Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 2
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (486)

claudel 

všechny recenze uživatele

Zatímco rok 2014 byl na výrazné mužské herecké výkony v hlavní roli v českých filmech skoupý, v březnu 2015 můžeme rovnou hovořit o dvou, vedle Matěje Hádka exceluje Karel Roden ve Fotografovi. Je to velmi dobře natočené i zahrané, Karlu Rodenovi zdatně sekunduje Marie Málková a za pochvalu určitě stojí rovněž výkon Zuzany Vejvodové ve vedlejší roli. Na můj vkus je to možná trochu dlouhé, ale rozhodně jsem se nenudil. Spojení Pavlásková-Roden zkrátka a dobře funguje a asi bude fungovat i nadále - v Rothových Pražských orgiích určitě bude hrát Zuckermanna, pokud tam nebude problém s věkem. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

První část se jeví jako jedna a táž epizoda, honící se dokola za vlastním ocasem... ostatně, jako mistr sám - takže vlastně potud v pořádku. Jinak se však odprezentovala jako fanfarónský chaos a z biografického hlediska neměla čím překvapit, jelikož se nám pan Saudek nebál vše o svých obsesích vyzvracet dávno sám... a rád, dlužno podotknout. Mno, ale druhá půle se vyvrbí takovým způsobem, že by si možná zasloužila vlastní název... třeba Sára (mimochodem, já jsem té slizké ženštině nikdy nevěřila). Krach se tedy určitě nekoná, nakonec se mnou díky Marii Málkové cloumaly i emoce a skvělého Karla Rodena v roli Saudka jsem si oblíbila natolik, že na mě v závěrečných záběrech mistr osobně působil jako rušivý element - jak tam tak seděl - sám a ztracený, mezi roztaženýma nohama... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Verze: 170 minut) Filmu jsem se nejdřív bez zájmu vyhnul, nicméně díky řadě nominací na Lvy mě zvědavost přece jen přemohla. A teď mám rozpačité dojmy. Vyzdvihl bych solidní vizuál, sem tam něco k pobavení a hlavně herecké výkony výborného Rodena stejně jako Vejvodové a Málkové (s přesvědčivou proměnou). Na druhé straně jsem měl ovšem problém s příběhem jako takovým. A nešlo jen o jeho celkovou nezáživnost a fakt, že mnou prošel a takřka nic nezanechal. Už to úvodní alibistické prohlášení se mi nezdálo, protože ačkoliv to je hraný film, svým způsobem působí jako dokument a hlavně Saudek si sám napsal scénář. Jeho postava sice má přiznané chyby, ale pořád je z toho cítit jen jeden pohled na věc, a to čím dál víc černobílý, zvláště od druhé půlky filmu (osobní msta?). Některé scény pak působí maximálně nedůvěryhodně až směšně (třeba kritik v galerii byl vrchol umělosti). Moje smíšené pocity mi tak nedovolují dát vyšší, ale na druhou stranu ani nižší hodnocení než průměrné. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pro mně velké překvapení. Nečekala jsem nic (pozitivního) a bavila jsem se. Čekala jsem znechucení, perverzi a dostalo se mi docela hodnotného kulturního zážitku. Nejsem žádný extra obdivovatel Jana Saudka a o jeho rodině toho moc nevím. Každopádně film mě vůbec nezklamal a jsem ráda, že jsem ho (opožděně) viděla. Jediné, co trochu bilo do očí je srovnání vysoké postavy Karla Rodena a nízkého vzrůstu J. Saudka. Karel Roden však svou roli zahrál výborně, takže jsem výškový rozdíl prominula. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nechápu tuhle asi "fascinaci" Saudkovými, odporný klan úchyláků. Jako umělec mi Saudek nevadí, ale jejich životy mi opravdu nepřijdou jako něco, o čem by se měl točit film a o tom, co Jan Saudek dokázal v umění to nebylo ani trochu. Roden ujde, Málková hraje děsně, možná jsem jí nenáviděl kvůli tomu, jako pičku hrála, ale ani herecky se mi jako zloduška nelíbila. Stopáž je docela zabiják, to Pavlásková fakt posrala. Kdyby tam nemusela dávat každejch pět scén sex, tak to mohla okrouhnout nejmíň o 45 minut. Bože, bože. Co jsem to zase viděl... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Na role modelek se přihlásilo asi sto žen.(Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Uměleckého kritika si ve filmu zahrál skutečný český hudební a filmový kritik Jan Rejžek. Novinářku usilující o televizní interview s hlavním hrdinou ztvárnila česká novinářka Michaela Jílková. V cameo roli se ve snímku několikrát mihne i český výtvarník David Černý. (ČSFD)
  • Ve filmu se mihne i originál fotografie, kterou si vybrala skupina Soul Asylum  na obal svého nejúspěšnějšího alba "Grave Dancers Union" (1992, třikrát Platinové). (lioncel)

Reklama

Reklama