Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námořní bitvy nepatří zrovna k mým oblíbeným, ale tady mě to vtáhlo. Tolik muziky za tak relativně málo peněz, to se nevidí. Bylo tu vidět, že se studiem si tu Holanďané dali hodně práce. Ve stejné míře tu byla zastoupena i politika tehdejšího Holandska a tady vidím drobné mínus v tom, že pokud jí člověk nezná, nemá příliš šanci se zde orientovat. Nicméně zběžné studium zase nezabere tolik času, takže i tenhle zdánlivý nedostatek se dá z pohledu diváka hravě dohnat. Byť toho žvanění tu bylo občas až příliš a film se místy nevyhnul lacinému patosu. Hercům není co vytknout a vedle představitele hlavního hrdiny mě bavil především Charles Dance v roli Karla II.. Výborná práce. 85% ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadšenej. Natočit takovouhle podívanou za 8mil euro je neuvěřitelný. Vypiplanej vizuál, kostýmy, dobový rekvizity, všechno na co se člověk zaměří je na vysoké úrovni. Nechce se mi k tomu psát nějakej sáhodlouhej elaborát, ale tenhle film opravdu stojí za to vidět. 95% P.s.: všiml si někdo, že si tam střihne cameo i Rembrandt, kterej nese pod paží svoji Noční hlídku? ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak si Nizozemci natočili film o legendě, kterou znají jen oni sami. A to je vlastně kámen úrazu, protože tvůrci se místo věrné historické fresky dopustili mnoha zbytečných zjednodušení, které není potřeba, například v politické linii se vyskytuje několik totálních klaďasů a nejeden zlořádný padouch, z nichž je jeden slovy i vzhledem líčen tak slizce, že se při pohledu na něj zastydí kažná správná šnečí bordelmamá, co pořádá slimáčí gruppensex párty. Jinak by to bylo mnohem, mnohem lepší, jakmile se děj odehrává na moři, tak má tempo a příjemně odsýpá, čemuž pomáhá i to, že všem postavám lze věřit fakt, že když kolem nich létají dělové koule, tak se chovají jako příkladní profesionálové. Dalším plusem budiž fakt, že obsadili herce, který je svému historickému předobrazu a tudíž vypadá jako kříženec Norberta Lichého a stájového pinče. Mínusem budiž zbytečná linka s manželkou a o řád slabší děj mimo moře jako celek. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Krásne lode, gigantické námorné bitky a sympatický hlavný hrdina. Až sa nechce veriť, že to stálo 8 miliónov euro, Američania by na niečo takéto potrebovali 300 mega dolárov. Žiaľ, ešte by to chcelo scenár bez prešvihnutého pátosu, bez brutálneho prekrúcania histórie a so živými dialógmi. Úplne najviac mi ale vadilo, že tomu celkom chýba dobovosť v správaní postáv. Ani náznak mravov 17. storočia, všetko sú to dnešní ľudia v drahých historických kostýmoch, ktorí sa správajú ako dnešní ľudia, vrátanie podávania rúk, bodrého tľapkania po pleciach a nerešpektovania hierarchického rozdelenia spoločnosti. To ma fakt sralo, najmä keď zároveň sledujem Wolf Hall, kde sú tieto záležitosti dovedené do dokonalosti. Navyše, aj tie námorné bitky sú natočené úplne jednotvárne už zhruba v tretine filmu omrzia. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Pokud přetrpíte to odporné holandské chrochtání a pokud máte taky pocit, že slušných historických filmů je na trhu méně a méně, asi mám pro vás dobrou zprávu. Plná palba pro tenhle dvouhodinový projekt o plachtění a restaurování monarchie je možná až až, ale když to zasadím do kontextu s ostatními pseudo historizujícími filmy, vůbec bych se toho nebál. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)
  • Alternatívnym názvom filmu je aj názov Admiral: Command and Conquer. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama