské kovadliny. * * * ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je velice fajn pohádka. Bratři Slováci se tentokrát vytáhli a natočili lepší kousek, než co nám nabízí ČT v posledních šesti, sedmi letech. Ano, uvědomuju si že pohádka je trošku moc dlouhá, že oba hrdinové se vymění až po cca čtyřiceti minutách filmu, že rozdíly mezi nimi nejsou nijak velké... Ale líbí se mi to pseudo-zasazení do historie (Turci, rod Korvínů atd.), nádherná příroda, krásné exteriéry i interiéry. Dokonce i obsazení - Samuel Spišák dobře vypadá a má charisma, takže prince zvládá s přehledem, Tomáš Hanák je král jako víno (a jeden z mála českých herců, které tu uvidíte), princezna Beatrix i služka Hanička vypadají krásně a Tomáš Matonoha je řádně slizký. Chybí mi sice humor a takové to kouzlo, díky kterému bych se na tuhle pohádku podívala znovu (díky bohu za Anděla Páně), ale tohle je s přehledem nejlepší pohádka letošních Vánoc. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Protože stále méně českých dětí rozumí slovenštině, byla pohádka nadabována do češtiny. (funhouse)
  • V čase 1:45:04 je z klece vypouštěn krkavec z řádu Pěvců, nemající nic na pařátech a v dalším záběru se najednou změní na zástupce řádu Dravců (pravděp. orel) s typickým vázáním na pařátech používaným sokolníky. (Petsuchos)
  • Samuel Spišák hrál sice jak Tomáše, tak i Matěje, má však mladšího bratra Jakuba, který je mu velmi podobný a který mu dělal dabléra ve scénách, kdy jsou Tomáš a Matěj pohromadě. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama