Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Královský písař Janek (Matouš Ruml) a princezna Amálka (Monika Timková) myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem (M. Kramár). Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži a napravit jednu dávnou křivdu. Přitom oba zjišťují, že jsou si čím dál tím bližší a láska na sebe nenechá dlouho čekat. Jenomže pronásledovatelé jsou jim v patách… (Česká televize)

(více)

Recenze (356)

nash. 

všechny recenze uživatele

Po řadě spíše průměrných pohádek s tuctovými princeznami, jalovými princi a Janky a nic moc historkami, je tu konečně změna k lepšímu. Svižná, místky skoro akční zábava, s fajn Jankem a příjemně netradiční, akční a sympatickou princeznou, mezi kterými to jiskří, a to nejen díky svižnými slovním přestřelkám. Kramár je konečně padouch jak má být, slizký, zákeřný, bezcharakterní lotr, kterému to vychází tak dlouho, až jsem opravdu začal princezně s Jankem držet palce. Jistě byla tam řada lapsů, chyb v logice, scénáři i těžkých selhání skriptky, ale nakonec jsem si odhlasoval, že na to kašlu a užil jsem si svižnou pohádkovou zábavu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ještě koukatelná moderní pohádka, ale jen tak tak. Nic proti Monice Timkové, ale bohužel do princezny má děvče bohužel trochu daleko. Ruml mi kupodivu nevadil. Vadily mi ale účesy, protože z krále udělali kokota a princezně na spanilosti taky nepřidaly. Co mě ale překvapilo byla docela zdařilá hudba Ondřeje Brzobohatého. Tu blábolačku na konci si mohli ale autoři odpustit. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele

Čeští neherci (no dobře, Kramár, Nárožný a úplně zbytečná postava bažináře byli v pohodě) se opět sešli a nadělili nám sice o něco lepší pohádku než loni, ale pořád nic moc. Přitom podfuck tvořící zápletku byl na pohádku vcelku nápaditý, souboje byly skutečné souboje, kdy to aspoň vypadalo, že se ti dva vážně chtějí zabít, a i hudba a výprava byla docela povedená. Jenže k čemu to je, když jsou rozhovory místy úplně stupidní a polovina pohádky je o tom, že se snaží utýct, nemluvě o některých klasicky trapných pseudovtipech... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku musím otevřeně říci, že nemám tvorbu režiséra Janáka právě příliš v lásce, ale abych zůstal objektivní, musím konstatovat, že Princezna a písař se mu povedla mnohem lépe než tuctový předloňský ,,tucet měsíčků", to každopádně. Po dlouhé době tak Česká televize vyprodukovala a na Štědrý večer uvedla pohádku, která nebyla vysloveně špatná. Do zlatého fondu televizních pohádek se nejspíš nezapíše, ale jistě se v ní dá alespoň vysledovat určitý progres. Minimálně co se přiblížení současné moderní dětské generaci týče. Trocha té akce, trocha Le Parkouru. Je mi ovšem jasné, že konzervativněji naladěnému staršímu divákovi to zrovna nemusí být po chuti. Štědrovečerní pohádka by měla být tím nejlepším, co české televize v tvorbě pro děti za daný rok vyprodukují, schválně ovšem používám kondicionál, protože oznamovací způsob by tohle prohlášení neuneslo... ()

stration 

všechny recenze uživatele

Jako hlavní pecka na Štědrý večer teda fakt slabota. Nicméně pár světlých chvilek se našlo a celkově to mohlo dopadnout daleko hůř. Největší slabinu bych viděl ve scénáři, který je děravý jako ústa staré ženy. Postavy nelogicky pobíhají, nechávají se debilně okrádat a jejich pud sebezáchovy je na bodu mrazu. Obsazení celkem ujde, ovšem hlavně díky "starým bardům". Naštěstí je pohádka celkem svižná a skončí dřív, než se člověk začne zamýšlet až moc. Těžko teď hodnotit dopředu, ale nevím, jestli si na tuto pohádku za rok o Vánocích vzpomenu. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (10)

  • K záběrům hradu při scénách v okolí posloužil německý hrad Marksburg u města Braubach v Porýní. Královský hrad byl uměle dotvořen v grafickém studiu České televize. (Jozka7)
  • Během závěrečného souboje mezi Jankem (Matouš Ruml) a Dietrichem (Maroš Kramár) řízne Dietrich Janka dýkou do zápěstí a Janek se za něj chytí, přesto v následujících momentech na Jankově bílé košili neuvidíme ani náznak krve a v dalším záběru, kdy Janek objímá Amálku (Monika Timková), má již ruku evidentně zcela v pořádku. (Nick321)
  • Režisér chtěl renesanční kostýmy, ale kostymérky zařadily film do baroka. Měly pro to lepší fundus. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno