Reklama

Reklama

Hologram pro krále

  • Velká Británie A Hologram for the King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Když je americký obchodník (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uskutečnil nejlepší obchod svého života, naráží zde na značné kulturní rozdíly. Navzdory počátečnímu překvapení místními zvyky a neprůhlednou byrokracií se mu nakonec s pomocí upovídaného taxikáře (Alexander Black) a krásné saudské doktorky (Sarita Choudhury) začíná dařit v neznámém světě orientovat. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (105)

PAGE 

všechny recenze uživatele

Paralela s Kafkovým Zámkem je tady očividná, napadlo mě to okamžitě, když se hlavní hrdina stále nemohl dostat tam kam potřeboval a nemohl mluvit s kým potřeboval... Jinak mě, ale film moc nebavil, odlišnost kultur západního světa (tedy i té naší) a východního světa, v tomto případě Saudské Arábie je hodně odlišná a dle mého názoru, by se míchat neměly. Nevím dost dobře, co chtěl režisér tímto filmem říci, ale to co naznačuje je pouze povrchní hloupost a nechápu jak se k ní Hanks vůbec dostal. Je to divný film a nevíc mu nevěřím. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je tu nejedna indicie, že se celkový výsledek prostřihával až se kouřilo a čím je zač tak film odhaluje až úplně na konci, což je jeho velká klika, protože se nejedná v závěru o nic jiného než terapeutický monolog muže ve středním věku, který si najde ženu, práci a tím i chuť do života. Zkrátka jak z časopisu. Do té doby ale naštěstí film (asi neúmyslně) docela maskuje o čem je, většinu času stále působí jako expozice a zahrnuje nás více méně nesouvisejícími epizodami, které mají dynamiku, vtip a jsou dost dobře nasnímané. ()

Reklama

dan4815 

všechny recenze uživatele

Spojení Tykwera a Hanksa muselo zafungovat, ale ono nic. Nuda ve sto minutách. Napodobenina Lost in Translation, kde sdělení mělo nějakou hloubku, kde si hlavní postavy sedly, a kde se na nic netlačilo. Zatímco v Lost in Translation to bylo pro Billa a tehdy mladičkou Scarlett životními rolemi, tohle je pro Toma Hanksa odpadní role. Ústřední postava je nevýrazná a nudná, celkově film není moc svižný a nenechává vás alespoň vtáhnout do pomalého tempa, ve kterém si nemůžete ani za nic najít to, co byste si mohli vychutnávat. Hanks přiletí do cizí zemi, kde stále čeká a čeká se svým týmem, poté kvůli výrůstku na zádech se dostaví do místní nemocnice, kde se "zakouká" do saudské doktorky. Film je ukázkou kontrastů dvou rozdílných kultur, asi to mělo být hlavním tahounem filmu. Problém byla ona povrchnost filmu, který nedokázal kromě tohoto nápadu víceméně nic nabídnout. Kdyby tam nebyl Tom Hanks a nebylo by to od Toma Tykwera, nedodíval bych se do konce. Přece jenom si film zasloužil za technické zpracování a pár scén dvě hvězdičky. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Hologram pro krále by mohl být naprostou bombou, kdyby ho Tykwer dokázal držet v dané formě od začátku do konce. Hanks je jako vždy skvělý a princip odyseovské zacyklenosti je v první polovině filmu naprosto famózní. Druhá část filmu se ale trochu záhadně odebírá trochu jiným směrem a působí, jako kdyby na režijní stoličku namísto Tykwera usedl na chvíli Lasse Hallström ve své přeslazené náladě. Film tak trochu opouští ty své absurdní hrany a naboostován romantikou, míří do né zcela uspokojivého finále. I tak ale pro mě Hologram pro krále byl milým a docela neobvyklým zážitkem, na který budu myslet skoro jen v dobrém. 7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi populární u diváků i kritiků se stal už jako mladý komik. Tom Hanks má tu výhodu, že se o něm nikdy nemluvilo jako o tom, jenž čeká na comeback. Dva Oscary, čtyři Zlaté glóby, nespočet komerčních trháků. Také tady si drží svůj standard, znovu si po svém poradil s rolí obyčejného chlapíka, který ovšem zažívá nevšední situace. Tentokrát v exotické Saudské Arábii. A to je prvním kamenem úrazu. Atraktivní prostředí za kamerou stojící Tom Tykwer dokonale zašlapává na písku. Sic se na to poměrně dobře kouká, ve výsledku tady ale máme obyčejné melodrama, kterak jeden vyčerpaný a osamělý obchodník překonává hořkou krizi středního věku a zase se tak nějak najde. Škoda, že Tykwer pracuje s tématem střetu kultur jen okrajově, případně ho využívá ke komickým situacím („Ty jsi tomu chlápkovi řekl, že pracuješ pro CIA?“). Škoda, že než se náš hrdina konečně představí králi s novým telekomunikačním systémem, uběhne hodně vody, ve které se roztočí několik linií, ale žádná pořádně. Ve finále tu tak máme poměrně dietní myšlenky a Hankse, který zhmotnil další (na první pohled) zajímavou postavu. Víc toho ale není. U pokaždé ambiciózního Tykwera je to o to smutnější. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Produkce byla odstartována finanční sbírkou v rámci projektu Kickstarter. (Terva)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával v Saudskej Arábii, tak prevažná časť natáčania sa odohrávala v Maroku a Egypte. Filmári však pracovali aj v spomínanej Saudskej Arábii (konkrétne v Rijáde), v nemeckej metropole Berlín či americkom Bostone. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama